Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят в Дряново представя нови дарения

Снимка: Афиш на събитието

Историческият музей в Дряново отбелязва 55 години от откриването на експозицията за именития възрожденски строител Колю Фичето. По този повод днес ще бъдат представени новите дарения, постъпили в културната институция.

Даренията - архивни материали и предмети, представляват интересни свидетелства за миналото на Дряново и за неговото развитие в най-ново време.

Последните ценни постъпления ще бъдат показани днес в 17:30 часа в историческия музей в града.

Изложбата е посветена на 55-та годишнина от откриването на първата експозиция – тази за първомайстора Колю Фичето, оставил своя следа в българската възрожденска архитектура.

В родното му Дряново са представени живота и творчеството му, подредени са макети и снимки на негови градежи. Колекции от инструменти онагледяват традициите на строителния занаят от Възраждането. Преди 14 години сградата на експозицията беше изцяло обновена.

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън на среща с лидерите на Германия, Франция и Великобритания в Берлин

Американският президент Джо Байдън ще се срещне днес в Берлин с лидерите на Германия, Франция и Великобритания. Очаква се водеща тема за бъде войната в Украйна, но да бъде обсъден също конфликтът в Близкия изток. Преди срещата им Байдън ще проведе също двустранни разговори с президента и канцлера на Германия. Визитата на Байдън идва..

публикувано на 18.10.24 в 07:57

Отворено за движение е кръстовището на бул. "Черни връх" и "Тодор Каблешков"

Вече е отворено за движение кръстовището на столичните булеварди “Черни връх“ и “Тодор Каблешков". Ремонтите в района предизвикаха километрични задръствания и недоволството на шофьорите в София. Терзиев: На 20 октомври ще бъде отворено движението през три ключови кръстовища ГЕРБ и ПП-ДБ-СС в остър сблъсък и обвинения за..

публикувано на 18.10.24 в 07:55

Изтича срокът за регистрация на социологическите агенции, които ще извършват екзитпол в деня на вота

 В 17:00 часа изтича крайният срок за регистрация на социологическите агенции, които ще извършват проучвания екзитпол в изборния ден 27 октомври. Според правилата на ЦИК резултатите от допитвания до общественото мнение не могат  да се огласяват в деня за размисъл и до обявяване края на изборния ден на територията на страната. За..

публикувано на 18.10.24 в 07:52

Лекоатлетически пробег "Колю Фичето" започва в Дряново

В Дряново ще бъде даден стартът на 55-ия международен лекоатлетически пробег "Колю Фичето". Спортното събитие се провежда в рамките на традиционните есенни празници в града.  От централния площад "Ларгото" ще стартират участниците в 55-ия пробег "Колю Фичето“. В международния шосеен крос, който е сред най-старите лекоатлетически прояви,..

публикувано на 18.10.24 в 07:49

НЗОК решава дали да се използват средства от резерва за плащане на медикаменти за домашно лечение

Надзорният съвет на Здравната каса ще разгледа решение за използване на средства от резерва и от преизпълнени приходи по бюджета, с които да се заплатят лекарства за домашно лечение, отпускани без протокол. Това предвижда дневният ред на насроченото за този следобед заседание. Ще бъдат обсъдени също текущото изпълнение на бюджета за..

публикувано на 18.10.24 в 07:47

Традиционни български млечни продукти ще бъдат представени на национален събор в Луковит

В Луковит започва тридневен национален събор "Млечният път на България през вековете", който се организира за пети път от сдружението "Български традиционни млечни продукти" в партньорство с община Луковит. На откриването ще присъства и министърът на земеделието Георги Тахов. По време на събора, който се организира за пети път производители ще..

публикувано на 18.10.24 в 07:46

Сигнали на граждани, извън ЕС, че са експлоатирани като прислужници

Във връзка с днешния Световен ден за борба с трафика на хора, от Националната комисия оповестиха, че у нас нарастват случаите на граждани на държави извън Европейския съюз, които сигнализират , че са подложени на експлоатация като прислужници. Това съобщи за БНР Даниела Савеклиева от комисията за борба с трафика на хора. От един-два преди, до..

публикувано на 18.10.24 в 07:41