Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чарлз Трети заяви, че няма да се намеси, ако Австралия реши да отмени монархията

Крал Чарлз Трети, 9 септември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският крал Чарлз Трети заяви, че няма да се намеси, ако Австралия реши да отмени монархията и да го смени като държавен глава

Чарлз Трети се стяга да посети Океания следващата седмица. Той ще бъде придружен от кралица Камила. Освен Австралия осемдневната му обиколка включва и остров Самоа за срещата на правителствените ръководители на Британската общност. 

Австралийското републиканско движение писа до Бъкингамския дворец преди планираното посещение на краля, като поиска среща с монарха. През 1999 година в Австралия беше проведен референдум с въпрос искат ли австралийците монархията да бъде отменена, като 55 процента гласуваха "не". През последните години обаче въпросът отново активно се повдига, като републиканците смятат, че след като Чарлз Трети наследи Елизабет Втора на трона, това се явява като "естествен момент австралийците да погледнат към бъдещето като страна със собствена идентичност и култура, със свой собствен държавен глава".

Д-р Нейтън Рос, помощник частен секретар на краля, написа в отговор на писмото на австралийските републиканци: 

"Бъдете сигурни, че вашите възгледи по този въпрос бяха отбелязани много внимателно. Негово Величество, като конституционен монарх, действа според съветите на своите министри и следователно дали Австралия ще стане република е въпрос, който трябва да реши австралийската общественост“.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васко Кръпката и Кирил Маричков

Васко Кръпката за Кирил Маричков: Ще го помним като един щур щурец

Броени дни преди да навърши 80 години, от този свят си отиде рок легендата Кирил Маричков. Пред дома на музиканта в центъра на София, фенове вече поставят цветя в знак на почит, а социалните мрежи се изпълниха с песни и снимки на обичания вокалист и басист на "Щурците". Стотици музиканти, почитатели, близки и приятели публикуваха своите..

публикувано на 12.10.24 в 15:20

Жителите на три села на протест заради липса на редовно водоподаване

Жителите на селата Александрово, Константиново и Поляново протестираха заради липса на редовно водоподаване. Населените места, които са на територията на три общини - Хасково, Симеоновград и Харманли се снабдяват от общ 30-годишен водопровод,  който не е ремонтиран и непрекъснато е в аварии.  "Искаме вода, искаме вода" - скандираха  протестиращите от три..

публикувано на 12.10.24 в 14:58
Сапарева баня

Първи събор на животновъдите и земеделските прозиводители край Сапарева баня

Първи събор на животновъдите и земеделските прозиводители се провежда край Сапарева баня. Той е организиран от сдружение "Земеделски стопани".   Амбицията на организаторите е да покажат, че Сапарева баня не е само курорт, но и фермерски и земеделски район.  Ще има преглед и изложение на животни, отглеждани в региона. Предвидени са и награди.  Ще бъде..

публикувано на 12.10.24 в 14:17

Испания отбелязва националния си празник

Испания отбелязва националния си празник. На основното събитие в центъра на Мадрид присъстват Крал Фелипе Шести, кралица Летисия и престолонаследничката принцеса Леонор. Отново има и военен парад. Испанският премиер Педро Санчес, лидерът на главната опозиционна Народна партия Алберто Нунес Фейхоо, министърът на отбраната Маргарита Роблес..

публикувано на 12.10.24 в 13:52

БАН празнува 155 години от създаването

Българската академия на науките ще отбележи 155 години от създаването си с тържествено събрание и концерт в Софийската опера и балет. Тържеството ще се състои днес от 18 часа.  На тържеството за първи път ще бъде връчена "Голямата награда за наука на БАН". Конкурсът за отличието се организира от Събранието на академиците и член-кореспондентите на..

публикувано на 12.10.24 в 13:49
Явор Сидеров

Явор Сидеров: Има пропадане в подредбата на международните отношения

В сегашния си вид ООН няма бъдеще . Това заяви пред БНР Явор Сидеров, историк, политолог, преводач и журналист. "Организацията е в голяма криза и не може да реши никакви конфликти. Трябва да се реформира според актуалното разположение на силите в света , за да служи като терен на международните отношения. Моментът ми се струва по-опасен,..

публикувано на 12.10.24 в 13:25

Недостиг на работници и специалисти в Гърция

С 54% са се увеличили незаетите работни места в рамките на една година, посочва проучване на гръцката статистическа агенция Елстат. Не достигат както работници без квалификация, така и специалисти в няколко сектора. Най-осезателно се чувства липсата на работна ръка в туризма, в сектор отбрана, както и социални служители. От липса на..

публикувано на 12.10.24 в 13:17