Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиана Измирлиева тази година е номинирана за Логопед на годината в категорията "Индивидуално обучение"

Логопедът: Пациент с инсулт може да загуби способността да разбира родния си език

Илиана Измирлиева
Снимка: Пламена Бачийска

Логопедите помагат не само на деца с говорни проблеми, но и на хора с черепно-мозъчни травми и с инсулт.

Логопедът Илиана Измирлиева тази година е номинирана за Логопед на годината в категорията "Индивидуално обучение". Освен основната дейност, която практикува като логопед, тя преподава и на бъдещите актьори в колеж "Любен Гройс" и в НБУ.

"Комуникативните нарушения са изключително разнообразни. Освен изопачени звукове, става въпрос и за плавностни нарушения, тоест за нарушения на ритъма на говора, това са заеквания, запъвания, бързоречие.

Науката логопедия се занимава и с възстановяване на говор, след черепно-мозъчни травми или след претърпян инсулт. Тогава, зависимост от това къде е локализацията на увреждането, къде е кръвоизливът или спирането на захранването с кислород, къде е тромбът, се получават изключително много нарушения на говора, не само моторни нарушения, но и нарушения в езиковата компетентност - тоест нарушава се и езикът, способността на човека да разбира родния си език, поясни за БНР Илияна Измирлиева.

"И ако човек е прекарал инсулт, родният език понякога се превръща в чужд език. Започваме наново чрез обратна връзка да се учим, използваме т.нар. пластичност на мозъка, това е едно невероятно свойство на нашия мозък. Ние го притежаваме докато сме живи. 

Пластичност на мозъка означава, че центровете, зоните в мозъка могат да са взаимнозаменяеми. Тоест, когато имаме инцидент, когато дадена зона от мозъка престане да действа, ако се започне терапия веднага да се провокира мозъка, да се кара да работи чрез различни методи, зоните в мозъка, които не са предназначени да образуват говорни звукове, имат реална възможност да изземат функциите на некрозиралата част от мозъка и частично да възстановят загубената способност, разказа още логопедката. 

Фрагмент от корицата на

"Но за да се случи това, задължително е необходимо още в самото начало след инцидента и човек е още в съзнание, да се започне терапия

Ние се занимаваме и с хранителни нарушения. Хранителната терапия е една сравнително нова посока в съвременната логопедия. Това означава, че логопедите могат да захранват бебета, които не могат да бъдат кърмени от раждането си, поради различни органични проблеми. Не могат да гълтат, не могат да сучат, имат къса подезична връзка. 

Имаме много добри специалисти по хранителна терапия. Логопедът освен това може да помогне и на човек с инсулт, който има нарушения в дъвченето и гълтането. Защото е нарушен механизмът на гълтането. 

Логопедът разбира се, е в голяма помощ на хора, които имат диалекти, когато трябва да се направи хубав говорен глас за хора, които са в професиите са публичното говорене, сподели още Измирлиева. 

Илиана Измирлиева е магистър логопед с 23 години стаж. Завършила е магистратура „Логопедия” в Софийски университет "Климент Охридски" и втора специалност "Режисура за драматичен театър" към свободен факултет на Софийски университет. От 2020 г. е сертифициран Биофийдбек терапевт в Центъра за Невронауки на д-р Стоян Везенков. От 2000 г. е Логопед в Театрален колеж "Любен Гройс". От 2017 година води курс по "Правоговор и дикция" в Театралния департамент на Нов Български Университет за специалностите "Актьорско майсторство" и "Начална училищна педагогика". 

Работи с артикулационни и плавностни нарушения при юноши и възрастни, корекция на диалектно произношение и чуждоезикови акценти, съвременни дихателни и гласовоговорни техники за подобряване дикцията и качествата на гласа. Логопед е в Клиниката по Рехабилитация "Blocks" - възстановяване на говор, подобряване на комуникативните способности при пациенти с неврологични заболявания,черепно-мозъчни травми и претърпели инсулт.


В звуковия файл ще чуете още: съпругата на мъж с тежък инсулт, който възстановява говора си чрез занимания с Измирлиева, както и актрисата, преподавател и ръководител на Театралния департамент в НБУ, които номинират Илияна Измирлиева за логопед на годината.


Още по темата слушайте в интервюто на Пламена Бачийска с Илиана Измирлиева в "Нощен Хоризонт". 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стари занаяти и бойни техники оживяват на фестивал в Шумен

Стотици зрители се събраха пред стените на Шуменската крепост, за да наблюдават историческа възстановка на превземането на крепостта от рицарите кръстоносци през 1444 година. Тя беше кулминацията на започналия вчера тридневен международен исторически фестивал "Доблест и слава",  Представителите на клубове за исторически възстановки от страната и..

публикувано на 28.09.24 в 22:03
Спасител със специално обучено куче сред отломките след руско нападение, поразило жилищен блок в украинския град Харков, 24 септември 2024 г.

Четирима души загинаха при две руски атаки в Харковска област

Четирима души загинаха днес при две руски атаки в североизточната част на украинската Харковска област. Сред тях е съдия от Върховния съд, който доставял помощи на местните жители с граждански автомобил, предаде Ройтерс, като се позова на украинските власти. Областният управител Олег Синегубов съобщи, че въздушна атака е отнела живота на трима души и..

публикувано на 28.09.24 в 22:01
Киър Стармър

Депутатка от управрялаваща партия във Великобритания подаде оставка, обвинявайки прмиера в лицемерие

Във Великобритаиня Роузи Дъфийлд подаде оставка като депутатка от управрялаваща Лейбъристка партия, обвинявайки премиера Киър Стармър в лицемерие заради поведението му и неспазване на поети обещания.  Роузи Дъфийлд, която е избрана от Кентърбъри, е първият депутат лейбърист, напуснал кораба на управляващите, като в писмото с оставката си,..

публикувано на 28.09.24 в 21:23
Изстрелването на ракетата на SpaceX

Мисия на SpaceX отива до МКС, за да прибере блокираните там американски астронавти

Минути след 20 ч. българско време от Кейп Канаверал, Флорида ще бъде изстреляна мисия на SpaceX с двама души на борда. В космическия апарат остават две свободни места за връщането на американските астронавти, които от месеци са блокирани на Международната космическа станция, съобщиха от НАСА.  Мисията беше отложена с няколко дни заради..

публикувано на 28.09.24 в 20:02

Ако една пета от депутатите поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано

Ако една пета от народните представители поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано, но с конкретни теми и точки. Това каза в Кюстендил пред репортери председателят на Народното събрание Рая Назарян. Тя беше в града за провеждащия се Празник на плодородието. Назяран отправи риторичния въпрос дали парламентът има нужда от..

публикувано на 28.09.24 в 19:18

В Гърция очакват температури до 9 градуса идната седмица

След близо седмица на летни температури в повечето части на Гърция, от неделя следобед до понеделник се очаква рязка промяна на времето и температури до 9 градуса по Целзий, съобщава в. „Катимерини“. Националната метеорологична служба съобщи, че се очакват обилни валежи и бури в източна Македония, Тракия и по островите в северната и източната..

публикувано на 28.09.24 в 18:57
Съпредседателят на партията

"Алтернатива за Германия" ще номинира Алис Вайдел за канцлер през 2025 година

"Алтернатива за Германия" издигна свой кандидат за канцлер за парламентарните избори догодина. Това ще е съпредседателката на партията Алис Вайдел. Лидерката на германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ Алис Вайдел ще води предизборната кампания за Бундестага като кандидат за канцлер. Двамата председатели на AfD Тино Хрупала..

публикувано на 28.09.24 в 18:42