Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Измерения на пътуването

Сборникът „Култура на пътуването в Европейския Югоизток“ е мащабен проект, в който пътуването в този район се преосмисля като феномен. В книгата се проследяват различни негови аспекти във времето – понятията „свое“ и „чуждо“, граници и идентичност, национално и наднационално, централно и периферно и пр. Основното ядро са текстовете, които разглеждат пътуването като духовно преживяване, както и многообразните му аспекти, породени от пътешественическите интереси, любопитството към новото и непознатото, преобразяващото странстване. Сборникът обаче е далеч по-обхватен като теми – гранични на централната, но пресичащи се с нея. Разделен е на четири глави и в него участват голям брой учени от България и чужбина.

Ето финалът на уводния текст от доц. д-р Антоанета Балчева, съставител на монографията: „Включените студии и статии в колективната монография „Култура на пътуването в Европейския Югоизток“, групирани около историографската, литературоведска, изкуствоведска интерпретация на феномена на пътуването, оформят актуална представа за миналото, настоящето и бъдещето на региона като топос на срещата и активна контактна зона. За задълбоченото разглеждане на този широк тематичен обхват допринесоха както учени от Института за балканистика с Център по тракология, така и изследователи от други сродни научни институции и центрове: Университета в Букурещ, Хърватската академия на науките и изкуствата, Института за социални науки „Иво Пилар“ в Дубровник, Белградския университет, СУ „Св. „Климент Охридски“, Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“, Шуменския университет „Епископ Константин Переславски“, ЮЗУ „Неофит Рилски“, Института за исторически изследвания, Института за литература, Института за изследване на изкуствата, Кирило-Методиевския научен център при БАН, Института за изследване на обществата и знанието, Националния военноисторически музей и др. Надяваме се, многообразието на проучената проблематика да подтикне изследователите към откриването на нови аналитични полета за разгадаването на културно-антропологичните, исторически, литературни, социални и философски измерения на пътуването като културен феномен.“

Богато илюстриран и далеч от тежкия академичен стил, сборникът би представлявал интерес за по-широк кръг читатели.

Чуйте доц. д-р Антоанета Балчева от Института за Балканистика с Център по тракология, БАН.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Дамски пленер "Говедарци" 2024

"Тази година, както всяка година от 26 години, се събираме художнички в село Говедарци по време на сенокоса", обяви в ефира на предаването "Следобед за любопитните“ организаторът на дамския пленер Йова Чолакова Гочева.  От 27 септември до 6 октомври в галерия "Прегърни ме", допълва тя, ще представим 40 свои платна, нарисувани по време на престоя в..

публикувано на 27.09.24 в 17:05

"Излез от балона" е мотото на София ДокуМентал

Петото издание на Международния документален филмов фестивал София ДокуМентал (Sofia DocuMental) с фокус върху човешките права ще се проведе под мотото "Излез от балона". Форумът ще представи 30 премиерни за България филма, носители на престижни международни награди. Предстоят ексклузивни срещи с режисьорите и разнообразни съпътстващи събития. В..

публикувано на 27.09.24 в 16:27

"Остатъци от вяра" в изложбата на Севда Потурлян

"Остатъци от вяра" е името на изложбата на художничката Севда Потурлян. Картините са посветени на вярата. Нейните творби открехват вратите на нашите стари църкви. Авторката коментира, че иска "да се потопим във вътрешността на тези свети места, храмове на вярата, които предците ни са въздвигали, често с крайно оскъдни средства, но с едно..

публикувано на 27.09.24 в 15:59

Оля Стоянова и природните закони

Спасяват ли ни природните закони? Да, отговаря в новата си стихосбирка Оля Стоянова, по техния начин. Единадесет години след "Улица "Щастие" тази книга отново потвърждава устойчивостта в писането ѝ, пристрастието към определена поетика и теми.  "Как ни спасяват природните закони" е стихосбирка, в която животът пулсира, а енергията се предава и на..

публикувано на 27.09.24 в 10:25