Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40,64% е била избирателната активност в област Благоевград

Снимка: Кети Тренчева

40,64% е била избирателната активност в област Благоевград, обявиха от Районната избирателна комисия. Гласоподавателите са с 4 процентни пункта повече в сравнение с изборите през юни.

Очаквано най-висока е активността в община Якоруда, с над 70 процента гласували, следвана от Белица с 69 на сто.

Под 29 на сто е избирателната активност в Благоевград. 

Само един от общо 35 сигнала, разгледани от Районната избирателна комисия днес, е бил за купуване на гласове. Той е бил подаден в община Гърмен. 


Снимки: Кети Тренчева

А 38 513 жители на област Перник са гласували за 51-во НС, съобщиха от РИК. Избирателната активност е  36,80 процента и е с 4 на сто по- висока от предходните избори през месец юни.

В 261 секции гласуваха избирателите в региона. Най- активни бяха в Ковачевци, където избирателната активност е 60,36 процента, а най- ниска е активността в община Радомир, където до урните отидоха 32.12 на сто от избирателите. 26 партии и коалиции с общо 123-ма кандидати си оспорваха четирите мандата в област Перник.

Няма данни за нарушения, които да са повлияли върху действителността на вота. Няма данни и за възникнали инциденти и нарушения във връзка с осигуряване на обществения ред и сигурността на гражданите. Само 5 удостоверения за гласуване са издадени от сектор "Български документи за самоличност" през изборния ден, съобщиха от полицията.

РИК - Силистра, снимка: Незабравка Кирова

Снимка: Незабравка Кирова


Над 4 000 силистренци повече са гласували днес, сравнено с провелите се през юни парламентарни избори. Изборният ден в Силистренска област завърши с активност от почти 38 %. С четири на сто по-висока от лятото. От 111 520 избиратели, по последни данни от ГРАО, гласувалите са 42 348 души.

Най-висока избирателна активност e отчетена в община Алфатар – 46,85 на сто, а най-ниска в община Силистра – 35,92 на сто.

За целия ден има подадена само една официална жалба в РИК, а в две секции бе преминато към гласуване само с хартиени бюлетини, заради неизправност на машините.

От Районната избирателна комисия съобщиха, че изборният ден е преминал спокойно.

От полицията също подадоха информация, че няма сигнали за произшествия и инциденти.

Но след жалби в съответното Районно управление в Дулово са били привиквани представители на местните власти за предупреждение, да не нарушават изборните права на гражданите.

В звената “Български документи за самоличност” в Силистра, Тутракан и Дулово от 21 октомври до 19.30 часа днес са издадени общо 48 удостоверения за гласуване на граждани, непритежаващи валидни лични документи.

Прогнозите показват, че за един мандат в региона ще са нужни от 2500 до 7500 гласа, а 7 % от гласовете за дадена политическа партия ще са нужни на кандидат от листа за пренареждането ѝ, чрез преференции.

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Катастрофа с една жертва затвори пътя София - Варна

Челен удар между лек автомобил и камион затвори пътя София - Варна в участъка на Пушевски кантон. По първоначална информация е загинал водачът на лекия автомобил. Екипи на полицията пренасочват леките автомобили по обходен маршрут през Павликени и село Вишовград. Товарните автомобили изчакват.

публикувано на 28.10.24 в 15:56
Християн Мицкоски

Мицкоски смята, че правителство в България без ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не е възможно

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски определи бъдещия състав на българския парламент като „интересна политическа мозайка” и изрази надежда, че в България ще има правителство, че „няма да има осми поред избори” и че с новото българско правителство ще може да бъдат проведени разговори и ще бъде намерено "решение за..

публикувано на 28.10.24 в 15:55

"Фолксваген" затваря поне 3 завода в Германия

"Фолксваген" обяви, че ще затвори най-малко три завода в Германия и да съкрати десетки хиляди работни места. Ще бъдат съкратени и заплатите. Това е голям удар за икономиката на Германия, тъй като "Фолксваген" е един от големите работодатели в страната, предаде кореспондентът на БНР в Берлин. Автомобилният концерн ще намали десетте си завода в..

публикувано на 28.10.24 в 15:46

Асен Григоров: Не е лошо, че има 9 партии, политическото представителство става по-сериозно

Девет партии в 51-ото НС за някой е зле. Не е лошо, че има 9 партии, защото политическото представителство става по-сериозно и повече групи от обществото ще видят себе си в НС, каза журналистът и собственик на сайт Асен Григоров в интервю пред БНР. "От друга гледна точка не е толкова добре, з ащото парламент с 9 политически сили и..

публикувано на 28.10.24 в 15:46

В Ямболско: ГЕРБ-СДС, "Възраждане" и БСП очакват да имат по 1 депутат

Резултатите от вота вчера не изненадаха ямболските избиратели. Победителите са същите като на изборите в началото на лятото, а процентите, с които печелят, също са приблизително еднакви.   Почти същите са резултатите за първите три формации с изборите през юни. ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с  23,57%. Втората позиция е за партия "Възраждане" с..

публикувано на 28.10.24 в 15:44
Алфред Хеер, ръководител на делегацията на ПАСЕ за наблюдение на изборите в България

Делегацията на ПАСЕ препоръчва промени в избирателната система

Делегацията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) за наблюдение на изборите от нас отчете професионалното организиране и провеждане на вота, но и вкоренената липса на доверие сред избирателите в политическото ръководство на страната. Ръководителят на делегацията на ПАСЕ Алфред Хеер..

публикувано на 28.10.24 в 15:38

Газовото хранилище "Чирен" е запълнено 100%

Подземното газово хранилище “Чирен” вече е запълнено 100% от техническия капацитет за съхранение. Съгласно изискванията на европейския Регламент 2017/1938 за мерките за гарантиране на сигурността на доставките на газ не по-късно от 1-ви ноември на всяка година газовите хранилища в страните от Европейския съюз трябва да достигнат запълване на..

публикувано на 28.10.24 в 15:30