Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на вътрешните работи

Атанас Илков: МВР е предприело действия, за да не бъде допуснато изкривяване на вота

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков (в центъра), министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов (вдясно) и министърът на електронното управление Валентин Мундров (вляво) на брифинг за подготовката на изборите - 9 октомври 2024 г.
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

МВР е предприело различни действия, за да не бъде допуснато изкривяване на вота на предстоящите предсрочни парламентарни избори, министърът на вътрешните работи Атанас Илков. Той подчерта, че се работи по всеки постъпил в МВР сигнал за купен и корпоративен вот.

Министър Атанас Илков е категоричен, че няма сигнал, постъпил по официален ред, по който да не са предприети мерки, като проверките са всеобхватни, а резултатите се докладват на компетентните прокуратури:

"Колегите работят активно в тази посока и по отношение на това - придобиване на изпреварваща информация за лица и субекти, които участват в този процес, а именно - в купуването и продаването на гласове, с намерените да изкривят вота на българските граждани", заяви Илков.
Що се отнася до машините, за гласуване министърът на електронното управление Валентин Мундров обяви, че очаква в петък процесът по удостоверяване на устройствата да приключи.

Тогава в контролирана среда от Централната избирателна комисия ще извършат и довереното изграждане на изходния код на устройствата, който заключва софтуера:

"Публично, за да може цялото общество да е наясно, че машините като такива не могат да бъдат манипулирани, чрез тях не може да се манипулира вота на гражданите", каза Мундров.
Министърът, отговорен за подготовката на изборите от страна на изпълнителната власт -  Росен Карадимов, каза, че няма информация от всички кметове дали са унищожили ролките с неизползвана хартия за принтерите на машините от предходни избори, за което има и нарочно решение на ЦИК:

"Дори има фрапантен случай в София - на запитване на областния управител към Столичната община отговорът, който е даден е, че областният управител няма правомощия да иска такава информация от Столичната община.

 Надявам се, и сме във връзка с ЦИК, че дори и в Столичната община протоколите са съставени и старата хартия е унищожена", отбеляза Карадимов. 
Същевременно днес и президентът Румен Радев свика среща с институциите, отговорни за провеждането на изборите. По-рано държавния глава обяви пред журналисти, че свиква тази среща с мотива, че обществото е свидетел на множество сигнали и публикации за купен и корпоративен вот с конкретни имена.
По думите на държавния глава има и съмнения за двойни стандарти при третирането на нарушенията.

"Справедливостта означава еднакъв подход към всички престъпили закона, а не само към избрани", заяви президентът. 
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Водач на листа в Кюстендил признава в анкета, че коалицията му ще купува гласове

Водач на листа за 10 МИР-Кюстендил признава в анкета, че коалицията му ще купува гласове за вота на 27 октомври. Случаят предизвика предизборен скандал в района - самият сгафил политик признал, че е отговорил на анкетата по този начин и не го отрича. На въпроса "Според вас коя партия или коалиция ще купува най-много гласове за предстоящите..

публикувано на 09.10.24 в 16:09

Отбор от Кюстендил спечели състезанието "Млад огнеборец" и купата "Юлиян Манзаров“

Отрядът на Природоматематическата гимназия "Проф. Емануил Иванов“ – Кюстендил спечели първото място и преходната купа "Юлиян Манзаров“ на традиционния национален турнир на младежките противопожарни отряди "Млад огнеборец“, който се провежда от 19 години в Ловеч в памет на момчето от Свищов, загинало при спасяване на свои съученици при инцидента..

публикувано на 09.10.24 в 16:06
Мария Захарова

Кремъл: Справедлив мир в Украйна е невъзможен, ако Украйна се присъедини към НАТО

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че постигането на справедлив мир в Украйна ще бъде невъзможно, ако Киев загуби неутралитета си, присъединявайки се към блок като ръководения от САЩ военен съюз НАТО. Руският президент Владимир Путин заяви преди време, че мирните преговори могат да започнат само, ако Киев се съгласи да се..

публикувано на 09.10.24 в 15:55

"Хизбула" съобщава за сблъсъци с израелската армия

Бойци на "Хизбула" и израелски сили си размениха огън по ливанско-израелската граница днес, преди очакваните по-късно през деня разговори между израелския премиер Бенямин Нетаняху и президента на САЩ Джо Байдън. Шестима души бяха ранени при терористично нападение с нож в израелския град Хадера.   "Хизбула" съобщи, че нейни бойци са влезли в сблъсъци с..

публикувано на 09.10.24 в 15:43
Президентът Румен Радев проведе среща с представители на институциите, отговорни за подготовката на предстоящите избори - 9 октомври 2024 г.

Президентът призова за убедителни действия срещу купуването на гласове и неговите поръчители

Призив за убедителни действия срещу купуването на гласове и неговите поръчители отправи президентът Румен Радев пред представители на институциите, отговорни за провеждане на изборите. В срещата при държавния глава участват министърът на вътрешните работи Атанас Илков, министърът, който координира подготовката за вота - Росен Карадимов,..

публикувано на 09.10.24 в 15:29

Противници и привърженици на Орбан взаимно се обвиниха по време на дебати в ЕП в Страсбург

Противници и привърженици на унгарския премиер Виктор Орбан взаимно се обвиниха в лъжи и пропаганда по време на един от най-разгорещените дебати в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург. При представянето на приоритетите на унгарското председателство министър-председателят за пореден път подчерта, че пълноправното..

публикувано на 09.10.24 в 15:24
Константина Георгиева и Брено Плачидо

Брено Плачидо пристигна в България за снимките на филма "Аврора"

Бурна романтична любовна история между италиански журналист и българско момиче, което е принудено да проституира в условията на комунистическа България. Това е част от синопсиса на новия филм на режисьорите Георги Стоев – Джеки и Никола Бошнаков. Продукцията е българо-италианска, а в ролята на младия италианец ще се превъплъти синът на..

публикувано на 09.10.24 в 15:05