Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Людмила Петкова: Има риск второто плащане по ПВУ да не бъде в пълен размер

Людмила Петкова
Снимка: БТА

Има риск второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост на стойност 653 милиона евро да не бъде получено в пълен размер. За това предупреди служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова от парламентарната трибуна по време на изслушване по темата.

Причината е, че страната все още не е изпълнила няколко от ангажиментите си по ПВУ. Трябва да бъдат приети Закон за несъстоятелност на физическите лица, Закон за защита на хората, които подават сигнали за нарушения, процедурни правила за членове на Антикорупционната комисия, промени в Кодексите за етично поведение на българските съдии и на българските прокурори и следователи, както и Пътна карта за така наречената климатична неутралност. Тези законодателни промени да бъдат приети без забавяне призова депутатите министър Петкова:

"Европейската комисия се очаква в средата на тази година да направи оценката по второто плащане, след което България има 6-месечен срок, в който, ако не представи информация за тези реформи, че са изпълнени, тоест законопроектите не са приети, съответно ще бъде наложена финансова корекция, която след това България не може да претендира да бъде установена".

Министър Петкова посочи пред депутатите, че крайният срок, в който България трябва представи на ЕК исканията си за промени в своя План за възстановяване и устойчивост е 11 септември. Правителството възнамерява да поиска отпадане на ангажимента, според който до 2025 година въглеродните емисии от производството на електроенергия трябва да бъдат намалени с 40 процента спрямо 2019 г.

Другото основно искане на Брюксел, което България ще се опита да предговори, предвижда "Булгартрансгаз“ и Електроенергийният системен оператор да бъдат извадени от структурата на Българския енергиен холдинг. Според министъра на енергетиката Владимир Малинов едно подобно отделяне крие риск за финансовата стабилност на холдинга: 

"Може би единственият и най-голям риск е свързан с т.нар. облигационни заеми и възможността същите да станат предсрочно изискуеми. Ако се стигне до тази реформа да бъде изпълнена, това ще доведе и до необходимост от предоговаряне с всички облигационери на условията по облигационния заем", каза в НС министърът на енергетиката Владимир Малинов.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмила Петкова

Министърът на финансите: ЕК може да допусне отсрочка по ПВУ

Европейската комисия може да допусне отсрочка по Плана за възстановяване и устойчивост на България, но колкото повече се бави, толкова по-трудно става изпълнението на инвестициите и реформите, разписани по него, заяви служебният министър на финансите Людмила Петкова: "Ако се  забавим още няколко месеца, това означава инвестиция да се направи..

публикувано на 10.10.24 в 19:12

Галин Цоков: Над 1 млрд. лева от държавния бюджет за висшето образование

Над 1 млрд. лева са средствата от държавния бюджет за висшето образование за тази година и за първи път финансирането е толкова високо. Това е заявил служебният министър на образованието и науката Галин Цоков по време на заседанието на Съвета на ректорите, което се провежда във Велико Тръново. Проблемите с финансирането на университетите..

публикувано на 10.10.24 в 19:01

Италианци споделят опита си за опазване на културно-историческото наследство

В световния ден на архитектурата България беше домакин на втория международен форум "История и бъдеще – Световното културно историческо наследство на Италия и България". Форумът се организира под патронажа на Министерството на културата в България и има за цел да покаже и обмени добри практики, свързани с опазването и подобряването на обектите на..

публикувано на 10.10.24 в 18:53
Зърнопроизводителят Илия Проданов (вляво), министърът на финансите Людмила Петкова и министърът на земеделието и храните Георги Тахов (вдясно) дават брифинг в Министерството на финансите - 10 октомври 2024 г.

ДФЗ: Над 50 000 земеделски стопани получиха над 190 млн. лева по "украинската помощ"

Над 190 млн. лева (190 283 470 лева) получиха 50 290 стопани по държавните помощи "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна" и "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на..

публикувано на 10.10.24 в 18:49
Премиерът на Ливан Наджиб Микати

Ливанският премиер Наджиб Микати съобщи за ускорени дипломатически усилия за примирие

За ускорени дипломатически усилия съобщи ливанският министър-председател Наджиб Микати. В същото време израелската армия твърди, че е нанесла сериозни щети на проиранската ливанска групировка "Хизбула".  В последните часове преди заседанието на Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в Близкия изток дипломатическите усилия за постигане на примирие са се..

публикувано на 10.10.24 в 18:39

Продължават размените на удари между Украйна и Русия

Украинската армия нанесе удари по военно летище и склад за дронове в Русия, руските сили атакуваха пристанищата в Одеса и Николаев, а от Кремъл заявиха, че не се получавали сигнали за готовността на Украйна да преговаря. От украинското командване потвърдиха информацията за удар по военното летище "Ханская" в руската кавказка република Адигея...

публикувано на 10.10.24 в 18:34

Най-малко четирима загинали и над 3 млн. домакинства без ток в резултат на урагана "Милтън"

Най-малко четирима души загинаха, а над 3 милиона домакинства са без електрозахранване в резултат на урагана "Милтън", който премина през щата Флорида.  Загиналите са жители на окръг Сейнт Луси, Флорида, който беше поразен от торнадо при навлизането на урагана "Милтън" на сушата.  Повече от 3 милиона домакинства са без електричество в резултат на..

публикувано на 10.10.24 в 18:18