Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Фурнаджиев предложи ММС да поеме детско-юношеския футбол

Атанас Фурнаджиев
Снимка: БТА

Първият вицепрезидент на Българския футболен съюз Атанас Фурнаджиев предложи Министерството на младежта и спорта да поеме контрола над детско-юношеските школи. Според него това ще облекчи бюджета на футболните клубове, като в същото време ще спомогне за привличането на качествени специалисти, което да позволи производството на добри футболисти. Само по този начин Фурнаджиев смята, че е възможно българският футбол да тръгне отново нагоре.

"Проблемът на България е, че ние не произвеждаме футболисти. Този проблем идва от детско-юношеския футбол и от школите, които са надолу по веригата. В последните 15 години футболът струва много пари. За да имаме футболисти, трябва да имаме качествени треньори в детско-юношеските школи. Но качествените треньори струват много пари. В момента мъжките ни отбори едва събират средства за мъжкия футбол", каза Фурнаджиев пред репортери.

"Както видяхте онзи ден на дербито Левски - ЦСКА, ЦСКА излезе с 11 чужденци. В Левски българите бяха двама или трима. Това е генерален проблем, който не може да се реши толкова лесно. Трябват инвестиции от страна на държавата, както го правят в другите страни, с които обичаме да се сравняваме. В миналото имаше държави, които смятахме за джуджета, но сега ни изпревариха. Във всички тях се инвестират огромни средства за футбол. Вижте бюджета на Исландия например. Там в последните 10 години се дават под над 120 милиона евро на година за футбол. С тези пари те привличат най-добрите треньори от Европа, които да се занимават с техните деца и произвеждат футболисти. Не е случайно, че победиха Англия на "Уембли" преди европейското първенство. Това е формулата, знае се. Но без средства няма как да стане. Аз не казвам тези пари да се дават на Българския футболен съюз. Може Министерството на младежта и спорта да поеме детско-юношеските школи и треньорите да бъдат назначени там", предложи членът на Изпълнителния комитет на БФС.

"Без детско-юношески футбол и без качествени треньори няма какво да очакваме. Без гръбнак от поне петима футболисти, които да играят в сериозни клубове във водещите първенства в Европа и да са титуляри в тези отбори, няма как да стане. Това е реалността", завърши Атанас Фурнаджиев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арда надигра ЦСКА 1948 в Бистрица

Отборът на Арда победи ЦСКА 1948 с 2:1 на стадион Витоша в Бистрица, в последен мач от 8-мия кръг в Първа футболна лига.  Гостите от Кърджали вкараха по един гол през двете полувремена. Феликс Ебоа Ебоа отбеляза с техничен удар в 35-тата минута, а в 58-та тонислав йорданов вкара втория гол за гостите. Единственото попадение за домакините отбеляза..

публикувано на 21.10.24 в 19:55
Адриан Андреев

Адриан Андреев не успя да влезе в основната схема на турнира в Брест

Втората ракета на България в мъжкия тенис Адриан Андреев допусна загуба във финалния кръг на квалификациите на турнира в зала от сериите "Чалънджър" във френския град Брест с награден фонд от 118 000 евро. Във втория кръг на пресявките поставеният под номер 1 в схемата Андреев отстъпи с 6:2, 3:6, 4:6 пред швейцареца Якуб Паул.  Андреев изигра много..

публикувано на 21.10.24 в 18:56
Якуб Пьотровски

Якуб Пьотровски претърпя операция от херния

Халфът на Лудогорец Якуб Пьотровски претърпя операция от двустранна ингвинална херния, съобщиха от клуба на страницата си.  След като премина необходимия набор от тестове и изследвания, диагнозата беше поставена веднага след завръщането му от националния отбор. Операцията беше насрочена за днес и се извърши в елитна клиника в Познан. Тя не е сложна и..

публикувано на 21.10.24 в 17:26

Федерацията по биатлон отбеляза 40 години от основаването си

Българска федерация по биатлон отбеляза 40 години от основаването си и отличи най-добрите състезатели,  треньори и деятели. На традиционното „Закриване на сезона“ бяха връчени Купа България и Купа Надежди и наградени с парични премии най-заслужилите през годините и призьорите от последните 12 месеца. Специален гост бе министърът на младежта и..

публикувано на 21.10.24 в 16:43
Българската делегация за конгреса на Международната федерация по гимнастика

България с петима кандидати за ръководните структури на Международната федерация по гимнастика

България ще има петима кандидати за ръководните структури на Международната федерация по гимнастика (ФИГ). 85-ият конгрес на централата, който е изборен, ще се проведе от 24 до 26 октомври. В Доха делегатите на националните федерации ще изберат президент и тримата вицепрезиденти, седем представители на Изпълнителния комитет и 21 членове на..

публикувано на 21.10.24 в 15:13
Димяна Попова

България с шестима състезатели със Синдром на Даун на турнир по гимнастика в Норвегия

Шестима състезатели ще представят България в международния турнир по гимнастика за хора с интелектуални затруднения в Осло (Норвегия) на 1 и 2 ноември. В надпреварата по художествена гимнастика ще ни представят Диляна Попова, Василена Богданова и Томислава Стоянова, които се подготвят с Христина Василева и Дарина Николова. В турнира по..

публикувано на 21.10.24 в 07:10

Ливърпул е лидер след драма срещу Челси

Ливърпул се наложи над Челси с 2:1 в най-интересния мач от осмия кръг на английската Висша лига. Това бе седма победа за "червените" и те отново са на първо място в класирането, като изпревариха с точка шампиона Манчестър Сити, който по-рано през деня победи драматично Уулвърхямптън. В 20-ата минута Джейдън Санчо от Челси падна в наказателното поле и..

публикувано на 21.10.24 в 06:30