Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Николова: Лекарите не допуснаха политиката да влезе в БЛС

| Интервю
Д-р Николай Брънзалов
Снимка: Ани Петрова

"Това, което направиха лекарите, е да не допуснат политиката да влезе в Лекарския съюз". 

Това е коментарът на журналиста Десислава Николова след избора на д-р Николай Брънзалов за председател на БЛС. Другият кандидат за поста беше бившият служебен здравен министър д-р Асен Меджидиев.

Според нея за последните 6 години Лекарският съюз за първи път се е еманципирал рязко от политиката:

"За първи път отказа лекарите да бъдат сламени чучела, в които пациентите да стрелят заради недостатъците в системата. Отказаха да казват, че повече няма направления и направиха така, че да има достатъчно направления. Отказаха колегите им да работят без пари и увеличиха стойността на прегледите в преговори с НЗОК. Д-р Брънзалов е част от този успешен модел на ръководство на съсловната организация и в полза на пациентите".

Според нея заставането на д-р Брънзалов начело на организацията е гаранция, че успешната политика ще продължи. По думите ѝ по време на предизборната кампания е имало завръщане към миналото. Малка част от гласовете на д-р Брънзалов е протестен вот, категорична бе Николова и обясни:

"Д-р Меджидиев като бивш министър използва почти цялата сила на държавната машина - регионалните здравни инспекции, регионалните здравни каси - как е стигнал до тях и как те са действали нататък е въпрос, който трябва да задаваме. Но те се обаждаха на лекарите-делегати, потенциални, за да им кажат, че трябва да гласуват за д-р Меджидиев. Болничните директори на държавни болници също бяха изключително ангажирани в това той да бъде избран". 

По думите ѝ това, което трябва да свърши БЛС, е да осигури по-добри условия за работа на лекарите, което означава и по-добри условия за пациентите. Д-р Брънзалов обяви, че е готов да започне преговорите за Националния рамков договор, напомни журналистът в предаването "Преди всички". Според нея другият приоритет е промяната в устава и начина на действие на етичната комисия - една регионална лекарска колегия да разследва друга такава:

"Хората на местно ниво трудно намират вина в колегата си. Това да може централната етична комисия да има отношение към част от казусите, защото ако в момента лекар от Пазарджик сбърка, неговото поведение ще бъде разгледано от Регионалната лекарска колегия в Пазарджик и това няма да има никакво значение за това какво се случва в София, казусът няма да стигне до централната етична комисия. Това е реформа, която ще донесе повече прозрачност и повече справедливост".

Десислава Николова разказа и за статията ѝ в "Капитал", озаглавена "226 млн. причини отново да няма качествено лечение за рак и инсулт". Тя обясни, че става дума за 2 обществени поръчки с европейски средства.

"Ситуацията е такава, че ние сами трябва да повикаме неволята и да се интересуваме как точно се лекуваме, кой ни лекува, с какво ни лекува", обобщи тя. 

Цялото интервю на Веселина Миланова с Десислава Николова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Шигеру Ишиба

Предсрочни парламентарни избори в Япония на 27 октомври

Новият министър-председател на Япония Шигеру Ишиба, чието утвърждаване от парламента на страната се очаква утре, обяви днес, че на 27 октомври ще бъдат произведени предсрочни парламентарни избори, предаде Ройтерс. Така японските избиратели ще застанат пред урните само месец след като 67-годишният бивш министър на отбраната бе избран за..

публикувано на 30.09.24 в 10:16

Добивите на царевица и слъчоглед у нас са спаднали с над 50%

Сушата в България е засегнала около 10 милиона декара и добивите на царевица и слънчоглед са спаднали с над  50% от нормалните за страната, съобщават за БНР от бранша. Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов е категоричен, че средствата, в размер на близо 11 милиона евро, с възможност за 200% национално..

публикувано на 30.09.24 в 10:05

Документална изложба за трудово-производителните кооперации у нас в ще бъде открита в Ловеч

В Регионалния център за социална икономика в Ловеч днес ще бъде открита документалната изложба "105 години от създаването на Националния съюз на трудово-производителните кооперации в България". Изложбата е подготвена и реализирана от Националния съюз на трудово-производителните кооперации в България и Държавна агенция „Архиви“  в партньорство..

публикувано на 30.09.24 в 09:54
 Читалище

17-ти фестивал на любителските театри в Лом

За 17-ата година Лом провежда фестивал на любителските театри от страната. На сцената на читалище "Постоянство 1856" 15 самодейни колективи изнасят представления.  Традиционният фестивал е на името на основателя на читалището и първия театър в Лом – Кръстьо Пишурка, сподели председателят на читалището Недялка Трайкова. Пред пълен..

публикувано на 30.09.24 в 09:41
Димитър Куманов

Димитър Куманов: РИОСВ-София лъжат за река Струма!

РИОСВ-София лъжат за река Струма! Това заяви пред БНР Димитър Куманов, сдружение "Балканка". От екоинспекцията съобщиха, че е у становен е източникът на замърсяването на река Струма, която в края ня миналата седмица потече в оранжево-кафяв цвят. Според РИОСВ-София оцветаването на водата е причинено от нерегламентирано изпускане на големи..

публикувано на 30.09.24 в 09:34
Симеон Караколев

Симеон Караколев: Украинска помощ днес вероятно няма да има

Днес е крайна дата, на която всички земеделци очакват да получат т.нар. украинска помощ . Според съпредседателя на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев обаче " 58 хил. души вероятно ще останат разочаровани" : " В МЗХ знаем, че има абсолютна готовност за разплащане, всичко е подготвено, но няма пари. Тук въпросът е във..

публикувано на 30.09.24 в 09:14
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Киев и международните му партньори подготвят решение за оказване на натиск над Русия

Украинският президент Володимир Заленски отново подчерта във вечерното си видеообръщение, че Украйна и нейните партньори трябва да предприемат съвместни стъпки срещу Русия. Той изрази надежда, че това ще стане на Среща на високо равнище на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна, която ще се проведе в американската..

публикувано на 30.09.24 в 09:12