Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън осъди руската присъда от 16 години затвор за Гершкович

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Джо Байдън осъди присъдата от 16 години затвор, дадена на репортера на "Уолстрийт джърнъл" Евън Гершкович, подчертавайки, че той "не е извършил престъпление", предаде Ройтерс.

Байдън посочи, че неговата професия и американското му гражданство са това, което го е направило мишена за Москва.

"Ние настояваме енергично за освобождаването на Евън и ще продължим да го правим…Журналистиката не е престъпление. Ние ще продължим да отстояваме силни позиции за свободата на печата в Русия и по света и ще се противопоставяме на всички онези, които се стремят да атакуват пресата или да определят като мишена журналисти", отбеляза още президентът на САЩ.

Освен това той подчерта, че от началото на неговата администрация в Белия дом е дал приоритет на освобождаването на "неправомерно задържани американци", включително Евън Гершкович и бившия морски пехотинец Пол Уилън.

"Няма да спрем усилията си да го върнем у дома", добави президентът.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мигранти, прекосяващи Ламанша на малка лодка, архив, март 2024 г.

Най-малко 12 загинаха след инцидент с лодка с мигранти в Ламанша

Най-малко 12 души загинаха - сред тях бременна жена и 6 деца - след инцидент с лодка с десетки мигранти в Ламанша. Британските медии цитират Оливие Барбарен, кмет на Льо Портел, френски крайбрежен град, където е била спусната лодката, участвал в спасителна операция, който информира, че "дъното на лодката се е разкъсало". По данни на..

публикувано на 04.09.24 в 08:15

Осем екипа огнеборци в борба с пожара край Асеновград

Осем екипа пожарникари са гасили огъня край Асеновград, където пламъците обхванаха терен над стадиона на Аграрно промишления комплекс и до гробищата в града.  Горят сухи треви, няма опасност за населението. Направени са просеки, които да попречат на огъня да навлезе към промишлената зона на града. Снощи кметът Христо Грудев..

публикувано на 04.09.24 в 08:02

Подписват договора за доставката на нови 20 електрически влака

В Министерския съвет днес се очаква да бъде подписан договор за доставка на 20 електрически мотрисни влака, финансирани със средства по Плана за възстановяване и устойчивост. По данни на пресцентъра на кабинета - стойността на подвижния състав е над половин милиард лева, а срокът за доставка - две години.  По-късно кабинетът ще..

публикувано на 04.09.24 в 07:57

Изслушват представители на МВнР за неизпълнението на договора за добросъседство с РСМ

Парламентарната комисия по политиките за българите извън страната ще изслуша представители на Министерството на външните работи във връзка с неизпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония. През юли служебният министър на външните работи Иван Кондов - тогава в..

публикувано на 04.09.24 в 07:48

Каква информация може да получим от електронното си здравно досие?

От началота на седмицата всеки пациент може да види в електронното си досие своя персонален план за здравна грижа. Т ова съобщи пред БНР Борис Костадинов, директор на дирекция "Софтуерна интеграция" в “Информационно обслужване”. Вече имаме достъп до електронното си здравно досие Популяризират електронното здравно досие и приложението еЗдраве..

публикувано на 04.09.24 в 07:46

Ново руско нападение срещу Украйна

Украйна преживява ново руско ракетно нападение след поредицата смъртоносни удари през последните дни. Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, който е в Украйна, обеща на украинския президент Володимир Зеленски помощ при закупването от България на оборудването за неосъществената ядрена централа "Белене"...

публикувано на 04.09.24 в 07:34

Натоварен първи работен ден на депутатите след лятната им ваканция

С натоварен дневен ред ще започне есенната сесия на Народното събрание. Сред темите за обсъждане е и оборудването за АЕЦ "Белене", предвидено за Украйна. Очаква се всички парламентарно представени партии да обявят своите приоритети - независимо, че 50-тото Народно събрание ще прекъсне работа на 27 септември заради предизборната кампания...

публикувано на 04.09.24 в 07:10