Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвърта руска ракетна атака срещу Одеска област в рамките на последните пет дни

Снимката е от удари в Одеса и е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Миналата нощ Русия подложи на нов въздушен удар района на Одеса, украинските власти и партньорите им в Лондон съобщават за неотслабващи атаки на войските ѝ в Донбас.

Според сводката на Британското военно разузнаване, публикувана от Министерството на отбраната на Обединеното кралство, руснаците обграждат град Селидове и ще се опитат да го овладеят през следващите седмици. Овладяването на Селидове ще се само подготовка за щурма на Покровск - главният логистичен център на украинците в Южен Донбас.

Руското министерство на отбраната твърди, че войските му са завладени Острийске - село на юг от Селидове, което е на подстъпите на друг ключов град - Корахове. На север, в Турецк, украинците признават, че държат едва около половината от града. Руснаците напредват в центъра, но позициите им са уязвими на контраатаки.

Британското разузнаване отчита опита на Русия да активизира и фронта в Запорожието, който е статичен повече от година. Там войските ѝ са завладели село на главния път от окупирания Мелитопол към град Запорожие.

За Одеска област снощната ракетна атака е била четвъртата за последните пет дни. Местните власти съобщават за общо 13 цивилни жертви в резултат на атаките от сряда и четвъртък. След окупирането на Крим и нашествието от 2022 г., Одеска област остана единственият излаз на море за Украйна. С ударите по пристанищната инфраструктура Москва се мъчи да потисне украинската икономика, коментира днес областният управител Олег Кипер.

Германският министър на външните работи Аналена Бербок обвини руския президент Владимир Путин, че не желае мир и "дори не е готов да говори с германския канцлер по телефона".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Големият български музикант Кирил Маричков издъхна при инцидент на сцената

Почина българският певец, музикант и композитор Кирил Маричков.  Трагедията се е случила при инцидент в село Селановци.  Той е т рябвало да изнесе концерт с "Фондацията", но при качване на сцената е паднал , съобщи  bTV. На място е повикана линейка. Музикантът е бил с тежка черепно - мозъчна травма. 80-годишният музикант е починал в..

публикувано на 11.10.24 в 19:55

Румен Радев: Връщането на мира и сигурността в Европа е първостепенен приоритет

Връщането на мира и сигурността в Европа е първостепенен приоритет, защото само така ЕС може да изпълнява основната си мисия за осигуряване на стабилност и просперитет на гражданите си. Това заяви президентът Румен Радев в изказването си след участие в 19-ата среща на държавните глави от групата "Арайолуш", която се състоя в град Краков,..

публикувано на 11.10.24 в 19:47

Турска компания инвестира 240 млн. лв. в изграждането на завод за соларни панели в село Еленино

Турска компания ще инвестира 240 млн.лв. в изграждането на нов завод за производство на соларни панели в село Еленино, община Стара Загора. Инвестицията ще разкрие повече от 800 работни места. Заводът ще се изгражда на територията на "Индустриална зона-Загоре". Проектът предвижда изграждането на две отделни високотехнологични производства...

публикувано на 11.10.24 в 19:39
Подвижни изборни секции

Сформират подвижни секции и секции за избиратели с увредено зрение в Кюстендил и Дупница

Подвижни секции се сформират в Кюстендил и в Дупница за изборите на 27-и октомври, казаха от общинската администрация. Освен това избирателите с увредено зрение или със затруднено придвижване в Дупница   ще могат да гласуват и в отделна секция, която се намира в Спортната зала в  града, ул.“Христо Ботев“ № 30А.  Дадени са и телефони за връзка...

публикувано на 11.10.24 в 19:33

Побой над мъж в Русе заради отказ да участва в изборна търговия

Мъж от Русе се оплака, че му е бил нанесен побой от негов познат, тъй като отказал да участва в изборна търговия. По случая е образувано досъдебно производство.   Горан Мишев от Русе е със счупена челюст, след побой от негов познат Върбан Върбанов. Пострадалият и съпругата му твърдят, че повод за спречкването е предложение от страна на..

публикувано на 11.10.24 в 19:26

Пурпурното полярно сияние се дължи на мощно слънчево изригване

Пурпурно полярно сияние беше наблюдавано тази нощ в небето на България. Явлението се дължи на мощно слънчево изригване, обясни доц. Никола Петров, директор на Националната астрономическа обсерватория "Рожен": "Ние всъщност виждаме най-високите йонизирани светещи частици от земната атмосфера на височини над 150-200 километра над земната повърхност, които..

публикувано на 11.10.24 в 18:40

Пожарът в депото за твърди битови отпадъци край Враца е потушен

Пожарът в депото за твърди битови отпадъци край Враца е потушен. Продължава оросяването и засипването с пръст, за да не се допусне възпламеняване на тлеещи огнища.  Районът остава под наблюдение.  Замърсяване на въздуха не беше отчетено, въпреки че до обед в града се усещаше неприятна задушлива миризма. Репортаж на нашата кореспондентка..

публикувано на 11.10.24 в 18:17