Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ловци на бисери" на Старозагорската опера тази вечер във Велико Търново

Снимка: Старозагорска опера

Летният оперен сезон "Сцена на вековете" във Велико Търново продължава тази вечер с оперния спектакъл "Ловци на бисери". Българското национално радио е медиен партньор на фестивала.

На откритата сцена в крепостта "Царевец" се представя Старозагорската опера с класическо заглавие и пренася публиката на остров Цейлон.

"Последната премиера на държавна опира – Стара Загора е изключително красивата опера "Ловци на бисери" на Жорж Бизе. Отново, както винаги, Огнян Драганов набляга на международно участие в състава. Тенорът ще бъде от Румъния. Сценографията също е много интересна, на сценографа на операта Гендони“, поясни артистичният директор на "Сцена на вековете" и диригент на спектакъла тази вечер маестро Владимир Бошнаков.

Спектакълът е приказна визия и драматичен разказ за сложни човешки взаимоотношения с буря от емоции и затрогващата музика на Бизе, който написва "Ловци на бисери" едва 24-годишен, разказвайки историята на Зурга и Надир, които са влюбени в красивата Лейла, а тя трябва да избира между дълга и любовта.

След края на операта ще бъде излъчен спектакълът "Звук и светлина".


По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почитаме Рождеството на Божията майка

Днес църквата почита Рождеството на Пресвета Богородица или Малка Богородица. Това е един от трите големи празника, посветени на Света Богородица. Рождението на Божията майка е и един от 12-те най-важни религиозни празника в календара на църквата. Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Даниил ще оглави..

обновено на 08.09.24 в 06:59
проф. Емил Гачев и д-р Валентин Симеонов

Експерти по водите и климата предупреждават, че през септември рискът от възникване на наводнения е висок

Преди година в началото на септември опустошително наводнение по Южното Черноморие взе четири човешки жертви. Бяха разрушени мостове и пътища. Имаше потенциален риск Синеморец и Ахтопол да бъдат откъснати от останалата част от страната заради падналия мост по пътя Царево – Ахтопол. Експерти по водите и климата предупреждават, че през..

публикувано на 08.09.24 в 06:36

Днес е последният ден от ΧΧΙΙΙ-ия Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие в Неделино

Днес е последният ден от ΧΧΙΙΙ-ия Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие в Неделино. За тазгодишното издание пристигнаха изпълнители от 10 държави, сред които Мексико, Индия, Полша, Румъния, Турция и Северна Македония и завладяха многобройната публика със своите изпълнения. Групите от..

публикувано на 08.09.24 в 05:38

Празнуваме Малка Богородица

Днес е Малка Богородица. По народно му така се нарича днешният празник, в който православната църква почита Рождението на Дева Мария.  Църковното предание свидетелства, че Бог чул молитвите на възрастните й родители и ги дарил с дъщеря след дълги години бездетие. За нея било благовестено, че тя е благословение за хората и ще послужи..

публикувано на 08.09.24 в 05:23

Илияна Йотова откри новата учебна година в Българското неделно училище в Барселона

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри новата учебна година в Българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий" в Барселона.  Над 120 ученици се обучават там. Вицепрезидентът поздрави учениците за усърдието след цяла седмица занятия в испанското училище да посещават и българското училище през почивните дни. „Да си учител е мисия. Мисията на учителите..

публикувано на 07.09.24 в 20:43

Интензивен трафик на граничните ни пунктове с Гърция, Румъния, Сърбия и Турция

Интензивен е трафикът на граничните ни пунктове с Гърция, Румъния, Сърбия и Турция, съобщават от Главната дирекция "Гранична полиция". Трафикът на граничните пунктове с Гърция - ''Kулата'' и ''Маказа'', е интензивен на вход и изход за леки автомобили.     Във връзка със значително увеличените преминавания през граничните пунктове "Кулата" и "Маказа" на..

публикувано на 07.09.24 в 20:30

Хиляди французи излязоха на протести срещу политиката на Макрон

Хиляди французи излязоха на протести из страната по призива на крайната левица срещу политиката на президента Еманюел Макрон и назначението на новия премиер от десницата Мишел Барние. Шествието на опонентите на Еманюел Макрон потегли в Париж в ранния следобед.  Сред протестиращите е лидерът на крайнолявата партия "Непокорна Франция" Жан-Люк..

публикувано на 07.09.24 в 20:22