Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради безводието: Кочериновци блокираха за трети път пътя за Рилския манастир

Снимка: БГНЕС

Жители на община Кочериново блокираха за пореден път пътя за Рилския манастир заради продължителното безводие и въведения режим на водата в града и 10-те села.  Протестиращите останаха час и половина на разклона за село Стоб.

Полицията пропускаше периодично колите в двете посоки към Рилския манастир, като не се стигна до напрежение. Организаторите обявиха, че готвят блокада и на автомагистрала "Струма".

Недоволството от постоянното безводие Кочериново се усилва и от това, че в съседната община Рила никога не е въвеждан режим

Водоизточниците са едни и същи - язовир "Калин" и "Карагьол". За Рила не се налага режим, за нас се налага и това е недопустимо, казаха протестиращи.

На заседание на Общинския съвет в Кочериново е взето решение да се протестира едва ли не всеки ден.

"Подготвена е от съветниците в Общински съвет протестна декларация. Ще се събере и петиция гражданска с подписи, и ако не се изпълнят условията на вчерашната сесия, наистина ще се организира протест на Е-79 и на автомагистрала "Струма". Да се сложат измервателни уреди на всички водоизточници, резервоари, шахти, колко вода постъпва, къде отива водата, защото няма край, просто няма край. Вода има, край има за Кочериново", коментира участничка в протеста.

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмила Петкова

МФ: Оставащите 125 млн. лева от Украинската помощ" ще бъдат изплатени до края на ноември

Финансовият министър Людмила Петкова съобщи, че оставащите 125 млн.лв. от т.нар. украинска помощ ще бъдат изплатени до края на ноември. Това е договорено по време на среща със земеделските производители, засегнати от украинския внос и министърът на земеделието Георги Тахов. От своя страна, производителите потвърдиха, че отпуснатите вече 200 млн.лв. са..

публикувано на 10.10.24 в 15:17

ЦИК даде разрешение да бъде привлечен като обвиняем независим кандидат за кмет

Централната  избирателна комисия разреши да бъде привлечен като обвиняем Ешреф Хасанов Ешрефов, регистриран като независим кандидат за кмет на община Омуртаг за изборите на 20 октомври.  Решението ЦИК взе след постъпило мотивирано искане от Борислав Сарафов - изпълнявщ функциите на главен прокурор и на базата на досъдебно производство на Софийска градска..

публикувано на 10.10.24 в 15:12

Еленко Божков: 444 млн. лв. е дефицитът във Фонд за енергийна сигурност

Парите във Фонда за сигурност на електроенергийната система намаляват. Към момента има дефицит от 444 млн. лв., съобщи енергийният експерт Еленко Божков в интервю пред БНР. В предаването "12+3" той коментира, че няма готовност за преминаване на битовите потребители към либерализиран пазар на ток. Все още не е ясен механизмът, по който ще..

публикувано на 10.10.24 в 14:52

Полицията в Троян иззе големи количества фалшиви перилни и почистващи препарати

При мащабна акция на икономическа полиция при ОДМВР – Ловеч и Районното управление в Троян от търговски обекти в града са установени и иззети десетки килограми и митиращи (неистински) перилни и почистващи препарати от популярни марки. От общо четири търговски обекта и складово помещение служителите са иззели над 200 литра различни течни препарати,..

публикувано на 10.10.24 в 14:42

Жена загина при тежка катастрофа в София

Тежка катастрофа със загинала жена е станала този следобед в София. След удар между два автомобила на кръстовището на бул. "Владимир Вазов" с улица "Васил Кънчев".  Единият от тях е блъснал намиращата се в района жена. По първоначална информация жената е починала на място, а едната кола се обърнала след удара. Движението в района е затруднено...

публикувано на 10.10.24 в 14:29
Газа, 14.04.2024 г.

Най-малко 21 загинали при удар по училище в Ивицата Газа

Най-малко 21 души са загинали при израелски удар по училище, превърнато в убежище за разселени лица в ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес, като цитира информация, получена от палестински медици. Според свидетели ударът е бил насочен към импровизиран пост, охраняван от управляваната от "Хамас" полиция на Газа, който се е намирал в училището...

публикувано на 10.10.24 в 13:51
Джейхан Ибрямов

Джейхан Ибрямов остава в ареста

Софийският апелативен съд остави за постоянно в ареста независимия депутат Джейхан Ибрямов, който беше задържан със 100 000 предварително белязани лева.  Решението е окончателно. Ибрямов е обвинен в търговия с влияние  във връзка с обществени поръчки в Министерството на отбраната.  Съдебният състав дискутира по-скоро около спорния въпрос имало ли..

публикувано на 10.10.24 в 13:49