Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н.Пр. Армен Едигарян: История, религия, природа и вкусна храна ви очакват в Армения

10
Н.Пр. Армен Едигарян, извънреден и пълномощен посланик на Република Армения у нас
Снимка: посолство на Армения

Българите и арменците живеят заедно от векове, обичат се, уважават се и си помагат. Християнски народи, те имат общи празници, традиции и обичаи, дори сходни гозби. Всеки от нас има приятели български арменци, но същевременно не знаем бог знае колко за древната земя, от която произхождат. За да поправи тази несправедливост, „Покана за пътуване“ гостува на извънредния и пълномощен посланик на Република Армения у нас Н.Пр. Армен Едигарян.


Той изрази надеждата, че скоро ще има редовна въздушна линия между България и Ереван, но засега остават само чартърните полети през лятото, с които арменците идват на нашето море.


Родината им е страна с древна история, невероятна природа и отлична кухня, но това са само факти, които ние българите знаем. Малцина обаче са информирани, например, че Зорак Карер е с 3500 години по-стар от Стоунхендж. Помолих посланика на Армения да разкрие най-завладяващите места, които трябва да се видят в неговата страна. Той заяви, че там може да се пътешества с бюджет за всеки джоб.


Повече подробности – в звуковия файл

Снимките и видеото са предоставени от посолството на Армения




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Анкара е модерен град с население близо 6 млн. души, но и древен град с богата история

Музеят на анадолските цивилизации

Старата каменна сграда на Музея на анадолските цивилизации в Анкара събира една от най-богатите колекции с древни находки в света. Това е бивш покрит базар, където са се продавали фини тъкани, ориенталски килими и специфичните кози кожи, с които градът бил прочут навред. Покритият базар имал дебели дървени порти, а във вътрешността му били разположени..

публикувано на 27.10.24 в 12:50
Архивохранилище на Държавна агенция „Архиви“

Архивите са живи. Или пък не?

Преди десетина дни Иван Костов, един от най-важните политици на прехода в България, дари своя архив на Държавна агенция "Архиви". Безспорно значим жест, който ще осигури на бъдещите изследователи обосновано да проучват и детайлно да възстановяват движението на страната ни към демокрация и пазарно стопанство. Иван Костов призова и други политици..

публикувано на 26.10.24 в 12:35
 Йорданка Фурнаджиева

Отново Ден на четенето у нас – 17 ноември

На 22 октомври 2024 г. България беше домакин на Международния форум "Бъдеще 2.0: инвестиции в грамотността за демокрация, устойчиво развитие и човешки капитал". Целта на събитието бе да очертае връзката между намаляващите нива в уменията за извличане на информация при четене, които водят до редица обществени проблеми.  Водещи експерти в сферата на..

публикувано на 26.10.24 в 09:10
Даниела Тодорова, Петя Дочева и Диляна Иванова

Международни Монтесори игри в България

Проявата се провежда всяка година в различни държави, в категория 9-12-годишни – за втори път. Домакини бяха две български училища – ЧСУ "Български школо" и 191 ОУ "Отец Паисий" в с. Железница. За седмица близо 60 деца от 9 държави в различни континенти гостуваха в български семейства и се включиха в разнообразни дейности. Обединяващата тема тази..

публикувано на 23.10.24 в 17:36

За висшето образование и ромите днес

Не е тайна за никого, че решаването на социалните проблеми на държавата ни се крият в образованието и разкриването на пълния потенциал на населението, част от което са и ромите. Практиката показва, че при ромските деца почти винаги има надграждане в степента на образование на родителите. В смисъл, ако родителите имат средно образование, то в много от..

публикувано на 23.10.24 в 14:05