Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Лами изрази загриженост от подкрепата на Китай за Русия във войната срещу Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският външен министър Дейвид Лами, който е на посещение в Пекин, изрази загриженост от подкрепата на Китай за Русия във войната ѝ срещу Украйна като призова китайския си колега Ван И да попречи на китайските фирми да правят доставки за руската армия. 

Дейвид Лами направи коментарите при първото посещение на министър от кабинета в Китай, откакто лейбъристкото правителство пое контрола през юли. 

Той се срещна с вицепремиера Дин Сюесян и проведе разговори с външния министър Ван И. 

Двудневната визита е опит за възстановяване на връзките с Пекин, след като отношенията станаха “мразовити” през последните години заради обвинения в шпионаж, подкрепата на Китай за Русия във войната в Украйна и репресиите срещу гражданските свободи в Хонконг, бивша британска колония. 

Докато британското правителство подчерта, че ангажиментът с Китай е "прагматичен и необходим", Лами повдига трудни въпроси, включително Русия и опасенията за правата на човека в Хонконг и провинция Синдзян.

Лами заяви, че Обединеното кралство и Китай имат общ интерес от европейския мир и прекратяването на войната. Той потвърди отново, че "опасенията относно доставките на оборудване от Китай за руския военно-промишлен комплекс рискуват да навредят на отношенията на Китай с Европа, като същевременно помагат за поддържането на войната на Русия", се казва в изявление на външното министерство след срещата.

Междувременно вестник "Таймс" публикува ставовище на британски служители по сигурността за икономическото въздействие в случай на американска търговска война с Китай.

"Великобритания ще бъде изправена пред по-голям икономически удар, отколкото от Брекзит като "страничен ефект", ако Доналд Тръмп спечели президентските избори в Съединените щати и започне търговска война с Китай", пишат експертите.

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Болницата в Горна Оряховица посрещна патронния си празник с две обновени отделения

Общинската болница "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица посрещна патронния си празник с обновени очно и ушно отделения.  В ремонтите от бюджета си лечебното заведение реинвестирало 126 000 лева.  Единственото ушно отделение във Великотърновска област е в горнооряховската болница, която е второто по големина в страната общинско лечебно заведение. В..

публикувано на 19.10.24 в 17:02

РИК - Благоевград: Близо 40 на сто достигнаха смените в състава на секционни комисии

Близо 40 процента достигнаха смените в състава на секционни комисии до този момент, съобщават от Районната избирателна комисия в Благоевград. В момента се извършват обученията на членовете на СИК.  Над 2500 са смените в състава на СИК, поискани от политическите партии до сега. Процесът продължава и в момента, призна председателят на..

публикувано на 19.10.24 в 16:49

Днес вносът на ток от Румъния е между 400 и 600 мегавата, а износът към останалите ни съседни страни - 1000 - 1300 мегавата

България днес е изнасяла над два пъти повече ток, отколкото е внасяла, въпреки спирането на хилядамегаватовия шести блок на АЕЦ Козлодуй за планов годишен ремонт, сочат данните на Електроенергийния системен оператор. Тази сутрин реакторът бе спрян планово и се предвижда да не работи до края на ноември. През това време ще бъдат изпълнени..

публикувано на 19.10.24 в 16:47

Арестувани фенове преди вечното дерби в София

Полицията обяви, че арестуваните преди днешния футболен мач "Левски" - ЦСКА са четирима.  Четиримата са задържани на входа на националния стадион "Васил Левски". Двама от тях са били задържани с наркотични вещества, а останалите са опитвали да внесат незаконно пиротехнически средства. Полицията предотврати и сблъсък между фенове на Левски и ЦСКА в..

публикувано на 19.10.24 в 15:53

Недостиг на работна ръка във Велико Търново

Бизнесът във Велико Търново изпитва сериозен недостиг на кадри. Проблемът се задълбочава за преработвателната промишленост и една от причините е ниската безработица.  115 са свободните работни места в община Велико Търново и всяка четвърта позиция се осигурява от преработващата промишленост. Няма кадри с техническо образование, коментира Даниела..

публикувано на 19.10.24 в 15:51

120 години от основаването на читалището в с. Пчелище

Великотърновското село Пчелище чества в деня на Свети Иван Рилски 120 години от основаването на своето читалище „Просвета“. Още от създаването ѝ върху сградата на културната институция е поставен надписът "Съединението прави силата".  120 години читалището в Пчелище е средище на просветата и културата и нито за ден в него не е спирал да кипи..

публикувано на 19.10.24 в 15:31

Биреният сектор в Европа осигурява над 2 млн. работни места

Над 2 млн. работни места осигурява биреният сектор в Европа, става ясно от данните, огласени от "Пивовари в Европа", чието седалище е в Брюксел. Освен това, всяко работно място в сектора генерира още 17 в икономиката. Пивоварите отчитат, че производството на бира се повишава, но все още е под предпандемичното равнище през 2019-та година. Пак..

публикувано на 19.10.24 в 15:24