Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За божурите и защитените местности

БНР Новини
Снимка: Оля Стоянова

„Теснолистен божур“ е една нова защитена местност в близост до София. Намира се на територията на с. Волуяк и заема площ 13,52 хектара. И както се сещате – там растат диви божури, защитен и рядък вид. Оттам идва и името на Божурище – заради хилядите диви божури, които някога през април и май са разцъфтявали в полето.
За теснолистните божури и за новата защитена зона край София, разговаряме с Росен Василев от фондация „Биоразнообразие“.

Новата защитена местност, обявена на 28 август 2017 г., е създадена именно, за да запази този теснолистен божур – Paeonia tenuifolia. В разпоредбата е записано, че в новата защитена зона е забранено разораването и залесяването на имотите, внасянето на други растителни видове, паленето на огън и т.н.
Само че в края на април на поляните между Волуяк и Божурище можеха да се видят не само дивите божури – току-що разцъфтели, но и грудките на растенията, които са били в съседните парцели, които не спират да се изорават. Въпросът е, че когато говорим за редки растения, защитени от Закона за биологичното разнообразие и от Европейската конвенция за опазване на дивата флора, фауна и природни местоообитания, а също и включени в Червената книга на България със статут „застрашен“, би трябвало да положим повече усилия да не бъдат разоравани находищата им. Още повече, че става въпрос за една съвсем ограничена територия – от четири – пет метра, където растат дивите божури.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Приет е Регламентът за възстановяване на природата – защо е важен

На 17 юни беше приет Регламент за възстановяване на природата – Nature restoration law . България подкрепя регламента от самото начало на обсъждането му преди 2 години. Това е първият по рода си регламент за ЕС за възстановяване на природата, а целта му е да се въведат мерки за възстановяване на поне 20% от сухоземните и морските територии..

публикувано на 28.06.24 в 17:25

Обучение по ненасилствена комуникация организира сдружение "Образователна общност – Варна"

Ненасилствената комуникация, известна още като "език на сърцето", "състрадателен език", "жирафски език" е модел на общуване, който позволява да се свързваме със себе си и с другите, разбирайки и откликвайки на емоционалните си потребности. Прилагането му в личния живот, деловите взаимоотношения и особено в сфери като образованието дава забележителни..

публикувано на 28.06.24 в 13:12
Иван Держански (вляво) и Любомир Златков

Как България стана номер едно в математическата лингвистика?

"Лингвистиката прави много мостове, между които и този компютър - човек, ние говорим за едно семейство от науки, които се развиват от няколко хиляди години, като математическата лингвистика се занимава с изучаването на езика, като част от света и действителността.  Лингвистиката е наука, която отговаря на въпроси като – как е възникнал..

публикувано на 28.06.24 в 10:54
Проф. Андрю Коутс

Проф. Андрю Коутс за изследването на слънчевата система

В Аулата на СУ "Св. Климент Охридски" се състоя научнопопулярна лекция на тема "Изследване на слънчевата система" на проф. Андрю Коутс – физик от Университетския колеж в Лондон, Великобритания. Лекцията е част от четвъртото издание на фестивала "Ало, космос! Говори България", организиран от Атлантическия клуб, Софийския университет, Българска академия..

публикувано на 28.06.24 в 09:40
Камен Тодоринчев, Мариана Борукова, Цвета Николова и Диана Банчева

Лятото на отборите от Спешъл Олимпикс, България

Преди 30 години и у нас стартира Програмата на Спешъл Олимпикс. От тогава хората с интелектуални затруднения в България имат възможност целогодишно да спортуват и да се състезават в различни спортове. Многобройни са успехите на нашите атлети от различни състезания. В началото на м. юни женският ни отбор победи отборите на Сърбия, Босна и Херцеговина..

публикувано на 27.06.24 в 12:50