Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлия Дивизиева и Румен Леонидов: Пътешествие в опаловите часове на душата

Юлия Дивизиева
Снимка: Станислава Пирчева

В "Нощен хоризонт" гостува Юлия Дивизиева – автор на множество книги, сред които последният й роман "Часовете на опала"

В него тя разглежда граничните състояния на деня и нощта, когато времето сякаш спира, а осезанието ни позволява да проникнем по-дълбоко в себе си и в света около нас. Опаловите часове, както ги нарича, са моменти на прозрение, които дават на героите й възможност да се сблъскат със своите страхове и истини. 

В разговора ни Юлия сподели какво означава за нея тези опалови часове – символ на границите между деня и нощта, между миналото и настоящето, между реалността и вътрешния свят на човека. Тя разкри как състоянията на загуба и скръб могат да бъдат източник на сила и вдъхновение, както и как хуморът присъства дори в най-тежките моменти на нейните герои. Също така бяха обсъдени теми като значението на това да казваме "Обичам те" навреме и как липсата на показана обич може да остави следи върху личността. 

Говорихме за връзката между осезанието и зрението – как осезанието прониква по-дълбоко и ни позволява да се освободим от нашите страхове и тайни. И за това как родителските "бури", прехвърлени върху децата, могат да оставят тежки белези върху тяхното бъдеще. 

Юлия Дивизиева

Изненада за Юлия беше включването на дългогодишния й редактор и издател Румен Леонидов. Той сподели своя поглед върху творчеството й и ролята на редактора като сътрудник в процеса на създаване. Леонидов разкри философските дълбини на "Часовете на опала" и говори за символиката на опаловите часове – като време за размисъл и преоценка, което помага на героите, а и на читателите, да намерят нови измерения на живота и времето. 

Той подчерта важността на осезанието като средство за преодоляване на страха и несигурността, като похвали способността на Юлия Дивизиева да открива мистичното в обикновеното. Това вълнуващо издание на "Нощен хоризонт" се превърна в истинско пътешествие в света на опаловите часове, на осезанието, на любовта и духовните търсения. 

Творчеството на Юлия Дивизиева и сътрудничеството й с Румен Леонидов откриха нови хоризонти на вътрешното израстване и размисъл. 

Юлия Дивизиева

Юлия Дивизиева е завършила библиография и кинопедагогика. Работи като редактор и рецензент. Пише поезия и проза. Нейни текстове са помествани в множество печатни и електронни издания. Има публикации в алманаси и сборници. Автор е на книгите: “Кукувича прежда” - разкази, изд. Факел’2015 г., “Полутон, полусянка” - стихотворения, изд. Факел’2016г., “Двайсет пети кадър” - разкази и повести, изд.Факел’2017г., “И малките неща” - поезия, изд. Факел’2018г., “Ана от острова” - роман, изд. Факел’2019г., “Заза и Фин” - детска приказка, ИК”Знаци” 2020 г., “Хора, птици и ангели” - разкази, изд. Факел’2020г., “Улица с нечетни номера” - роман, изд.Факел’2021г., "Дундаки" - книга за деца, ИК Знаци'2022., “Ключ за синя врата” - разкази, изд. Факел,2022., “Светулката Сияна” - приказка за деца, изд. Симолини’2023. “Мечта, наречена Тарфа”- разкази и стихотворения, изд. Факел,2023., “Хари и мравката Захари” - детска, изд. Факел, 2023., “Часовете на опала” - роман, изд.Факел, 2024., “Малката София” - детска, 2024, изд. Факел, 2024 Членува в СБП; Лигата на българските писатели в САЩ и по света; Литературен кръг "Смисъл".


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Толкова нежност в едно сърце, а то е за всичко

Нежна и красива поезия оставя в житейския си път Кинка Константинова. В своите 37 книги. Родена през 1928 г., през 2011 г. тя си отива от този свят и нейната дъщеря, професор по музика, продължава издаването на останалите. Живее в София, била е член на СБП, превеждана в Русия, Беларус, Франция, Румъния, Сърбия, Армения, а наскоро..

публикувано на 01.10.24 в 16:43
Иво Върбанов

Иво Върбанов - посланик по света на българската музика и българското вино

Нощният гост казва, че би подарил бутилка вино на стойностни хора , независимо кои са и с какво се занимават. Предполагам е важно да ценят труда, вложен във виното и желанието, то да носи индивидуален характер.  Това е Иво Върбанов, който е пианист и винопроизводител . Виното е капризна напитка , попива в себе си всякакви нюанси, носи дъха на..

публикувано на 01.10.24 в 15:48
Роберт Леви

"Симфония Рейн - Майн - Дунав" е най-новата книга на Роберт Леви

Поетът Роберт Леви, който от години живее и работи във Франкфурт, си дойде за представянето на най-новата си стихосбирка "Симфония Рейн - Майн - Дунав"  на празника на изкуствата Аполония и на Алеята на книгата в София. Поетът Стефан Иванов, който е и редактор на стихосбирката, я определи така: "Това е пълноводна литературна река с определено..

публикувано на 01.10.24 в 14:15

"Синелибри 2024" с мото "Поезия безкрай"

10-ото издание на кинолитературния фестивал "Синелибри" тази година ще се състои от 10 октомври до 3 ноември. Премиери на филми произведени през 2024 година и краят на 2023 година заснети по произведения бестселъри са включени това специално издание на фестивала, който е с конкурсен характер. Председател на международното жури ще бъде актрисата Мария..

публикувано на 30.09.24 в 21:35
Михаил Попов в ролята на Борис Годунов

Спомен за баса Михаил Попов

Отбелязваме 125-годишнината от рождението на големия български бас Михаил Попов - име от музикалното ни минало, потънало в забравата.  На концетния подиум беше впечатляващ. Имаше мощен, красив по тембър, истински басов глас, великолепно поставен. Пееше и комични, и трагични герои, величави и смешни персонажи, и навсякъде беше много убедителен...

публикувано на 30.09.24 в 14:44
Д-р Елена Кирчева и участници във Виенския икономически форум

Образованието е акцент в стратегията на Виенския икономически форум

Виенският икономически форум (VEF) e авторитетна международна организация със седалище в австрийската столица, чиято основополагаща цел е насърчаване на регионалното икономическо сътрудничество на държавите от Адриатическо до Черно море, както и с принос в разширяване на връзките в сферата на политиката, културата, науката и образованието...

публикувано на 30.09.24 в 01:02

Съвременни интерпретатори на Бах откриват "Изкуството на барока" 2024

За 18-и път в София ще се проведе Международния фестивал "Изкуството на барока", фокусиран към исторически информираните изпълнения и творчеството на старите майстори. Началото на 30 септември от 19:30 ч. в концертната зала на Централния военен клуб ще поставят интерпретатори на музиката на Йохан Себастиан Бах, някои от които с нетрадиционни за..

публикувано на 29.09.24 в 23:52