Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция: Все повече заразени с чума животни, умъртвени са вече над 18 000

Снимка: Ройтерс

Увеличават се положителните проби на заразени животни от чума в Гърция. Засилват се мерките, като се проверява и качеството на млякото.

Над 18 хиляди животни са умъртвени поради разпространение на чумата сред овце и кози, съобщават санитарните власти. Вземат се проби от всички ферми. Под пълна забрана е транспортирането на животни в страната. Организирани са два центъра за координиране на проверките. Според информация на аграрното министерство трябва незабавно да се проверят животните в 2500 ферми.

За ден, при анализ на пробите, бяха открити пет положителни случаи на заразени с чума овце и кози в южната част на страната. Започнаха и проверки на млякото от тези животни, като до сега няма промени в качеството и е годно за консумация, съобщават специалистите.

Вчера към списъка на страните със забрана за внос на месо от Гърция се включи и Китай, който е най-големият пазар на гръцко месо от дребни преживни животни.

Няма нови положителни проби от ферми в Северна Гърция, които да са близо до българската граница.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Регионалната комисия на НС прие законови промени, насочени срещу изборния туризъм

Парламентарната комисия по регионалната политика и местното самоуправление прие на второ четене промени в Закона за гражданската регистрация, които целят да преустановят фиктивните адресни регистрации, добили популярност като "изборен туризъм".  Мнозинството в комисията се обедини около предложението гражданите със заличен единствен постоянен адрес..

публикувано на 19.09.24 в 19:26

Удължават с още месец забраната за износ на инсулинови лекарства

Забраната за износ на инсулинови лекарства и някои видове антибиотици се удължава с още един месец от утре.  Заповедта е издадена от служебния министър на здравеопазването Галя Кондева. Ограничението за износ на инсулинови лекарства и някои антибиотици действа от повече от 9 месеца и беше въведено заради затруднения на хората да намерят необходимите им..

публикувано на 19.09.24 в 19:22

Елена Йончева се е срещнала с Любомир Чанев и Данаил Веселинов от кораба Galaxy Leader

Евродепутатът Елена Йончева се е срещнала с Любомир Чанев и Данаил Веселинов - капитана и старши помощник-капитана на кораба Galaxy Leader, който през ноември миналата година беше превзет и отвлечен от хусите в Йемен. За това съобщават от екипа на Йончева. На срещата в пристанищния град Худейда е присъствал и Абдулла Хаджер, съветник по..

публикувано на 19.09.24 в 19:14
Kаводнени ферми близо до Траверсара, регион Емилия-Романя, Северна Италия, 19 септември 2024 г.

Няколко града в италианската област Емилия-Романя са под вода

Премиерите на Полша, Чехия, Словакия и Австрия обсъждат в Полша с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен помощ за пострадалите от наводненията тази седмица области в четирите страни. Щетите са за милиарди евро.  Дрезден е в предпоследна степен на тревога, жертвите на наводненията в Европа достигнаха 23 Централна и Източна..

публикувано на 19.09.24 в 19:12
Валентин Тончев

Ахмед Доган обсъжда в централата на ДПС листите за изборите на "Алианс за права и свободи"

Ахмед Доган обсъжда в централата на ДПС в София листите с кандидати за депутати от коалицията "Алианс за права и свободи". Почетният председател на партията Ахмед Доган дойде по обяд в централата на партията без да прави изявления за медиите. Ето какво съобщи на излизане от сградата Бейтула Сали: "Или почетният председател, или председателят на партията..

публикувано на 19.09.24 в 19:06
Ливанци са се събрали в кафене в южното предградие на Бейрут, за да гледат  речта на лидера на

Лидерът на "Хизбула" заяви, че Израел е преминал "всички червени линии"

37 са досега жертвите на координираните експлозии на преносими комуникационни устройства в Ливан. Ранените са над 3500, съобщи министърът на здравеопазването Фирас Абиад.  Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала предупреди Израел, че е преминал "всички червени линии" и обеща  да отмъсти за нападенията . За повишен риск войната в Близкия изток..

публикувано на 19.09.24 в 18:52
Алекс Алексиев

Всеки път, когато влизаме в Украйна, е тъжно и емоционално, но украинците са с несломим дух

На 21 септември България ще се включи в Обща молитва за мир, в която ще участват популярни личности от цял свят.  "О рганизира се от фондацията "Калпатару". Религията няма значение – ще се присъединят християни, мюсюлмани, будисти", обясни пред БНР а ктьорът Алекс Алексиев, който скоро се върна от Украйна. Обща молитва за мир ще обедини..

публикувано на 19.09.24 в 18:40