Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Венецуела Мадуро и опозиционният лидер Гонсалес се обявиха за победители на изборите

Николас Мадуро и Едмундо Гонсалес
Снимка: Ройтерс

И президентът на Венецуела Николас Мадуро, и съперникът му от опозицията Едмундо Гонсалес обявиха победа в президентските избори, които протекоха на фона на взаимни обвинения, както и на съмнения в чужбина за честността на вота.

Избирателната комисия обяви, че Мадуро печели трети мандат с 51% от гласовете,  а кандидатът на опозицията е получил 44 на сто.

Николас Мадуро нарече преизбирането си "триумф на мира и стабилността":

"Мога да кажа пред народа на Венецуела и пред света - аз съм Николас Мадуро Морос, преизбраният президент на Боливарска република Венецуела. И ще защитавам нашата демокрация, нашите закони и нашия народ. Остава в сила нашето послание за помирение и мирни промени. Убедени сме, че голямото мнозинство от венецуелците също иска това. Борбата ни продължава и няма да спрем, докато не бъде изпълнена волята на венецуелския народ".

Мария Корина Мачадо, която ръководи опозицията, но й беше забранено да се кандидатира, заяви, че избраният за президент е Гонсалес и то с голяма разлика:

"Едмундо Гонсалес Урутия е получил 70 процента от гласовете на изборите. Николас Мадуро - 30 на сто. Това е истината".

Опозицията обяви, че ще предприеме серия от акции, с които да защити истината.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова властите в Каракас да публикува подробни резултати от гласуването, за да бъдат гарантирани честни избори.

В съвместно изявление осем латиноамерикански държави също заявиха, че е важно да бъде зачетена волята на венецуелския народ.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джевдет Чакъров

Чакъров: Начело с почетния председател стартирахме консултациите за листите на кандидат-депутатите

Ръководството на ДПС, начело с почетния председател Ахмед Доган, започна консултации за листите с кандидати от коалицията "Алианс за права и свободи", заяви на брифинг тази вечер п редседателят Джевдет Чакъров. От думите му стана ясно, че почетният председател ще даде изявление пред медиите, след като приключи процесът по консултациите за..

публикувано на 19.09.24 в 19:57

Изграждането на нова концертна зала в София е обсъдено на среща в президентството

Координацията на институциите по проекта за строежа на нова концертна зала в София е била обсъдена на среща в президентството. В нея са участвали кметът на София Васил Терзиев и министърът на младежта и спорта Георги Глушков.  На работната среща на "Дондуков" 2 са били обсъдени възможните терени, на които да се изгради музикалното съоръжение, така..

публикувано на 19.09.24 в 19:40

Регионалната комисия на НС прие законови промени, насочени срещу изборния туризъм

Парламентарната комисия по регионалната политика и местното самоуправление прие на второ четене промени в Закона за гражданската регистрация, които целят да преустановят фиктивните адресни регистрации, добили популярност като "изборен туризъм".  Мнозинството в комисията се обедини около предложението гражданите със заличен единствен постоянен адрес..

публикувано на 19.09.24 в 19:26

Удължават с още месец забраната за износ на инсулинови лекарства

Забраната за износ на инсулинови лекарства и някои видове антибиотици се удължава с още един месец от утре.  Заповедта е издадена от служебния министър на здравеопазването Галя Кондева. Ограничението за износ на инсулинови лекарства и някои антибиотици действа от повече от 9 месеца и беше въведено заради затруднения на хората да намерят необходимите им..

публикувано на 19.09.24 в 19:22

Елена Йончева се е срещнала с Любомир Чанев и Данаил Веселинов от кораба Galaxy Leader

Евродепутатът Елена Йончева се е срещнала с Любомир Чанев и Данаил Веселинов - капитана и старши помощник-капитана на кораба Galaxy Leader, който през ноември миналата година беше превзет и отвлечен от хусите в Йемен. За това съобщават от екипа на Йончева. На срещата в пристанищния град Худейда е присъствал и Абдулла Хаджер, съветник по..

публикувано на 19.09.24 в 19:14
Kаводнени ферми близо до Траверсара, регион Емилия-Романя, Северна Италия, 19 септември 2024 г.

Няколко града в италианската област Емилия-Романя са под вода

Премиерите на Полша, Чехия, Словакия и Австрия обсъждат в Полша с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен помощ за пострадалите от наводненията тази седмица области в четирите страни. Щетите са за милиарди евро.  Дрезден е в предпоследна степен на тревога, жертвите на наводненията в Европа достигнаха 23 Централна и Източна..

публикувано на 19.09.24 в 19:12
Валентин Тончев

Ахмед Доган обсъжда в централата на ДПС листите за изборите на "Алианс за права и свободи"

Ахмед Доган обсъжда в централата на ДПС в София листите с кандидати за депутати от коалицията "Алианс за права и свободи". Почетният председател на партията Ахмед Доган дойде по обяд в централата на партията без да прави изявления за медиите. Ето какво съобщи на излизане от сградата Бейтула Сали: "Или почетният председател, или председателят на партията..

публикувано на 19.09.24 в 19:06