Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експлозии в Иран, израелската армия обяви, че извършва прецизни удари

| обновено на 26.10.24 в 04:48
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Експлозии избухнаха в иранската столица Техеран и близкия град Карадж, съобщават местни медии. Изданието „Аксиос“ цитира информирани източници, според които Израел е извършил въздушни удари на иранска територия.

Друг източник, цитиран от Си Ен Ен, заявява, че израелската армия е започнала ответна операция в отговор на масираното ракетно нападение на Ислямската република по Израел в началото на месеца. Часове след станалото тогава израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че иранската страна е направила голяма грешка, за която ще си плати. 

След началото на операцията сега говорителят на израелската армия Даниел Хагари заяви, че военните извършват „прецизни удари срещу военни цели в Иран в отговор на продължилите с месеци от страна на иранския режим по Израел“.

„Режимът в Иран и подкрепяните от него организации в региона атакуват постоянно Израел от 7-ми октомври миналата година по няколко направления, включително чрез директно нападение от иранска територия. Като всяка друга суверенна държава в света, ние имаме правото и задължението да отговорим. Нашите нападателни и отбранителни възможности са напълно мобилизирани, ще направим каквото е необходимо, за да защитим страната си и народа си.“

Иранската агенция „Фарс“ съобщава, че Израел е атакувал няколко военни бази около Техеран. Целите не включват енергийна инфраструктура.

Иранските авиационни власти обявиха, че страната е затворила въздушното си пространство и мярката ще важи до 8,30 часа българско време. По-рано  местната държавна телевизия съобщи, че работата на двете техерански летища е нормална и по график.  

Tранспортното министерство в съседен Ирак обяви, че спира полетите над цялата територия на страната до второ нареждане заради напрегната ситуация в района. 

Според телевизия „Фокс Нюз“ Белият дом е бил информиран за въздушните удари по Иран малко преди началото им.

Съединените щати не участват в израелската операция, увери говорителят на Съвета по национална сигурност Шон Савет. По думите му Израел извършва насочени атаки по военни цели като акт на самозащита и в отговор на мащабното иранско ракетно нападение от 1-ви октомври.

Едновременно с взривовете в Иран експлозии избухнаха и в района около сирийската столица Дамаск. Сирийската агенция САНА информира, че израелската армия е атакувала военни обекти в централната и южната част на страната. Противовъздушната отбрана е прехванала израелски ракети, дошли от района на Голанските възвишения и ливанска територия.



 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Опашката пред сградата на българското посолство в Лондон за изборите на 4 април 2021 г.

ПП-ДБ се очертава като победител от вота в Обединеното кралство

ПП-ДБ се очертава като победител на българските предсрочни парламентарни избори, проведени на територията на Обединеното кралство. При сходна активност като на изборите през юни, Коалицията печели 24,80% от гласовете. Благодарение на повишената активност в поледните часове на изборния ден се отчита, че 21 735 българи са упражнили правото си на глас,..

публикувано на 28.10.24 в 10:45

Тяло на жена е намерено до жилищен блок в столичния кв. "Младост"

Тяло на жена е намерено до жилищен блок в столичния кв. "Младост", научи БНР. Сигналът е получен рано тази сутрин. Засега няма данни за самоличността на жената. По неофициална информация са открити следи от насилие. Районът е отцепен от полицията.  Работи се по всякакви версии за случилото се. Очаквайте подробности!

публикувано на 28.10.24 в 10:42

ПП-ДБ изпаднаха на 5-о място в Бургаско

ГЕРБ-СДС са убедителният победител на изборите във 2-ри МИР- Бургас. Това показват резултатите при 100% обработени протоколи. С 10 000 души е повишила резултата си партията в сравнение с изборите през юни. 37 634 души са гласували за ГЕРБ - СДС като разликата с втората партия - "Възраждане" е над 10 000 гласа.  С 16 533 гласа "Възраждане" де..

публикувано на 28.10.24 в 10:29

Без "Величие", всички останали в 51-вото НС с повече гласове спрямо вота през юни

Според настоящите неокончателни данни, всички формации, влизащи в 51-вото Народно събрание, с изключение на партия "Величие", са получили повече гласове на парламентарните избори на 27-и октомври спрямо  гласовете за тях на изборите за 50-тото НС, проведени на 9-и юни 2024 г. Коалицията ГЕРБ-СДС получава малко над 103 000 допълнителни гласа..

публикувано на 28.10.24 в 10:23
Тунел Железница

Катастрофа в тунел "Топли дол" затруднява движението по АМ "Хемус"

Заради катастрофа, станала рано тази сутрин в тунел "Топли дол" на магистрала "Хемус", движението е затруднено, съобщиха от Областната дирекция на МВР в София.  Няма пострадали хора, трафикът се регулира на място от екипи на полицията. Вчера, в рамките на два часа, станаха три катастрофи в този тунел. Катастрофа е причината за ограничаване на..

публикувано на 28.10.24 в 10:17
Стефан Георгиев

Стефан Георгиев: АПС и ДПС - Ново начало са сред променливите, от които зависи съставянето на кабинет

АПС и ДПС - Ново начало са сред променливите, от които зависи дали и под каква форма може да се състави кабинет. Това обясни пред БНР социологът Стефан Георгиев.  Той отбеляза, че и при двете формации се наблюдава процес на много силна мобилизация. В Турция АПС печели 64,76% от вота, "ДПС-Ново начало"- 28,46% Кои са големите въпроси,..

публикувано на 28.10.24 в 10:10
Българският културно-информационен център в Босилеград

Западните покрайнини дадоха най-голяма подкрепа за ГЕРБ-СДС

И сънародниците ни от Западните покрайнини дадоха най-голяма подкрепа за ГЕРБ-СДС, сочат резултатите от гласуването в двете секции в Босилеград и в Цариброд. Прави впечатление високата активност, като и в двете гласуваха и софиянци, и кюстендилци и други, оказали се на екскурзия или пътували вчера в Сърбия. И в двата града почти не е правена..

публикувано на 28.10.24 в 10:09