Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Настоящият цикъл от избори тежко ерозира легитимността на демокрацията. Накрая от нея няма да остане нищо, предупреди той

Христо Христев: По-лошо от най-лошото управление е да няма управление

"В този цикъл на разпиляване на вота ще стигнем до конституционна криза"

| Интервю
Христо Христев
Снимка: БТА

"Изборите са най-легитимният способ за излъчване на управление, но тази формула е вярна, когато в резултат на изборите действително се излъчва управление. Ние не сме в тази хипотеза."

Това каза пред БНР Христо Христев, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Очевидно е налице много тежка криза на политическата система, смята той.

Политическите сили трябва да си зададат въпроса доколко рамката на избирателната система позволява при този разпръснат вот да се създаде стабилно управление, защото по-лошо от най-лошото управление е липсата на управление, коментира Христев.

Според него "граничи с лудостта да ходим 10 пъти на избори", без да се излъчи правителство, защото "накрая от българската демокрация нищо няма да остане".

Настоящият цикъл от избори тежко ерозира легитимността на българската демокрация, убеден е той.

Трайният изход от това положение са промени в избирателната система, посочи Христев.

"Или да бъде въведен изцяло или отчасти мажоритарен избор, или някаква смесена избирателна система, която по определен начин фаворизира онези политически сили, които имат по-голям брой гласове."

В този цикъл на разпиляване на вота ще стигнем до конституционна криза, заяви преподавателят.

Свикването на Велико народно събрание предполага квалифицирано мнозинство, от друга страна – ако то се избере по пропорционалната система, няма да имаме различна картина, поясни Христо Христев.

"Процесите в БСП не са от вчера. Донякъде това, на което сме свидетели в ДПС, беше изненада, но също има своето обяснение", коментира част от актуалната политическа картина преподавателят.

"Тази среда на политическа ерозия, на размиване на основни познати политически субекти, е картина на политическа криза."

Нормалното участие в политиката не става с етикети и събитиен мениджмънт, а предполага по-задълбочено виждане за развитието на обществото, отбеляза още Христев.

Масовата корупция - сектор след сектор, онагледява как се разпада българската държава, обобщи преподавателят. По думите му, ПП-ДБ трябва да надмогнат "детските рефлекси в политиката", да обяснят на избирателите си какво ще правят след следващите избори и да следват тези свои заявки.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.  

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Правителството ще евакуира поетапно българите от Ливан

Правителството ще евакуира поетапно българите от Ливан, съобщава правителствената пресслужба след свиканата от премиера Димитър Главчев среща с представители на ресорни институции. Започва подготовката за евакуация по въздух на българските граждани, заявили желание да напуснат близкоизточната страна. Паралелно се разглеждат възможностите и за други..

публикувано на 29.09.24 в 15:11

Засилен интерес към безплатните кардиологични прегледи в Бургас

При засилен интерес премина инициативата на сдружение "Младите лекари“ за безплатни кардиологични прегледи в Бургас. Инициативата е по повод Световния ден на сърцето и се проведе на открито до Експозиционен център "Флора“. Под мотото "С любов за моето сърце" лекари кардиолози, пулмолози и ендокринолози даваха консултации на възрастни и на млади..

публикувано на 29.09.24 в 14:42
Кузман Илиев

Кузман Илиев: Новите технологии да се вкарват разумно, а не на основата на идеология

Новите технологии да се вкарват разумно,  а не на основата на идеология. За това призова в ефира на БНР Кузман Илиев, икономически експерт и председател на неправителствената организация "България може".  "Има икономически изгоден начин да бъдат внедрени.  Разумно е да се мисли стратегически и нещата да се случват поетапно – да се извеждат от..

публикувано на 29.09.24 в 14:15
Асен Александров

Едва половината от обявените места за директори на училища са заети

От обявените 476 места за директори на училища едва около половината се заеха в началото на учебната година . Това съобщи пред БНР директорът на столичното 51-во СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров, председател на Сдружението на директорите в средното образование . Според него държавата трябва да организира курсове за кандидатите за директори..

публикувано на 29.09.24 в 13:29
Разрушени сгради в квартал Харет Хрейк в южните предградия на Бейрут, след израелски военни удари, Ливан, 29 септември 2024 г.

От Израел съобщиха, че при въздушен удар са убили Набил Каук от ръководството на "Хизбула"

Израелската армия съобщи, че в събота е убила още един високопоставен представител на ливанската шиитска групировка "Хизбула" при въздушен удар, предаде Асошиейтед прес. Става въпрос за Набил Каук - заместник-ръководител на Централния съвет на "Хизбула" .  За момента няма коментар от страна на шиитската групировка във връзка с това съобщение на..

публикувано на 29.09.24 в 13:22
Снимката е илюстративна, архив.

Пожар изпепели вила и пчелни кошери в монтанско село

Пожар изпепели вила и пчелни кошери в землището на село Драганица, община Вършец. Няма пострадали хора, уточняват от пресслужбата на полицията в Монтана. Сигналът е подаден вчера малко след 14 часа. На място са изпратени екипи от пожарните служби във Вършец и Берковица, и сектор СОД Монтана. Огънят е пламнал в сухи треви и храсти. Унищожени..

публикувано на 29.09.24 в 13:07

МВнР: Пътуванията до Държавата Израел и пребиваването там - единствено при неотложност

Пътуванията до Държавата Израел и пребиваването в страната следва да бъдат предприемани единствено при случаи на неотложност. Това съветва Министерството на външните работи (МВнР) на своята интернет страница. Всички граждани, пристигащи и напускащи Държавата Израел чрез летище "Бен Гурион", следва да се информират предварително чрез своята авиокомпания..

публикувано на 29.09.24 в 13:07