Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел смята, че може да е ликвидирал лидера на "Хамас" Яхия Синуар

Яхия Синуар
Снимка: БТА

Израелската армия проверява възможността при атака да е бил ликвидиран новия лидер на терористичната групировка "Хамас" Яхия Синуар, съобщава Ройтерс.

След операция в Ивицата Газа, която според израелските военни е била насочена към трима екстремисти, към този момент самоличността на терористите не може да бъде потвърдена, се казва в изявление. В него се допълва, че няма признаци, че в сградата, където са убити тримата екстремисти, е имало заложници.

Синуар е смятан за главен архитект на нападението срещу Израел от 7 октомври миналата година. Той беше обявен за лидер на "Хамас" през август, след убийството на бившия лидер Исмаил Хания в Техеран.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва ремонт и в румънския участък на Дунав мост между Русе и Гюргево

В понеделник започва ремонт и в румънския участък на Дунав мост между Русе и Гюргево, съобщиха румънските власти. Съоръжението няма да бъде затваряно изцяло, но ще продължат ограниченията за автомобилите.  След като през юли започна ремонт на Дунав мост от българска страна, от понеделник и румънските строители ще бъдат на мостовото съоръжение за..

публикувано на 17.10.24 в 19:10

Полицията в Монтана проверява сигнал за евентуално нарушение, свързано с изборите

Полицаите от Монтана проверяват сигнал за евентуално нарушение, свързано с предстоящите избори. За седмица това е втора акция в региона за предотвратяване на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, както и за противодействие на конвенционалната престъпност. Към момента няма данни за извършено престъпление, уточняват от..

публикувано на 17.10.24 в 19:05
Кристин Лагард пристига за пресконференция след заседанието на УС на ЕЦБ в Бърдо, близо до Кран, Словения, 17 октомври 2024 г.

ЕЦБ не очаква рецесия в еврозоната, а "меко приземяване" на икономиката

Европейската централна банка не очаква рецесия в еврозоната, а "меко приземяване" на икономиката, заяви гуверньорът Кристин Лагард след изнесеното заседание на управителния съвет в словенската столица Любляна. Очаквано трите водещи лихви на банката бяха намалени с нови 25 базисни пункта – от 23 октомври лихвените проценти по депозитното улеснение,..

публикувано на 17.10.24 в 18:56
Президентът на Украйна Володомир Зеленски в Брюксел - 17 октомври 2024

Формулата на плана на Зеленски е "мир чрез предупреждение"

"Украйна трябва да бъде в позиция на силата преди каквито и да било преговори с Русия." Това заяви президентът Володимир Зеленски на западните съюзници. В Брюксел той представи своя "план за победа" пред европейските лидери и министрите на отбраната от НАТО. Формулата на плана на Зеленски е "мир чрез предупреждение", който може да бъде постигнат ако..

публикувано на 17.10.24 в 18:39
Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев и министърът на правосъдието Мария Павлова на заседанието на 17 октомври 2024 г.

Адвокатски колегии на протест, несъгласни ВСС да избира нов главен прокурор

Въпреки предупреждението на президента Румен Радев, че може да не подпише укази за нов главен прокурор и за председател на Върховния административен съд, мнозинството във  Висшия съдебен съвет не само не спря процедурата за избор на следващ титулярен обвинител номер едно, а даде и начало на процедура за председател на ВАС. Този ВСС не може да прави..

публикувано на 17.10.24 в 18:36
Разрушени сгради в Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, архив.

Израел бомбардира Ивицата Газа, Ливан и Сирия

Израел бомбардира днес Ивицата Газа, Ливан и Сирия, а Съединените щати - Йемен - в нестихващата война в Близкия изток. Лидерът на "Хамас" Яхия Синуар вероятно е бил елиминиран днес в Газа, съобщиха израелските въоръжени сили. Самите те обаче не потвърждават още информацията. В съобщението на израелската армия се казва, че при операциите в Газа са били..

публикувано на 17.10.24 в 18:32
Гергана Русекова, мецосопрано

Гергана Русекова: Мечтаех си да мога да изпълнявам Рихард Вагнер

Ролята  на Ортруд е много дълбока и тежка за мен, защото трябва да превъплатя не едно лошо същество, не една лоша жена, а цялата лоша енергия, цялата тежест на света, изпълнена с грях и амбиции. Това сподели оперната певица Гергана Русекова в предаването "Нещо повече" на БНР. Мецосопраното ще направи своя дебют на 20 октомври т. г. в..

публикувано на 17.10.24 в 18:26