Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50 деца от Босилеград ще летуват в Равда с финансовата подкрепа на НС

Групата от Босилеград отпътува през ГКПП Рибарци и Олтоманци за Черноморието.
Снимка: ФБ/Кирил Фалин

50 деца с трима ръководители тази сутрин заминаха от Босилеград на 10-дневна лятна ваканция в курорта Равда на Черноморието

Почивката се провежда благодарение на финансовата подкрепа на Народното събрание на Република България и партньорството на Културно-информационния център "Босилеград" (КИЦ) с Националния център за ученически отдих туризъм и спорт. 

Почивката за децата от Босилеградско се провежда традиционно в средата на август вече три десетилетия и е пример за активна грижа от страна на законодателната институция на Република България за своите сънародници извън границите на страната.

Тази година имаше неочаквано голям интерес сред учениците, но групата за безплатната почивка е ограничена до 50 деца и трима ръководители, отбелязва на страницата във Фейсбук директорът на КИЦ в Босилеград Иван Николов

За групата  е осигурена храна и нощувки в стаи с три и четири места, а цената на превоза от Босилеград до Равда и обратно и застраховките са за тяхна сметка.

Още десетина души са попълнили свободните места в автобуса и в базата в Равда, но те ще летуват за собствена сметка.

Въпреки честата смяна на състава на депутати в Народното събрание всяка година парламентът осигурява средства за 10-дневна почивка за по 50 деца от Босилеград и за 50 техни връстници от Цариброд, както и за 40 от община Звонци, Пиротски окръг, Сърбия, с ръководителите на групите. 

Народното събрание покрива разходите за храната и нощувките, а транспортът и застраховката са за сметка на самите участници. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Британският министър на отбраната критикува състоянието на армията

Въоръжените сили на Обединеното кралство не са готови да водят война, призна министърът на отбраната Джон Хийли, допълвайки, че британската армия е в много по-лошо състояние от очакваното, след като лейъристите наследиха консерваторите на власт. Говорейки за подкаста на „Политико“ Power Play 100 дни, откакто пое поста след идването на власт на..

публикувано на 25.10.24 в 04:33

Кипър се сдоби с кораб с нулеви емисии

Кипър вече има кораб с нулеви емисии на замърсяване. Първият плавателен съд от ново поколение, който на специална церемония в четвъртък в Ларнака получи името на Афродита /„Evploia Aphrodite“/, е част от прехода към въглеродно неутрална „синя икономика“. Първият кораб на Кипър с технология за нулеви емисии е проектиран и построен от местен..

публикувано на 25.10.24 в 01:58

Психиатър трябва да върне в бюджета на НЗОК около 4 000 лева за фиктивни прегледи на затворници

Психиатър трябва да върне в бюджета на НЗОК около 4 000 лева за фиктивни прегледи на затворници в Бобов дол, постанови Административният съд в Кюстендил. Проверката е извършена от страна на здравните власти заедно с отдел "Икономическа полиция“, сектор "Противодействие на корупцията в администрацията“ към ГД "Национална полиция“ – МВР...

публикувано на 24.10.24 в 22:13

С резолюция ЕП отхвърли едностранна промяна на статуквото в Тайванския проток

Китай се опитва да изопачи историята и международното право в Тайван, предупредиха евродепутати днес, като подкрепиха статуквото в Тайванския проток. В резолюция, приета с 432 гласа "за“, 60 "против“ и 71 "въздържал се“ в четвъртък, те осъдиха необоснованите военни учения на Китай от 14 октомври и продължаващите военни провокации срещу Тайван,..

публикувано на 24.10.24 в 21:50

ЕС изразява "сериозно безпокойство" от съобщенията, че КНДР изпраща войски в Украйна

"ЕС ще координира с международните си партньори отговора на нарастващото сътрудничество между Русия и Северна Корея", се казва в изявление на върховния представител по външната политика и сигурност. "Подкрепата на Северна Корея за агресивната война на Русия в Украйна показва до каква степен сигурността на ЕС е свързана с тази на..

публикувано на 24.10.24 в 21:35
Началникът на Генералния щаб на израелските въоръжени сили генерал Херци Халеви

Израел се е съгласил да поднови преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Израел се е съгласил да поднови преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. В резултат на дипломатическата совалка в региона на американския държавен секретар Антъни Блинкън днес беше съобщено, че директорът на израелското разузнаване МОСАД Давид Барнеа заминава за столицата на Катар Доха в неделя, където ще го чака директорът на ЦРУ Уилям..

публикувано на 24.10.24 в 21:16

Туристическата такса за Венеция поскъпва

За 2025 година общинския съвет на Венеция реши да увеличи туристическата такса за посещение на историческата част на града от 5 на 10 евро. Дните, в които ще се заплаща, от 29 стават 54. Дните с такса са увеличени поради поредица от празнични събития. Започва се от 18-и април заради католическия Великден на 20-и и така ще бъде за всички..

публикувано на 24.10.24 в 20:56