Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Технологията не е хапче за всичко. Съдържанието е кралят"

София Владимирова: Когато медията загуби доверие, никакъв контрол не може да го възстанови

Предизборните формати са архивни, ретро. Няма атрактивни такива, които да мотивират младите да гласуват, смята бившият член на СЕМ

| Интервю
София Владимирова
Снимка: Борислава Борисова

Когато медията загуби доверие, никакъв контрол не може да го възстанови. Тази дума няма място в разговора за медиите. Думата е доверие. Промъква се тезата за повече контрол върху съдържанието.

Това мнение изрази пред БНР София Владимирова, бивш член на СЕМ и бивш председател на медийния регулатор, след приключилия конкурс за генерален директор на БНР.

Тези процедури трябва да са терен за идеите, които да чуят не само членовете на СЕМ и работещите в Радиото, но и обществото, посочи тя.

"Без разум, сърце и кураж няма да стане", подчерта бившият шеф на СЕМ за втория мандат на Милен Митев начело на БНР. Тя призна, че ако сега беше член на СЕМ, би имала колебания за кого да гласува, но би го подкрепила, след като веднъж вече е гласувала за неговата кандидатура.

"Никой генерален директор не бива да бъде хвален, за да не се разболее от кабинетен синдром."

Технологията не е хапче за всичко. Съдържанието е кралят, коментира София Владимирова в предаването "Преди всички".  

"В разговора за Радиото технологиите покриха темата за съдържанието. Връщането на младите няма да стане с едно приложение. Поколението Z, което търсим, е много практично. То не е само получател на информация, то иска да участва. Тези хора имат нагласата да слушат, въпросът е какво им предлагаш, познаваме ли ги? Като създадем приложение, какво ще качим в това приложение? Тези млади хора общуват, като създават съдържание помежду си. Това е техният свят и ние трябва да се научим да ги приемаме, като ограничим щетите."

Голям проблем е, че не се води дебат за Закона за радиото и телевизията. Защо никой не поставя този проблем на масата, изтъкна Владимирова.

Предизборните формати са остарели, архивни, ретро. Няма атрактивни, интересни, предизвикателни журналистически формати, смята София Владимирова, която подчерта, че това няма как да мотивира младите да гласуват.

"Обществените медии са оковани по време на избори. Отсъства критическата функция на журналистиката. Започват платени форми. Каква е ценността за публиката на тези разговори? Защо са тези журналисти в студията?"

Тази еднопосочна комуникация на политиците трябва да спре. Не можеш да бягаш безкрайно от разговора, отбеляза бившият член на СЕМ.

В предизборната кампания, за информираните зрители много ясно си личи отношението на журналиста към определени гости - по телевизията е много явно, отчита още Владимирова.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сателитна снимка на военен конвой в района на Иванков, Киевска област

Южнокорейското разузнаване: Северна Корея има намерение да изпрати 12 000 военни в Украйна

Южнокорейското разузнаване обяви, че Северна Корея има намерение да изпрати 12 000 военни в Украйна, съобщава агенция Йонхап, цитирана от Ройтерс. Междувременно севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че Южна Корея е враждебна страна, а севернокорейската агенция КЦТА разпространи снимки, на които се вижда как той се съветва с високопоставени..

публикувано на 18.10.24 в 12:13

Българската мафия - сред най-опасните в Гърция

Журналистическо проучване постави българската мафия сред 10-те водещи организирани престъпни групи в Гърция. Според гръцките медии често български и румънски престъпни групи действат съвместно.  Те са специализирани по телефонни измами, кражби в транспорта и закрила на пристъпни лица. Като най-жестока се посочва турската мафия, която..

публикувано на 18.10.24 в 11:46

НСИ ревизира растежа на БВП за 2023 г. - не е 1,8 а 1,9%

Националният статистически институт ревизира нагоре растежа на Брутния вътрешен продукт за миналата година. През 2023 г. икономиката е отбелязала ръст от 1,9 на сто, което е с 0,1 процентен пункт повече спрямо предварителните данни. Председателят на института Атанас Атанасов обясни, че ревизията е на всички данни за пет години назад и..

публикувано на 18.10.24 в 11:44

НЗОК одобри искането на "Една от осем" и Асоциацията на онкологично болни пациенти

Нови медицински изделия ще бъдат добавени към списъка, който ще покрива НЗОК за жени с рак на гърдата. Към момента тази са били перука и силиконов имплант. Сумата за перука, която е отпуска Касата е 128 лв. и не е актуализирана от много години, е цената е между 300 и 500 лв. Това съобщи Гергана Богданова, управител на фондация "Една от..

публикувано на 18.10.24 в 11:42

Две са огнищата на шарка по овцете в хасковското село Узунджово

Две огнища на шарка по овцете са регистрирани в хасковското село Узунджово. Обектите са технологично свързани с овцевъдна ферма. Предстои умъртвяването на над 300 животни, като вече са унищожени около 300 овце и над 200 кози.  Шарка по овце и кози, забраняват пашата в Ямбол, Хасково и Стара Загора Определена е 3-километрова предпазна зона около..

публикувано на 18.10.24 в 11:38
Фондация „Ела и ти

Почти са събрани парите за количка за излети на хора с увреждания

Около 9100 лева са били събрани до вчера след акцията на фондация "Ела и ти" , в която се включиха ултрамаратонците Пирин Галов и Павлин Райчев. Целта на благотворителното бягане по маршрута Ком – Емине бе  да се съберат средства поне за една специализирана количка , с която хора с увреждания да могат да достигат недостъпни за тях кътчета сред..

публикувано на 18.10.24 в 11:25
Фериботите останаха закотвени в пристанището на Пирея

Протест срещу изпращането на оръжие за Израел блокира гръцкото пристанище Пирея

Голям протест срещу изпращането на оръжие за Израел блокира гръцкото пристанище Пирея тази нощ. Моряци и пристанищни работници попречиха за бъдат натоварени контейнери с военна помощ за Израел. Към тях се присъединиха активисти на комунистическата партия и граждани. Според протестиращите, контейнерите са пристигнали от Северна Македония и..

публикувано на 18.10.24 в 10:46