Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Овладени са двата големи пожара в Благоевградско

Снимка: БГНЕС

Благоевградска област продължава да е в обръча на огненото бедствие с два продължителни пожара - в планината Малешевска на запад, към РСМ, и на юг, към Гърция, в граничната планина Славянка, където пожарите не спират повече от месец

Пожарът в Малешевската планина трети ден продължава да поднася неприятни изненади на огнеборците и то предимно през нощта. Огледите в обхвата на пожара и тази сутрин потвърдиха тревогата, че борбата няма да е лека. Тежки булдозери тръгнаха към горящата планина, за да разчистят много по- големи терени и направят просеки, за да защитят селата. В къщите на две от тях Цапарево и Кърпелево няма хора, те бяха евакуирани още в първия ден на пожара.

Малко по-късно от кризисния щаб за пожара обаче дойде добра новина - на повечето места огънят е овладян и се потушава последното опасно огнище към село Гореме.

Над 200 огнеборци и доброволци от Националната асоциация участват в битката с огъня, от сутринта започна и гасене от въздуха. Пред БНР Николай Николов, бивш директор на Пожарната, сега - съветник на служебния министър на вътрешните работи сподели:

"Колегите в Малешевската планина, със своите решителни действия, успяха да преградят пътя на пожара, който вървеше към село Цапарево и затова може да се каже, че в момента няма опасност за населеното място. Наистина има един притеснителен боров масив, за който ще получим информация дали ще се справят колегите, които са там или не. По отношение на българо-гръцката граница, като че ли там нещата са малко по-спокойни. Активни са действията на нашите колеги, работят преди всичко с малка техника, инженерна - АТВ-та, УТВ-та, които имат възможност да минат по горските пътеки и малкото пътища, които успяха да намерят, така че, към момента, усилията дават резултат". 

След вчерашния призив на кризисния щаб в Микрево обучени доброволци да се включат в акцията по овладяване на пожара в Малешевската планина, рано сутринта пристигна внушителна група от 30 момичета и момчета от Асоциацията на доброволците в България. Подготвени, екипирани за работа в труден планински терен, дори си бяха направили карта на пожара. На място те бяха инструктирани от кризисния щаб и разпределени към конкретни райони за гасене. 

В планината Славянка горски служители, пожарникари и военнослужещи също успяха за "заклещят" огъня от изток и запад и в момента се опитват да намалят неговата площ от 3000 декара


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС-Чакъров срещу решения на ЦИК за регистрация

Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на Политическа партия "Движение за права и свободи" и прекрати производството по две от административните дела срещу решения на ЦИК, съобщават от съда. Едната жалба е срещу отказа на ЦИК да разгледа заявление на ПП ДПС, представлявано от Джевдет Чакъров, с което той заявява..

публикувано на 16.09.24 в 20:39

Електронните извинителни бележки на учениците се издават в деня на медицинския преглед

Електронните извинителни бележки на учениците се издават в деня на медицинския преглед, но срокът на извинените отсъствия може да включва няколко дни назад. Това припомнят от Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) във връзка с началото на учебната година. Бележките се заплащат от родителите. Ако ученик се разболее в петък, което налага..

публикувано на 16.09.24 в 20:19
Джорджа Мелони и Киър Стармър

Мелони и Стармър единни срещу трафика на мигранти и за иновации в европейската отбранителна индустрия

Италианският премиер Джорджа Мелони се срещна във "Вила Памфили" в Рим със своя британски колега Киър Стармър. Приета е Съвместна декларация,   която потвърждава амбицията на двамата правителствени ръководители да продължат да укрепват и задълбочават стратегическото партньорство между двете страни  във всяка област от общ интерес. Италия и..

публикувано на 16.09.24 в 19:40
Хю Едуардс

Шестмесечна условна присъда за известния водещ на новините по телевизия Би Би Си Хю Едуардс

Известният водещ на новините по телевизията на Би Би Си Хю Едуардс получи шест месеца условна затворническа присъда за достъп до неприлични снимки на деца. Някои британски медии като Скай нюз коментираха, че Хю Едуардс е бил "пощаден". Бившият водещ на Би Би Си беше осъден в Уестминстърския магистратски съд в Лондон, след като се призна..

публикувано на 16.09.24 в 19:34
Министерство на външните работи в Скопие

Посланикът ни в РСМ е бил поканен на разговор в министерството на външните работи на Скопие

Извънредният и пълномощен посланик на Република България в Република Северна Македония Желязко Радуков е бил поканен на разговор в министерството на външните работи и външната търговия, потвърдиха за БНР от нашето МВнР, като уточняват, че поводът е посещението у нас на президента Гордана Силяновска - Давкова на 13 септември и "появилите се..

публикувано на 16.09.24 в 19:28

В Силистренско учебната година започна в 41 училища и 23 детски градини

В Силистренско днес учебната година започна в 41 училища, 23 детски градини, 4  центъра за подкрепа за личностно развитие и в един специализиран център . Добрата новина е, че няма закривани и преобразувани институции през годината,  съобщават от Регионалното управление на образованието. В 29 училища за първи път влязоха в..

публикувано на 16.09.24 в 19:05
След гонката и последвалата катастрофа с участието на мигранти и полицейски коли в района на столичното

Молдовец, превозвал нелегални мигранти, предизвика катастрофа в София при бягство от полицията

Молдовски гражданин, управлявал автомобил с румънска регистрация, предизвика катастрофа на входа на София   в опита си да избяга от полицията. В автомобила на молдовския гражданин са открити 11 нелегални мигранти. Полицията ще изяснява дали чужденецът е част от по-голям канал за трафик на мигранти. Към момента се установява техният произход. След..

публикувано на 16.09.24 в 18:35