Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Отпускането на лекарство върви със съответния контрол и консултация"

Димитър Маринов: Помощник-фармацевтите не могат да отпускат лекарства

| Интервю
Магистър-фармацевт Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.
Снимка: БТА

Помощник-фармацевтите нямат нужната квалификация за това, което настояват да извършват – да отпускат лекарства по лекарско предписание, защото това не е в техните компетентности, категоричен е Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

В предаването "Преди всички" на БНР той коментира конфликта в гилдията и заяви, че той е изкуствено създаден.

"Те са медицински специалисти със специалност "здравни грижи" и не могат да отпускат лекарства по лекарско предписание. Дейността в аптеката е отговорност на магистър фармацевта. В България имаме достатъчно на брой магистър фармацевти и сме над средното ниво на глава от население в сравнение с Европа. Данните показват, че се подмладяваме", обясни Димитър Маринов.

Той заяви, че магистър фармацевтите няма да подкрепят обещаните от помощник-фармацевтите протестите с искането да получат право да дават лекарства по лекарски рецепти.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз коментира, че в населените места, където няма аптека, не е заради липсата на магистър фармацевт, а защото няма икономически смисъл.

"Помощник-фармацевтите не са учили фармакология, токсикология, лекарствени взаимодействия и т. нат. и не могат да отпускат лекарствени продукти, дори такива, за които не се изисква лекарско предписание, защото нямат образованието. Отпускането на лекарство върви със съответния контрол и консултация", категоричен е Димитър Маринов.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Те ще ликвидират България..." - в Смолянско са набрали на политиците

Как гледат на торбата с поредните предизборни обещания в Смолянско? "Дават листовки, четем ги и се колебаем за кого. Не им вярвам вече, защото не се случва ." "Вече трябва да се промени цялата система ." " Не вярвам да изпълнят нищо . Срещаха се с нас, обаче нищо не обещават. Уж да ни направят пътя, гробища да ни направят. Всичко е..

публикувано на 27.10.24 в 08:44

Премиерът: Гласувах за редовно и стабилно правителство

"Гласувах за редовно и стабилно правителство, което да спазва Конституцията и законите на страната. Надявам се на висока избирателна активност. Надявам се да има редовно правителство". Това заяви служебният премиер Димитър Главчев, след като упражни правото си на глас в столичното 5 ОУ "Иван Вазов".

публикувано на 27.10.24 в 08:37
Бидзина Иванишвили

Управляващите в Грузия обявиха победа на изборите, опозицията не признава резултатите

Основателят на управляващата в Грузия партия "Грузинска мечта", милиардерът и бивш премиер Бидзина Иванишвили, обяви победа на вчерашните парламентарни избори. "Грузинска мечта" спечели 53% от гласовете на парламентарни избори Грузия при преброени бюлетини на 70% от секциите. Резултатите не включват повечето бюлетини, пуснати от грузинци,..

публикувано на 27.10.24 в 07:55
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Главното е искреността на отговорите в екзитпол

"Главното е искреността на отговорите в екзитпол . Специфичните развития, особено в един политически сектор, правят така, че по-технологично гласуване или по-неискрено позициониране може да се окажат проблем за крайните резултати на нашите изследвания." Това заяви изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл болкан" Първан Симеонов пред..

публикувано на 27.10.24 в 07:46

Агенция "Галъп интернешънъл болкан" е партньор на БНР в отразяването на изборите

Партньор на БНР в отразяването на предсрочните парламентарни избори е агенция "Галъп интернешънъл болкан". Нейният директор Първан Симеонов посочи: "И в този изборен ден агенция "Галъп интернешънъл болкан" има важността и привилегията да извършва изследвания по методите екзитпол и паралелно преброяване за нуждите на БНР. В представителна..

публикувано на 27.10.24 в 07:35

Над 6 601 000 души в страната имат право на глас

Над 6 601 000 души в страната имат право на глас.  Избирателните секции са 12 879. Забавяне в началото на изборния ден може да има в онези от тях, в които не са се явили повече от половината членове на секционната комисия. В секциите с поне 300 избиратели може да се гласува с хартия или с машина. Студенти и ученици могат да гласуват в секция в населено..

публикувано на 27.10.24 в 07:29
Володимир Зеленски

Зеленски отправи нов призив към основните съюзници на Киев да засилят натиска върху Москва

Украинският президент Володимир Зеленски е подписал закон, който позволява на чужди граждани да служат във Въоръжените сили на Украйна, включително да заемат офицерски длъжности, съобщи БТА като цитира агенция "Укринформ". Документът засяга някои родове войски и беше гласуван от Върховната Рада по-рано този месец. Във вечерното си видео..

публикувано на 27.10.24 в 07:20