Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 110 000 ученици от 7-и и 10-и клас на национални изпити по БЕЛ и математика

Юлиян Петров: Удължаването на учебната година не гарантира по-високи резултати

Над 110 хиляди седмокласници и десетокласници ще се явят на национално външно оценяване по български език и литература и по математика. Те ще положат изпитите в училищата, в които учат, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Изпитът по български език и литература за повече от 60 000 седмокласници започва днес, 14 юни, в 10 часа. Той продължава 150 минути.

“Тази година Министерство на образованието завиши изискванията както на малката матура в 4-ти клас, така и изискванията за тройка на останалите външни оценявания. Това доведе до статистика, която отчете по-ниски резултати, но пък някак не се говори за по-високите петици и шестици, които никак не са малко. Мога да кажа нещо като контрапункт, че всъщност в България, на базата на дистанционното обучение, което беше синхронно в огромната си част, постигна добри резултати за пандемията“, казва в “Нашият ден“ Юлиян Петров, председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа“, и допълва:

“Като цяло в последните 10 години системата на образованието не се намира в завидно положение, тъй че имаме нужда от промяна. Въпросът е да сме сигурни кой е пътят на промяната. В момента нямаме такъв национален консенсус.“

Заплатите на учителите

“Увеличението на заплатите продължава да бъде една успешна политика, но от нея не зависи всичко. От нея зависи учителите да останат в системата, но кои учители да останат, кои да привлечем, това е вече друга национална политика, която със сигурност не е добра“, посочва още той.

15 септември – нужни ли са повече часове?

“Иска да изчистим това какво точно мерим, защото трябва да се изчисли и времето на децата в училище след учебните занятия, допълнителните дейности по интереси и всичко друго допълнително, което получават от своите учителите. Измерихме само годишната норма на учителите, а всичко друго, което те правят през целия ден, не се измери. Вменяването на това, че много малко се работи и много малко се учи, не ни върши работа. Това е една категорична неистина“, посочва още  Петров.

“Дали нещата ще се получат с автоматично удължаване на учебното време? Преди шест години направихме такова удължаване, а не сме отчели революционни резултати“, заяви Петров.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Катерина Рашевска

Катерина Рашевска: Отвличането на украински деца е геноцид

Защо Русия отвлича украински деца по време на войната и как могат да бъдат върнати те в страната, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Катерина Рашевска , адвокат в Центъра за човешки права в Киев, Украйна. "Нашата организация е създадена през 2013 г. от първите дни на руската агресия, след окупацията на Кримския полуостров. Още тогава..

публикувано на 27.09.24 в 17:45
Андрей Несмачни

Андрей Несмачни: Никоя страна в Европа не е застрахована от руска агресия

Андрей Несмачни е ветеран от войната на Русия в Украйна. Ранен е при Херсон през 2023 г. Когато се завръща в Ирпин, решават с негов приятел да създадат място, в което други ранени войници да могат да работят. Кръщават фабриката са стъклени сувенири Bat Art . Андрей разказва за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо е важно за възстановяването на..

публикувано на 27.09.24 в 16:20

Андрей: Тази война трябва да стане война на дронове

Андрей и Олга имат лаборатория за изработка на дронове в Украйна. Този август при срещата ми с тях те разказаха за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо дроновете са важни за тази война, как са започнали да правят дронове и защо те спасяват човешки животи на фронта. "Това е нашата лаборатория. Тук проектираме и произвеждаме всички наши..

публикувано на 27.09.24 в 16:15
Анелия Торошанова и д-р Орлин Колев

Конституционни ребуси и изборни предизвикателства

Преди дни Конституционният съд се произнесе, като обяви Решението на НС за предсрочното прекратяване на мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов за противоконституционно. В случая решението на КС има ли възстановителен ефект? За ветото на президента по отношение на Закона за адвокатурата. В "Законът и Темида"..

публикувано на 27.09.24 в 14:15
Ана-Мария Кръстева

"Сътворението" – ново предаване търси отговори на екзистенциални въпроси

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" гостува Ана-Мария Кръстева , водеща на предаването "Благовестие", която сподели подробности за новия си проект – предаването "Сътворението" по програма "Христо Ботев". Тя разказа, че идеята за този проект носи в себе си от дълго време и многократно е опитвала да го реализира, но безуспешно до..

обновено на 27.09.24 в 13:40