Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станимир Михайлов се връща начело на НЗОК следващата седмица

Станимир Михайлов
Снимка: БГНЕС

Освободеният преди няколко месеца управител на Здравната каса Станимир Михайлов се връща на поста си в началото на следващата седмица, научи БНР от свои източници. 

Това ще се случи по силата на решението на Конституционния съд, което отмени решението на парламента за предсрочното освобождаване на Михайлов. Съдебното решение беше обнародвано в Държавен вестник на 1 октомври.

Станимир Михайлов беше избран за управител на Здравната каса през юли миналата година, а преди няколко месеца Народното събрание гласува подадената от него оставка, въпреки че в хода на разискванията на оставката беше съобщено, че Михайлов е депозирал заявление за оттеглянето й. Казусът стигна до Конституционния съд, който преди няколко дни обяви освобождаването му за противоконституционно.

Днес Надзорният съвет на Здравната каса е обсъдил заявление, внесено от Станимир Михайлов на 1 октомври, свързано с връщането му на поста управител, но не е взето категорично решение по този въпрос, стана ясно след заседанието.

Според председателя на Надзорния съвет Петко Стефановски е спорно дали този орган трябва да се занимава с казуса. Заявено е ново обсъждане, което да се проведе през следващата седмица.


По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Повече от 250 000 хиляди в Източна Украйна са застрашени от зима без редовно водоподаване

Повече от четвърт милион жители на Източна Украйна са застрашени от зима без редовно водоподаване, предупреждават местите власти. Фронтовият град Покровск е загубил 3/4 от населението си през последните седмици, откакто руските войски достигнаха подстъпите му. 30 пристъпа са отразили бранителите на Покровск през последното денонощие, съобщиха..

публикувано на 04.10.24 в 18:10

Ноеми Миятева: В долината Калаш има 2500 души с гръцки корен

Това, което хората знаят за Пакистан не е същото, като в Северен Пакистан, високо в планините са бели хора и не са мюсюлмани, живеят в отдалечени долини и имат своя бит, култура и племенни вярвания, сподели ви интервю пред БНР Ноеми Миятева, която сама е организирала екскурзията си и сама е пътувала в северен Пакистан. "Интересувам се по..

публикувано на 04.10.24 в 18:10

Прокуратурата има готовност още утре да внесе искане за постоянния арест на Джейхан Ибрямов

Прокуратурата има готовност още утре сутринта да внесе искане за постоянния арест на независимия депутат Джейхан Ибрямов. Това каза прокурорът от Върховната касационна прокуратура Ваня Стефанова.  За първи път от държавното обвинение коментираха обвинението му за търговия с влияние. Макар това да е обвинението, което е описано в искането до председателя..

публикувано на 04.10.24 в 17:41
Тони Димитрова и Левон Манукян

Тони Димитрова: Не мога и не искам да повярвам, че в момента актьори и театри са престъпниците на държавата

Не мога и не искам да повярвам, че в момента актьори и театри са престъпниците на държавата. Това заяви пред БНР певицата Тони Димитрова. Тя излезе с емоционално обръщение към бившия директор на театъра в Разград Левон Манукян, след като той беше арестуван , а след това пуснат под гаранция. Манукян е разследван за финансови измами и схеми за..

публикувано на 04.10.24 в 17:37

Уволниха директора на Смолянския театър Румен Бечев

Директорът на Смолянския драматичен театър Румен Бечев е освободен от длъжност, потвърдиха за БНР от Министерството на културата. Той е вторият директор на театър в страната, който служебният министър Найден Тодоров уволни тази седмица. В понеделник това се случи с директора на Разградския театър Левон Манукян.  Срещу схемите за..

публикувано на 04.10.24 в 17:00

След седмица обявяват лауреата на Нобеловата награда за мир

Точно след седмица, на 11 октомври, ще бъде обявен лауреатът на Нобеловата награда за мир, припомнят Асошиейтед прес и Франс прес.  Това ще стане в момент, в който в света бушуват над 50 конфликта, най-големите от които са този в Украйна и този в Газа, разпрострял се и в Ливан и въвлякъл и Иран.  Тази година номинираните са 286, но имената им се пазят в..

публикувано на 04.10.24 в 16:55

Д-р Наташа Янева: 50% за диабет тип 1 при децата е генетична предразположеност

Лекари от клиниката по детска ендокринолигия "Проф. Иван Митев" в сътрудничество с лекари от УМБАЛ "Св. Иван Рилски" ще проведат скрининг - ранна диагностика, на диабет тип 1 при деца, от новородени до 18-годишна възраст, които имат роднина по първа линия с това заболяване. "Проблемът е сериозен в България. Такъв скрининг за захарен..

публикувано на 04.10.24 в 16:55