Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радина Близнакова: Да рисуваш в антракта на ежедневието е дълго преследвана мечта

Да рисуваш в антракта на ежедневието е една мечта, която вече се е сбъднала за Радина Близнакова, която е театрален художник-сценограф по професия. От втортник до 12-и май тя ще представи първата си самостоятелна изложба, наречена "Акварелни антракти“, в Дома на Европа в София.

За изложбата, театъра и творческия устрем, разказа за "Хоризонт" самата авторка:

В изложбата ще намерят място 30 творби, преминали през авторски подбор, на база на някаква линия в емоцията и годините. Дано да може да развълнува хората.

Винаги съм се вълнувала от цвета в света, който ни заобикаля. Но театърът е нещо такова, което те взема целия. Винаги, когато съм могла, съм се обръщала към белия лист, цвета, акварела и съм искала нещо да изразя.


Разликата между рисуването и театралната сценография е във функцията на Аза, смята Близнакова:

В театъра, когато най-много не те забелязват, значи си си свършил много добре работата и когато се получи хубавият спектакъл – радостта с нищо не може да се сравни.

Другото занимание е някак по-опасно за показване. Ти се разголваш и това си само ти. Нищо не може да те спаси. На лист нищо не може да се скрие. Затова не мога да дам превес нито на едното, нито на другото.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14