Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър

Реджеп Тайип Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър. Той присъства на военния парад в Никозия, където 50 кораба се включиха в отбелязването на 50-годишнината от турската инвазия на острова. Ердоган изтъкна: 

"На срещата на НАТО във Вашингтон говорих с гръцкия премиер Мицотакис. Засиленият диалог между Турция и Гърция ще допринесе за уреждане и на Кипърския въпрос. Надявам се да дойде денят, в който лидерите на двете страни на острова да се обединят".

По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
ген. Олександър Сирски

Ген. Сирски увери: Операцията в Курска област се развива успешно

Украинският главнокомандващ генерал Олександър Сирски увери, че операцията в Курска област се развива успешно, а Русия не напредва към Покровск в Източна Украйна. В правителството на Киев окончателно са факт най-големите промени от началото на руската инвазия. Законодателите гласуваха назначаването на девет нови министри, сред които  на външните..

публикувано на 06.09.24 в 07:55

ГИТ напомня: Всички работещи на 6 и 22 септември получават задължително двойна надница

За положения труд на официални празници този месец  - 6 септември - Денят на Съединението и 22 септември - Денят на независимостта -  всички работещи задължително получават двойно възнаграждение, напомнят от Главната инспекция по труда. Със 100 процента увеличение се заплаща и извънредният труд в тези дни. За работещите при ненормиран..

публикувано на 06.09.24 в 07:49

В деня на Съединението: 10-и ЕкидЕн Маратон се провежда в София

В деня на Съединението както всяка година ще се проведе София ЕкидЕн Маратон. Днес е неговото 10-то юбилейно издание.  От сутринта се въвеждат промени в движението на автомобили и на градския транспорт в района около Националния стадион "Васил Левски" и булевардите "Евлоги и Христо Георгиеви" и "Черни връх". Маратонът ще започне от 9..

публикувано на 06.09.24 в 07:39
Паметникът на Съединението в Пловдив

Отбелязваме 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

България отбелязва 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.  Център на тържествата е Пловдив - градът, в който на днешния ден през 1885 година след влизането на Голямоконарската чета е свален генерал губернаторът Гаврил Кръстевич. Обявено е Съединението и е създадено временно правителство на областта, в което..

публикувано на 06.09.24 в 07:29

Двама души са пострадали при пожар в софийското село Бусманци

Двама души са пострадали при пожар тази вечер в бивше военно поделение в софийското село Бусманци. Единият от ранените е в тежко състояние и е в реанимацията на "Пирогов". Оттам съобщават, че човекът е с 60-70 процента изгаряния. Другият пострадал няма изгаряния, но е получил удар в главата. Той също е в "Пирогов". Сигналът в пожарната е подаден..

публикувано на 05.09.24 в 21:04

Задържане под стража за дупничанин заради домашно насилие

Районен съд – Дупница наложи постоянна мярка за неотклонение "Задържане под стража” за 40-годишен дупничанин, набил жената, с която живеел и двате им малолетни деца, момичета. Определението може да се обжалва пред Окръжния съд. Случаят е от 2.09.2024 г. в Дупница. Мъжът П.Т. не е изпълнил заповед за защита от домашно насилие, с която му е..

публикувано на 05.09.24 в 20:55
Петер Стано

ЕС е готов да наложи нови санкции срещу Иран

ЕС ще наложи нови санкции срещу Иран, ако се окаже, че отново оказва военна помощ за руската агресия срещу Украйна, заяви говорителят на върховния представител за външната политика Петер Стано. Повод бе съобщение на агенция "Блумбърг", че Техеран ще достави на Москва ракети. „Това се следи много внимателно и се обсъжда в ЕС. Съюзът бе много..

публикувано на 05.09.24 в 20:37