Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ и ПП-ДБ-СС в остър сблъсък и обвинения за задръстванията в София

| Интервю
Снимка: Ани Петрова
Чуй новината! Чуй новината:

София винаги е била град с много интензивен трафик, но няма как да си затворим очите и да останем слепи за това, че в последните месеци този проблем се задълбочава.

Това заяви пред БНР общинският съветник от ГЕРБ Антон Хекимян преди днешното извънредно заседание на Столичния общински съвет. Общинските съветници от ГЕРБ-СДС внесоха искане за извънредна сесия на Съвета, на която да бъде изслушан кметът Васил Терзиев заради тежкия трафик в града.  

В предаването "Преди всички" Хекимян изброи невралгичните точки и пътните ремонти в столицата. Според него причина за това е неспособността на Васил Терзиев и Борис Бонев да координират процеси и да управляват града.

Той цитира данни на фирми, които се занимават с навигация, според които изминаването на 10 км в София спрямо 2003 г. отнема 6 минути повече:

"Това означава и финансова загуба на всички, които се намираме в трафика, и екологична щета заради замърсяванията, и шум, здравеопазване и какво ли още не, които са съпътстващи процеси на този проблем".

Общинският съветник от ПП - ДБ – СС Бонка Василева определи казаното от колегата ѝ като "лъжи". Тя прехвърли проблема на ГЕРБ като наблегна на презастрояването и некачествените ремонти.  

"Не знам те как се събудиха днес и разбраха, че трафикът е проблем – еми проблем е. Проблем е когато не се инвестира в качествен градски транспорт".

Според нея всеки такъв проблем трябва да има трайно решение. За нея такова в случая е качественият и удобен градски транспорт, който да накара шофьорите да оставят колите си в периферията на града и да използват транспорта.

"Когато хората отказват да се качат на градския транспорт, когато трамваите и тролеите са разбити машини, няма кой да се качи".

Почти 100% от подвижния състав на наземния градски транспорт е подменен, отговори Хекимян и изказа мнението си, че София има много добър градски транспорт.

Няма анекси на договорните отношения с фирмите, които извършват пътна маркировка, съобщи за друг проблем Бонка Василева.

"Те са искали актуализация на цените, отказват се едностранно от договора и естествено ние възлагаме тази дейност на общинското дружество "Софинвест"", обясни тя.

Според Антон Хекимян обаче управляващите постоянно търсят причини, за да се оправдават с някой или нещо. И попита:

"Защо Терзиев и Бонев не са пуснали открити конкурси за пътната маркировка до този момент. Договорите са изтичали. Няма какво да се оправдавате с анекси, защото е било ясно още през януари, че тези договори трябва да бъдат преподписани. Какво разбираме обаче от пресконференцията на зам.-кмета по транспорта на "Спаси София" – че те искат да правят общинска фирма. Значи те целенасочено не са подновили договорите. Те просто са изтекли. Оставиха София заложник няколко месеца да няма пътна маркировка".

Общинският съветник от ГЕРБ призова столичния кмет да не бяга от отговорност.

Двамата събеседници коментираха и проблемите в столичния градски транспорт. Според Бонка Василева градът няма да остане без градски транспорт. По думите ѝ има системен проблем в този сектор в следствие на "тежко наследство". А за днешното заседание на СОС тя изказа мнение, че това е "един политически фарс".

Хекимян отвърна: "София е в едно голямо чакане, изчакване, като задръстване".

Цялото интервю на Спас Крайнин с Бонка Василева и Антон Хекимян в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) гл. комисар Александър Джартов.

Комисар Джартов обясни защо някои хора не са получили съобщения при тестването на BG-Alert

Националният тест на Системата за ранно предупреждение при извънредни ситуации и бедствия BG-Alert е преминал успешно, съобщи за БНР главен комисар Александър Джартов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението".  Той обясни защо част от хората не са получили съобщения:  "Клетките на операторите сработиха по начина, по който..

публикувано на 17.10.24 в 15:01

Инж. Калоян Карамитов: Да се помисли за вдигане на цената на платеното паркиране в София

Да се помисли за вдигане на цената на платеното паркиране в София в зависимост от натоварването, препоръча убранистът инж. Калоян Карамитов в интервю пред БНР. "Левче или два на час да се увеличат и да се помисли за динамична промяна на цената спрямо натоварването. Не са правени изследвания за цена, но проучване за други градове показва..

публикувано на 17.10.24 в 14:43
Протест на медици в Атина.

Гърция: Стачка на лекарите спря обслужването на пациенти в държавните болници

Стачка на лекарите в Гърция спря обслужването на пациенти в държавните болници. Полицията разследва източване на здравната каса с фалшиви рецепти,като лекарствата се продавали на черния пазар в България и Албания. С демонстрация пред министерството на здравеопазването протича стачката на лекарите в държавните болници. Синдикатът на..

публикувано на 17.10.24 в 14:27

Полицията в Перник намери възрастна жена и я върна на близките ѝ

Дезориентирана възрастна жена от София е намерена и върната на близките ѝ, съобщиха от ОДМВР – Перник. Тя е била забелязана вчера от служители от сектор "Пътна полиция", които патрулирали по автомагистрала "Струма".  Жената вървяла ту в едната, ту в другата посока на пътното платно. На място не било възможно да се установи самоличността ѝ и тя..

публикувано на 17.10.24 в 14:23
Децата на Дунав

Филмът "Децата на Дунав" – неочакван мост между две страни, разделени от океан

Документалният филм "Децата на Дунав" се оказва неочакван мост между две страни, разделени от океан. Авторът Петър Георгиев, който е журналист от БНТ, го определя и като паметник на родната ни култура.  Филмът ще бъде излъчен на 26 октомври, от 17 часа по Канал 1 на БНТ. Петър Георгиев пътува до Монтевидео, за да разкаже историята на..

публикувано на 17.10.24 в 14:10

Извънредната сесия на СОС се провали, нямаше кворум

Извънредното заседание на Столичния общински съвет днес се провали заради липса на кворум.  Общинските съветници от ГЕРБ - СДС очакваха да изслушат кмета Васил Терзиев за задръстванията в София. Той беше готов да им даде информация за трафика в града, за ремонтите и техния финал, но общинските съветници от Продължаваме промяната, Демократична..

публикувано на 17.10.24 в 13:58

Обвиненият за катастрофата на бул. "Владимир Вазов", при която загина пешеходка, остава в ареста

Софийският апелативен съд остави за постоянно в ареста мъжа, който причини катастрофата на столичния булевард "Владимир Вазов", при която загина пешеходка. СГС остави в ареста шофьора, обвинен в смъртта на жена при катастрофа на бул. "Владимир Вазов" Според съда свидетелските показания и изготвената експертна справка на видеозапис дават..

публикувано на 17.10.24 в 13:58