Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирът – защо словото е по-силно от меча

Пикасо, Гълъб на мира, 1949

Мирът е думата във фокус в това издание на “Гласът на времето” по програма Христо Ботев на БНР. Мирът, като обратното на войната, която се води днес, 13 март 2022 година, в най-голямата държава, чиито граници са в Европа – Украйна, след като Русия я нападна. Но и мир, като възможност за всеки от нас българите – да създаде частица умиротворение, спокойствие, човечност в съдбите на тези, които бягат от войната.

"Когато към теб се обръщат майки с деца, с един сак и с нула лева в джоба – какъв трябва да си, за да не им помогнеш?" – пита в това предаване журналистката и активист Теа Денолюбова.

"В най-трудните моменти се показва най-гнусното и най-великото на човешката природа" – казва учителят и историк Емил Джасим, който споделя – “Върна ми се вярата в безкрайната българска доброта и гостоприемство".

“Мир” на руски език означава свят – като “вселена”, “природа”, а българите имаме и думата – “всемир”, която е синоним на свят. А на украински език думата за мир – е світ.

“Тези думи ни напомнят, че българите, украинците и руснаците сме свързани както исторически, така и културно, през кирилицата например, но и че всички хора по света сме свързани” – казва водещият Даниел Ненчев.

Възможно ли е думите да произведат мир? Защо словото е по-силно от меча? Откъде идва парадоксът в историята – естественият враг на човека да е неговият съсед? И как всеки може да помогне на хората от Украйна или Русия, които са избягали от войната – това са въпросите, които се обсъждат в това предаване. 

В контекста на войната става дума още за пропагандата, информацията, истината, лъжата, древна Гърция, романа на Джордж Оруел “1984”, актуални сериали като “Убивайки Ив” или филми, като “Мрак” на Душан Милич, който може да се види в програмата на София филм фест.

Чуйте предаването от звуковия файл.

Снимки – Уикипедия




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В "Пирогов" откриха изложбата "Медицината в Османската империя"

Изложбата "Медицината в Османската империя" на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" беше открита в Университетската спешна болница "Пирогов". Официалното откриване беше водено от изпълнителния директор на болницата д-р Валентин Димитров и директора на библиотеката доц. Красимира Александрова. Тази изложба представя най-интересните и важни..

обновено на 17.05.24 в 12:51
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма и как да докажем истината с лъжа? Това е темата на предаването "Законът и Темида". Коментар прави Тодор Тодоров , криминалист и графолог, консултант на предаването.  " Обидата и клеветата са престъпления от частен характер . По времето на социализма те са се преследвали като..

публикувано на 17.05.24 в 12:35
Мая Манолова

Художничката Мая Манолова – свободоното дете на две култури

Мая Манолова е млада, талантлива художничка – дете на две култури. Неин баща е големият варненски маринист Димитър Манолов, а майка ѝ е полякиня, литератор и филолог.  В "Нашият ден" Манолова разказва, че е израснала в сърцето на варненската бохема в едно двуезично, артистично семейство. Светогледът ѝ се повлиява както от творческия устрем на..

публикувано на 17.05.24 в 11:29

"Да! За живот!" – Националните спортни игри за трансплантирани започват

Започват Националните спортни игри за трансплантирани – "Да! За живот!" . Събитието ще се проведе на 18 и 19 май в Югозападния университет "Неофит Рилски" – Благоевград . Спортният празник се организира по инициатива на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН), в сътрудничество с висшето учебно заведение и Община Благоевград. За силата, за..

публикувано на 17.05.24 в 10:03

Безплатно приложение за помощ на животни в нужда

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" ви представяме едно мобилно приложение, чрез което могат да се подават сигнали за бездомни животни, имащи нужда от помощ. Приложението е разработено в България и е напълно безплатно. Идеята е всеки, който види животно в нужда и иска да помогне, да може да сигнализира чрез мобилната апликация на..

обновено на 17.05.24 в 09:53