Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР проверка: Лихвите по вече отпуснати ипотечи кредити започват да растат

Снимка: rawpixel
Чуй новината! Чуй новината:

Лихвите по вече отпуснати ипотечи кредити започват да растат, показа проверка на БНР по слушателски сигнали. 

Случаите са единични и все още не се отразяват на общата статистика, но са показатели за очакваната от месеци тенденция, казват експерти. 

По-значително е оскъпяването при заемите в евро. 

От месеци финансисти наблюдават увеличение на средната лихва по депозитите в лева - процес, който води до ръст на лихвите по кредитите. Именно корекциите на лихвите по спестяванията могат да са индикатор за поскъпване на заемите. Политиката е предимно на банки с по-малък пазарен дял и при ипотеки в евро. 

Десислава Николова от финансовия портал "Моите пари" коментира конкретни случаи:

"Има случаи, в които между 1 и 1.5 процентни пункта е нараснало и исканият процент, ако лихвата се повиши с 1 процентен пункт, да речем нарасне от 2,6 на 3,6, съответно месечната погасителна вноска при така заложените параметри ще се увеличи с около 50 лева - за 100 000 лева или евро".

При левовите ипотечни кредити лихвите растат при вече отпуснати заеми, докато при текущите оферти на банките все още няма промяна.

"Това, което трябва хората да следят, е лихвите по депозитите как се движат, и, съответно, дали това не значи, че конкретната банка задължително ще предприеме корекция в лихвата. Това вече е въпрос на нейна политика и нейно решение дали ще го направи, но, виждайки плавния ръст в средната лихва по специални домакинства, съвсем логично е да предвидим, че ще има и плавно увеличение на офертите по вече сключени договори за кредит".

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радев със съболезнования за загиналите военнослужещи

Президентът Румен Радев изразява съболезнования на семействата, близките и колегите на загиналите военнослужещи при катастрофата.   Държавният глава е в постоянен контакт с Министерството на отбраната и ръководството на Военновъздушните сили и очаква възможно най-скоро да бъдат изяснени всички обстоятелства, довели до трагичния инцидент, съобщават от..

публикувано на 13.09.24 в 18:13

Последният ремонт на шест от самолетите L-39 е бил в периода 2013-2016 г.

Учебно-бойният самолет L-39ZA е първата машина, на която се качват курсантите, за да се научат да летят и по-късно на изтребителите, припомня авиожурналистът Димитър Ставрев. Последният основен ремонт на шест от машините е бил в периода 2013–2016 г. И с условия - удължен общ технически, в зависимост от часовете нальот и междуремонтен..

публикувано на 13.09.24 в 18:07
О.р. полк. Любен Лозанов

О.р. полк. Любен Лозанов: Не може с 30 часа полети годишно пилотите да са добре натренирани

Приема се, че при 30 пролетени часа  годишно пилотите са много добре натренирани, което не вярно . Безопасността на полетите се решава с полети! Колкото повече лети един пилот и то в трудни условия, толко   по-добре е подготвен за бойни действия и в състояние да се справи с всяка възникнала аварийна ситуация във въздуха.  Това каза пред БНР о.р...

публикувано на 13.09.24 в 17:57

Руското командване съсредоточава войските си срещу украинския град Курахове в Донбас

Руското командване съсредоточава войските си срещу украинския град Курахове в Донбас, съобщава Ройтерс. Агенцията се позовава на сводката на Украинския генерален щаб, според която през последното денонощие именува в Кураховския сектор са били насочени 64 от общо 140 атаки на противника, регистрирани по целия 1000-километров фронт. Вторият..

публикувано на 13.09.24 в 17:56

Народното събрание ще има извънредно заседание следващия вторник

Народното събрание ще има извънредно заседание следващия вторник. Тогава ще се проведе първото гласуване на промени в Закона за местните данъци и такси, внесени от депутати от ГЕРБ-СДС. Предвидени са и две изслушвания. По въпроса за измененията на Националния план за възстановяване и устойчивост ще бъдат изслушани вицепремиерът и министър на..

публикувано на 13.09.24 в 17:36

Двамата загинали пилоти са инструктори с години стаж в авиобазата в Долна Митрополия

Двамата загинали пилоти са инструктори с години стаж в авиобазата в Долна Митрополия, каза Валя Минкова, дългогодишен служител, която доскоро е била в отдел "Връзки с обществеността" на Висшето военно въздушно училище "Георги Бенковски" - Долна Митрополия: "Военновъздушните сили понесоха поредната загуба. Двама млади инструктори от 12-та..

публикувано на 13.09.24 в 17:14

Коментари на политици за катастрофата на военния самолет, при която загинаха двамата пилоти

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че поредният инцидент с екипаж на българските Военновъздушни сили означава, че Българската армия все по-малко може да гарантира териториалната цялост и независимостта на страната. Според Костадинов разследването на инцидента ще завърши без обвиняеми. Загинали са двамата офицер-пилоти на..

публикувано на 13.09.24 в 17:00