Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличава се броят на жертвите на трафик на хора, съобщи Даниела Савеклиева

Трафик на хора: Робството съществува и днес!

България - една от основните източници на трафик на хора в ЕС

| Интервю
Снимка: Архив

Увеличава се броят на жертвите на трафик на хора, сигнализира пред БНР Даниела Савеклиева, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора.

"Трафикът на хора е съвременен проблем, който за съжаление остава непознат за мнозина. Днес, в XXI век, робството все още съществува и се случва пред очите ни. България е една от държавите, които са основен източник на трафик на хора в ЕС. Статистиките са стряскащи", отбеляза тя.

По думите ѝ към края на 2023 г. общо 89 души са формално идентифицирани като жертви на трафик.

"За миналата година са подадени общо 72 сигнала, от които 60 наистина касаят случаи на трафик на хора. Общият брой лица по всички сигнали за трафик, формално или неформално идентифицирани, включително и деца, е 63. За периода тази година – от януари до 15 октомври, са подадени общо 51 сигнала, като общият брой по всички сигнали за трафик е 55. От тях 41 са жени, 14 са мъже".

В предаването "Преди всички" Савеклиева отчете, че се увеличава броят на мъжете най-вече за трудова експлоатация, но и за сексуална. Според официалната статистика на Върховната прокуратура за 2023 г. жените, жертва на трафик, са 64, като от тях 12 са непълнолетни, а мъжете са 25.

Тя отново напомни основният проблем – че трафикантите поставят жертвата в пълна изолация:

"Отнемат им се телефони, документи, трудно имат досег с външни хора, подложени са на експлоатация под една или друга форма и много трудно се откъсват, за да могат да подадат сигнал или да стигнат до някоя от институциите, която би могла да им помогне. В последните години все повече нарастват случаите, в които това става директно през интернет и много трудно човек се усеща, че вече е потенциална жертва на трафик, докато не попадне в ситуация, в която е напълно изолиран, без никакви възможности да потърси помощ".

По думите ѝ в последните години България, освен като страна на произход на жертвите, става и страна на дестинация и страна на транзит.

Савеклиева подчерта, че жертва на трафик може да стане всеки. Много е трудно тези хора да се откъснат, коментира тя и добави, че много от тях са заплашвани, на тяхно име се отварят фирми или се взимат кредити.

Изпълнителният директор на Фондация А21 – България Моника Николова потвърди, че всеки е уязвим да попадне в ситуация на трафик. Децата са много уязвими, предупреди тя и обясни причината за това – лесният достъп до социалните мрежи.

"Те са много рискови да попаднат в онлайн сексуална експлоатация. Има доста случаи през последните години на непълнолетни, които са станали жертви на трафик. Превенцията е ключова. Това е проблем, който е много близък до нас, не е нещо далечно. Ако не вземем мерки, децата ни са много застрашени от това да стават все по-често жертви на трафик".

Тя посочи, че все повече деца, независимо от икономическия статус на семейството, попадат в ситуация на сексуална експлоатация.  

Днес Националната комисия за борба с трафика на хора и Фондация А21 канят на брифинг-кафе по повод юбилейния поход за свобода, с който ще се отбележи Европейският ден за борба с трафика на хора и началото на съвместна информационна кампания. Походът ще започне в събота от 10.30 часа от Моста на влюбените в София. Под формата на мирно шествие ще премине през централната градска част и ще завърши пред Народния театър, където зад каузата ще застанат любимци на българската публика.

"Походът съществува вече 10 години. Това е най-мащабната информационна кампания, която има за цел да образова обществото за трафик на хора", обясни Николова. По думите ѝ информацията и превенцията са ключови за това хората да не попадат в ситуация на трафик.

Трябва да изградим чувствителност в обществото за проблема, категорична бе Даниела Савеклиева.

Цялото интервю на Спас Крайнин с Даниела Савеклиева и Моника Николова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл.  

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГД ГВА: Не се очаква ограничаване или затягане на експлоатацията на дронове

Не се очакват съществени изменения с цел ограничаване или затягане условията за експлоатацията на дронове . Това каза пред БНР Даниела Минчева, ГВА. Тя припомни, че  от 2019-а има европейскo законодателство за непилотираните въздухоплавателни средства.  Влиянието върху безопасността се отчита в зависимост от  теглото на дрона, неговите..

публикувано на 17.10.24 в 11:35
Кремена Кунева

Кремена Кунева: Не може една жена да е нещастна, след като роди. Това е индикация за проблем

Не може една жена да е нещастна, след като роди, това е индикация, че има някакъв проблем. Това каза пред БНР Кремена Кунева, председател на фондация "Даная", която публично сподели, че е преживяла следродилна депресия.  "Близките и приятелите са много важни, но за такива случаи трябва експертна помощ ", подчерта тя. По-рано Кремена Кунева..

публикувано на 16.10.24 в 17:58
Училище за надежда

Съвременни будители успяват да създадат "Училище за надежда"

Видяхме деца с искрящи очи и хора, които дават всичко от себе си за тях. Това разказа пред БНР  Симеон Цончев. Той е продуцент на филма "Училище за надежда", който тръгва по кината от  първи ноември. Лентата разказва за училище "Димитър Екимов" във великотърновското село Русаля. Там вече десет години спасяват деца от бедни семейства,..

публикувано на 15.10.24 в 10:55

Нови правила за киберсигурност ще засегнат и по-малките фирми

Повече фирми у нас, дори и по-малки, ще бъдат длъжни да се съобразяват и подготвят за новите европейски регулации за киберсигурност. Текат сроковете за синхронизиране на Закона за киберсигурност с европейска директива, известна като НИС-2. България започна, но не довърши процедурата. В средата на септември влязоха за обсъждане промените в..

публикувано на 15.10.24 в 07:55

Дарон Аджемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс Робинсън с Нобеловата награда за икономика за 2024 г.

Дарон Аджемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс Робинсън спечелиха Нобеловата награда за икономика за 2024 г. "за изследвания върху това как институциите се формират и влияят върху просперитета", съобщи Кралската шведска академия на науките в понеделник, предаде Ройтерс. Престижната награда, официално известна като наградата Sveriges Riksbank за..

публикувано на 14.10.24 в 13:08

Адв. Христина Георгиева: Може би е дошло времето за закон за гейминг индустрията

Различни правни аспекти на гейминг индустрията ще обсъждат юристи на конференция в Ирландия . Tова определено засяга и хората, които ги играят. Припомняме глобалната инициатива на американския геймър Рос Скот, който настоя френска компания да не спира поддръжката на една от игрите, които той играе. Хиляди са се подписали в близо 13-те световни..

публикувано на 14.10.24 в 11:36
 Спаска Тарандова

Спаска Тарандова: Библиотеките работят за повишаване на цифровите умения и медийната грамотност

" Любителите на традиционната хартиена книга на някакво ниво намаляват, но си има едно твърдо ядро от 25%, което наистина има тези навици и чете . Ние трябва да отговаряме и на новите тенденции. Все повече се чете от екран. Все още сме длъжници на българското общество, тъй като библиотеките не предлагат електронни и аудиокниги ". Това заяви пред..

публикувано на 14.10.24 в 11:04