Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григор Димитров стисна зъби и победи чилиец в Берлин

Снимка: БТА

Григор Димитров победи чилиеца Алехандро Табило със 7:6 (7:4), 7:6 (7:2) в първия си мач от тазгодишното издание на “Лейвър Къп”, противопоставящ отборите на Европа и на Останалия свят.

Двубоят, който започна в 20:00 часа българско време в “Uber Arena” в Берлин, предложи истинска драма и невероятен волеви обрат, сътворен от българина. 10-ият в ранглистата на АТР изоставаше с 1:5 във втория сет, но успя да изравни и да прати срещата в тайбрек, където въпреки физически дискомфорт, успя да изтръгне победата.

Чилиецът стартира мача с мощен сервис и в началото определено играта му беше по-подредена. Още в първия гейм на свой сервис Димитров допусна двойна грешка, но веднага след това се реабилитира с два солидни сервиса, вторият от които беше ас, за да си гарантира аванс от 40:15. 10-ият в света българин записа втора поредна точка директно от начален удар и така затвори първото си подаване за 1:1.

Българският тенисист се спаси от пробив в четвъртия гейм, когато отрази две точки за пробив. След това  обаче Димитров стабилизира играта си и такива колебания не допусна, изпращайки частта в тайбрек. Сякаш рестартирал физическата си доминация от началото на мача, Табило започна много добре, а дори и взе подаване на Григор Димитров за 2:1. Българинът обаче изравни с пробив, а след това направи още един при 5:4. И веднага след това с чудесен сервис си осигури два сетбола. Първият сет завърши успешно за Димитров с непредизвикана грешка от ракетата на Табило - 7:6 и аванс за българина и за тима на Европа.

Във втория сет Димитров подаваше първи и спечели първия гейм, макар и с малко помощ от филето на мрежата и късмета. Във втория гейм при сервиране от страна на чилиеца българската звезда пропиля три възможности да вземе частта и да дръпне с 2:0. След това Табило започна да вкарва все по-прецизни волета, които в един момент се оказаха проблем за 10-ия в световната ранглиста Димитров. В петия гейм при свое подаване той направи двойна грешка, което благоприятства Табило да поведе с 4:1.

В шестия гейм Димитров показа невероятна физическа подготовка, върна две много трудни топки, но въпреки това трябваше да отстъпи и резултатът набъбна на 1:5. Този момент обаче беше доказателство, че бълг аринът може да обърне хода на срещата и спечели първия си сервис след това за 2:5.

След това Табило сервираше за сета, но две от възможностите му бяха отразени, а на свой ред Димитров проби за 3:5. Последва спечелено подаване на 30 и разликата се топеше.
В 10-ия гейм Димитров изчака майсторски двойна грешка на Табило, след това още веднъж остави равенството, а непредизвикана грешка му помогна мачът да придобие нов облик - 5:5 във втория сет. След това двамата взеха подаванията си накрая и така още една част отиде в тайбрек.

Там българският тенисист поведе с 4:1, но в един момент на лицето му се изписа гримаса от болка заради контузия. Въпреки това обаче, той не свали темпото и за миг и взе тайбрека с категоричното 7:2.

Българинът, десети в ранглистата при мъжете, за последно участва на "Лейвър Къп" през 2018 година, когато изигра един мач на сингъл срещу Франсис Тиафо и един на двойки с Давид Гофен, помагайки на отбора на Европа да спечели трофея срещу тима на Света.

Сега той зае мястото на Рафаел Надал, който беше предвиден да играе, а днешната му победа носи на Тима на Европа една точка.

По регламента на надпреварата победа в среща от първия ден носи 1 точка, от втория - 2 точки, а от последния трети - 3 точки. Краен победител е първият отбор, достигнал до 13 точки.


По публикацията работи: Христо Денев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тотнъм спечели лондонското дерби

Тотнъм се наложи над Уест Хям с 4:1 в осмия кръг на английската Висша лига в едно от лондонските дербита. Мачът започна по-добре за "чуковете", които откриха резултата в 18-ата минута чрез нападателя си Мохамед Кудус. Тотнъм изравни двадесетина минути по-късно, като точен бе Деян Кулушевски, който се възползва от асистенция на Джеймс Мадисън. Така..

публикувано на 19.10.24 в 16:56
Пьотр Нестеров

Пьотр Нестеров загуби финала в Италия

Националът на България за Купа "Дейвис" Пьотр Нестеров загуби на финала на сингъл на турнира по тенис на клей в Санта Маргерита ди Пула (Италия) с награден фонд 25 хиляди долара. Българинът отстъпи пред четвъртия поставен Пол Мартин Тифон (Испания) с 2:6, 6:7(5) за 2:04 часа. Нестеров загуби първия сет, но във втората част се игра равностойно. В..

публикувано на 19.10.24 в 16:11
Изабелла Шиникова

Изабелла Шиникова е на полуфинал в Кайзери

Изабелла Шиникова се класира за полуфиналите на сингъл на турнира по тенис на твърди кортове в Кайзери (Турция) с награден фонд 40 хиляди долара. Българката победи рускинята Кира Павлова със 7:5, 5:7, 6:1 за 2:29 часа. Шиникова преодоля пасив от 3:5 по пътя си до успеха в първия сет. Във втората част тя поведе с 3:1, но след 5:4 загуби три поредни..

публикувано на 19.10.24 в 15:28

Крумовград си тръгна с точка от "Надежда"

Отборите на Локомотив София и Крумовград завършиха при равенство 0:0 в столицата в среща от отложения осми кръг на футболната Първа лига. Със спечелената точка Крумовград заема девето място във временното класиране с 14, колкото има и осмият ЦСКА 1948, който обаче е с два мача по-малко. Гостите от Крумовград записаха второ поредно равенство. Локомотив..

публикувано на 19.10.24 в 15:25
Александър Георгиев

Колорадо и Александър Георгиев надиграха Анахайм в НХЛ

Колорадо на вратаря с български корени Александър Георгиев надви отбора на Анахайм с 4:3 след продължение като домакин в среща от редовния сезон в Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ). Нейт МакКинън се разписа при оставащи 40.1 секунди от продължението, за да донесе първия успех на Колорадо за сезона. Рос Колтън реализира два гола, като и..

публикувано на 19.10.24 в 11:29

Хорхе Мартин отвя конкуренцията в спринта, Баная не влезе в тройката

Хорхе Мартин спечели своя шести спринт за сезона в MotoGP, след като триумфира в късата надпревара за Гран При на Австралия. Испанецът беше недостижим за конкурентите си в 13-те тура на „Филип Айлънд“ и води във всеки един метър от състезание. На финала той спечели с аванс от 1.5 секунди пред Марк Маркес, след като във финалните обиколки Мартин върна леко..

публикувано на 19.10.24 в 08:45

Пряко по "Хоризонт" - Левски - ЦСКА София и Ботев (Пловдив) - Славия

Двубойте от 12-мия кръг в Първа професионална футболна лига между отборите на Левски и ЦСКА- София от 15.45 часа и Ботев (Пловдив) - Славия от 18.45 часа можете да проследите пряко по програма "Хоризонт" в рамките на предаването "Спорт и музика".  Символичните домакини от Левски влизат в срещата срещу ЦСКА - София от по-добра позиция чисто като..

публикувано на 19.10.24 в 08:32