Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За Нетаняху път назад няма"

Елена Поптодорова: Най-лошият сценарий е регионална война в Близкия изток, която да трае дълго

"Големият риск за България е една нова вълна от мигранти"

| Интервю
Елена Поптодорова
Снимка: БТА

Най-лошият сценарий е регионална война в Близкия изток, която да трае дълго време. Такава прогноза направи в ефира на БНР Елена Поптодорова, бивш посланик на България в САЩ.

"Докато се изтощят силите. Тя ще премине през силните военни машини на Израел, но и на Иран.

Близките дни и часове ще определят дали там ще се развие такава война".

Наложително беше да се свика КСНС при президента, коментира Поптодорова решението на държавния глава Румен Радев. 

"Големият риск за България е една нова вълна от мигранти, които панически ще напускат зоните на военни действия. В тази посока трябва да бъдат насочени анализите и мерките на органите за сигурност".

Държавите в ЕС не са готови за посрещането на такава вълна, смята Поптодорова.

"Започна някакво осъзнаване на проблема, но сравнително скоро. На първо място трябва да бъдат националните мерки, след това да се премине към общностните. Постоянна координация и консултация със съюзниците ни и в ЕС, и в НАТО – това е пътят да съхраним сигурността на границите си в едно непредсказуемо време".

Бившият ни посланик в САЩ отбеляза в предаването "Преди всички", че ракетите, изстреляни от Иран срещу Израел, не доведоха до загуба на човешки животи сред цивилното население. 

"Иран внимаваше да се цели във военни обекти. Очакването очевидно е било Израел да предприеме огледален удар – да търси такъв тип мишени, а да бъдат пощадени гражданите и в Ливан, и в Иран. Не може обаче да бъдем сигурни какъв ще бъде отговорът на Израел, съдейки по направените до момента декларации. 

"Хизбула", "Хамас" и хутите бяха силно обезсилени. Вече няма кой друг да действа от името на Иран и Техеран се видя принуден да действа пряко. Това е по-сериозното развитие на обстановката там. Израел със сигурност ще предприеме последващи удари. За Нетаняху път назад няма. Той вече  е заявил като цел гарантирането на сигурността на израелските граждани, а това минава през точно такива болезнени преки удари срещу основния противник – Иран. Няма друга държава, която да е обект на целенасочени опити за унищожаване. Затова не бива да се изненадваме от тези остри действия на правителството в Тел Авив".

Винаги съм била сред привържениците на търсене на дипломатическо решение, но с кого и как да се преговаря, запита Поптодорова.

"Докато Нетаняху не види достатъчни гаранции за сигурността на гражданите си на север и на юг, няма да може да се пристъпи към някакво дипломатическо решение. Създаването на Палестинска държава би успокоило обстановката, но кой ще я създаде – "Хамас" с терористичните актове или Абас в Западния бряг? Обстановката там е сложна и не е оптимистична".

До 7 октомври 2023 г. имаше създаден някакъв баланс в региона, припомни Елена Поптодорова.

"Вървяха преговори между Саудитска Арабия и Израел и бяха на път да подпишат документ за признаване на Израел от страна на Саудитска Арабия. Арабските режими са по-умерени и имаше склонност и в Обединените арабски емирства, и в Египет, и в Йордания, и в Саудитска Арабия да установят цивилизован диалог с Израел. На това се попречи. Това прекрати "Хамас" с удара си на 7 октомври. За съжаление, трябва да се премине през военни прийоми в момента, за да се стигне до умиротворяване. Това е цикличност, която не намира своето окончателно решение, поради съществуването на такъв вид организации.

ЕС винаги  е имал категорична позиция – че чрез икономическо сътрудничество и мирни отношения може да подпомогне региона. САЩ са най-мощен фактор там. Ако реакциите на Нетаняху бяха по-постепенни, то това се случи под острото настояване на Вашингтон да не се ескалира напрежението. Но това беше възможно до един момент. Нетаняху е поел посока на военно осигуряване на сигурността на Израел". 

В оставащото време до 5 ноември, когато са президентските избори в САЩ, няма да има много рязка намеса на Вашингтон в региона на Близкия изток, смята Поптодорова.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК отпуска допълнителни 30 млн. евро хуманитарна помощ за Ливан

Европейската комисия отпуска допълнително 30 млн. евро хуманитарна помощ на най-нуждаещите се в Ливан на фона на сблъсъците между радикалната групировка "Хизбула" и Израел.  Помощта има за цел да осигури спешно храна, подслон и здравни грижи, както и да помогне за други основни нужди. Тя е в добавка към вече обявените 10 млн. евро в края на..

публикувано на 03.10.24 в 11:56

Къде има акции на МВР срещу купуването на гласове

Продължават акциите на МВР срещу купуване на гласове. Днес такива текат на няколко места в страната. 15 задържани при акцията срещу купуването на гласове във Варна и областта Във Варна има задържани. Акцията е започнала през изминалата нощ в квартал "Аспарухово".  От полицията в морския град обясниха, че имат данни за влияние на вота чрез..

публикувано на 03.10.24 в 11:54
Опустошения в Дахие - контролирано от

Израел предупреди жителите на южните предградия на Бейрут да се евакуират

Най-малко шестима души са загинали при израелски въздушен в центъра на Бейрут. Израел предупреди и жителите на гъсто населените южни предградия на ливанската столица да се евакуират.  Израел нанесе поредица от въздушни удари срещу Бейрут тази нощ като за първи път беше атакувана цел в центъра на ливанската столица. Мишена на израелския удар..

публикувано на 03.10.24 в 11:49
Матю Пери

Лекар се призна за виновен за смъртта на актьора Матю Пери

Лекар от Лос Анджелис, обвинен за смъртта от свръхдоза кетамин на Матю Пери, звездата от сериала "Приятели", се призна за виновен днес в калифорнийски съд, предаде АФП. 54-годишният Марк Чавес призна, че е помагал за набавянето на кетамин за актьора, който играеше Чандлър в култовия сериал. По този начин медикът, на когото е забранено да..

публикувано на 03.10.24 в 11:07
Поразена от израелски удар сграда в южните предградия на ливанската столица Бейрут, 23 септември 2024 г.

Гърция евакуира свои граждани и кипърци от Ливан

С военен самолет днес Гърция евакуира свои граждани и кипърци от Ливан, съобщават от правителството. В готовност за реакция са още два самолета. Засилена е охраната на всички места, свързани с Израел - дипломатическата мисия, религиозен храм и сградите на израелски компании, информират медиите. Млад грък е сред жертвите от нападение в Тел..

публикувано на 03.10.24 в 10:58

77-годишен блъсна и уби 75-годишната си съпруга

77-годишен водач прегази и уби 75-годишната си съпруга, в бобовдолското село Блато, съобщават от полицията в Кюстендил.  Инцидентът е станал снощи в 19:50 ч. При неправилна маневра на заден ход, движейки се по черен път в посока село Вуково, мъжът е блъснал съпругата си, която е попаднала под автомобила.  Пострадалата е починала на място, тялото..

публикувано на 03.10.24 в 10:54

И "Топлофикация – София" е със запорирани сметки

Още едно общинско дружество в София е със запорирани сметки. Това е "Топлофикация - София". Причината е дължимите неизплатени суми към "Булгаргаз". Това каза общинският съветник Борис Бонев.  Очаквайте подробности!

публикувано на 03.10.24 в 10:50