Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС отложи за седми път въвеждането на новия механизъм за формиране на таксата за битови отпадъци

Извънредно заседание на парламента - 17 септември 2024 г.
Снимка: БТА

Парламентът отложи за седми път новия механизъм за формиране на таксата за битови отпадъци с промените в Закона за местните данъци и такси. Предложението е на  ГЕРБ-СДС.

"За" гласуваха 158 депутати, против бяха трима депутати от ПП-ДБ.

Предложението бе прието и на второ четене - така, вместо от 1 януари 2025-та, изискването "замърсителят плаща" ще влезе в сила най-вероятно от 1 януари 2026 г. 

При внасяне на промените в Закона за местните данъци и такси от ГЕРБ обявиха, че в противен случай от следващата година таксата може да скочи от 3 до 10 пъти в различните общини, което би било финансов риск за тях и финансова тежест за гражданите.

Дебатите и в пленарната зала бяха за справедливостта при плащането.

От "Възраждане" подкрепиха отлагането, но с уговорки. Депутатите Ангел Янчев и Димо Дренчев коментираха:

"Това, което в становището на НСОРБ не пише, е, че огромна част от вашите кметове, от вашите общински съветници от ГЕРБ живеят в малките населени места, където умишлено поддържат ниска такса битови отпадъци.

Сериозно ли е да твърдим, че 3 или 5 лева е годишният размер на (таксата, която се плаща - бел. ред. за) замърсяването от един човек в малко населено място в България - три или пет стотинки дневно? Не е сериозно". 

"Принципът "замърсителят плаща" трябва да бъде приложен и е истински срам за всички кметове и за цялата изпълнителна власт, че все още не са готови".

Явор Божанков от ПП-ДБ апострофира:

"Има един мотив -  ще поскъпне много услугата за хората. Тя в момента е много скъпа, но те не знаят това, защото разходите са скрити - човек веднъж плаща такса смет, втори път плаща продуктова такса, трети път средства от ЕС".

В мотивите на вносителите е записано, че новата методика трябва да влезе поетапно във времето, за да могат местните администрации да настроят системите си за нейното прилагане, да се подготвят за провеждане на разяснителна кампания сред населението и да разполагат с обективна база данни за справедливо изчисление на такса битови отпадъци.

От БСП наблегнаха на социалния елемент. Борислав Гуцанов и Генади Събков коментираха:

"Разбира се, че трябва да бъде отложена и няма защо да се коментира нещо по-различно. Интересно защо местната власт не може да се справи, защо централната власт не може да се справи? И никой не говори плахо!" 

"Намираме се в България, а не в Швейцария и аз ви гарантирам, че багажниците на колите ще бъдат пълни с отпадъци, които ще бъдат изхвърлени на нерегламентирани сметища, които кметовете и в момента се затрудняват да почистват ежегодно".

Вече независимият Георги Свиленски реагира:

"Нали знаете, че вашите/нашите избиратели ще плащат 10 пъти повече. Обаче вас това не ви интересува, вас ви интересува бизнесът да плаща 10 пъти по-малко. Само че с такава политика, с такива изказвания трудно ще разширите лявото."

Тошко Йорданов от ИТН е на мнение, че опасността от неравнопоставеност остава:

"Също така не трябва да си затваряме очите, че в ромските гета, какъвто и закон приемем, те няма да изхвърлят боклука по начина, по който искаме да го направим с този закон. И кой ще плаща това нещо след това", попита Йорданов.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър ще модернизира университети със заеми от ЕИБ

Европейската инвестиционна банка отпуска на Кипър два заема на обща стойност 125 млн. евро за изграждане и модернизиране на университетска инфраструктура. Споразуменията за тях ще бъдат подписани днес в Никозия. Стартът на двете заемни споразумения ще бъде даден от вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Кириакос Какурис, който е на официално..

публикувано на 20.09.24 в 01:04
Дейвид Лами

Лондон призова за незабавно прекратяване на огъня между Израел и „Хизбула“

Британският министър на външните работи Дейвид Лами призовава за незабавно прекратяване на огъня между Израел и „Хизбула“. По-рано той  призова британците  да напуснат Ливан, тъй като нещата могат „бързо да се влошат“.  Дейвид Лами отправи този призив по време на  официалното си посещение в Париж, където се срещна със свои европейскси колеги,..

публикувано на 20.09.24 в 00:10

ЕК ще отпусне 10 млрд. евро за справяне с щетите от наводненията в Европа

Европейската комисия ще отпусне 10 милиарда евро за справяне с щетите от наводненията в Централна и Източна Европа, предава Франс прес.  Това обяви председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен в полския град Вроцлав, където се срещна с правителствените ръководители на Полша, Чехия, Австрия и Словакия. "На първо време можем да мобилизираме 10..

публикувано на 19.09.24 в 21:01

Комисията по културата и медиите не прие законопроекта за чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите обсъди на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти на "Възраждане" и не го прие. Само двама депутати гласуваха "за", шестима - "против" и двама - "въздържал се". Вносителят на законопроекта - лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, заяви: "Целта на този закон е да защитава..

публикувано на 19.09.24 в 20:26

ЦИК опроверга твърдението, че хартията за машинно гласуване не съответства на изискванията

Централната избирателна комисия опроверга твърдението на изпълнителния директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров, че хартията, която ще бъде използвана за машинно гласуване на изборите на 27 октомври, "не съответства на изискванията".  От ЦИК заявяват, че в началото на миналата година са предоставили на печатницата на БНБ изискванията за хартията,..

публикувано на 19.09.24 в 19:59
Джевдет Чакъров

Чакъров: Начело с почетния председател стартирахме консултациите за листите на кандидат-депутатите

Ръководството на ДПС, начело с почетния председател Ахмед Доган, започна консултации за листите с кандидати от коалицията "Алианс за права и свободи", заяви на брифинг тази вечер един от п редседателите на Движението Джевдет Чакъров. От думите му стана ясно, че почетният председател ще даде изявление пред медиите, след като приключи процесът по..

публикувано на 19.09.24 в 19:57

Изграждането на нова концертна зала в София е обсъдено на среща в президентството

Координацията на институциите по проекта за строежа на нова концертна зала в София е била обсъдена на среща в президентството. В нея са участвали кметът на София Васил Терзиев и министърът на младежта и спорта Георги Глушков.  На работната среща на "Дондуков" 2 са били обсъдени възможните терени, на които да се изгради музикалното съоръжение, така..

публикувано на 19.09.24 в 19:40