Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Панчугов:

Прехвърляне на отговорността за нови избори между партиите беше целта на тези три месеца

Христо Панчугов
Снимка: БГНЕС

“Три месеца по-късно някакви хора се осмелиха свенливо да поискат мандата, за да направят правителство. Три месеца тези същите хора би следвало да са уточнили политиките, изглежда те съвпадат, но по някаква странна причина е невъзможно да се направи правителство около тях“.

Това каза в интервю за БНР политологът Христо Панчугов.

“Това е поредното доказателство, че единствената цел на последните три месеца е била политическите формации да прехвърлят отговорността за това, че ще има нови избори на някой друг“, посочва още той в ефира на “Нашият ден“ и допълва:

“Има различни причинители на това, ето ГЕРБ извървяха целия път до това да направят опит да съставят правителство и продължават да показват, че са готови на всичко с всички, за да може да има такова такова, за да не носят те отговорността.

“Демократична България“ са склонни да направят правителство по политики, но когато бива предложено да се направи такова, те казват – “ГЕРБ се опитват да ни потопят, ние не искаме по този начин“. Очевидно няма условие, което да бъде изпълнено, за да може да се стигне до някакво мнозинство, което да подкрепя една или друга политика. Най-вече защото разговорът за тези политики дори не е започнал“, казва той и допълва:

“Това, което виждаме и тези приоритети, които се разхвърлят наляво-надясно, са някави общи пожелания, някакви мечти в главите на политиците или поне в това, което те очакват българските граждани да искат от тях. Това обаче не са приоритети и политически цели, те не могат да се превърнат в такива, защото разговорът е на ниво “какво да направим, за да не сме ние виновни, че да отидем на избори“  и това е най-тъжното на тази ситуация в три загубени месеца.

Това послание е продукт на нежеланието на самите политици да носят отговорност в рамките на тези три месеца. Едно изследване на “Алфа рисърч“ миналия ден установи, че над 40% от българските граждани не очакват правителство да може да бъде съставено. Това не е продукт на някаква манипулация, а обективното усещане на фона на поведението на политиците, които искаме мандат, но не ни се иска да ни го дадат на нас, ако може някой друг да състави правителство. Ако може друг да проведе разговорите, така че ние да не се опетним, говорейки с тези, които довчера наричахме “най-големите престъпници в българската история“.

“Изглежда сякаш има ясни политически приоритети пред българското общество. Това, което следва да се случи, в оставащата една година и половина – две. Това не значи, че има съгласие по политиките, които трябва да се приемат. Защо обаче няма опит тези политически приоритети да бъдат превърнати в конкретика, в конкретни политики и конкретен ангажимент, и това да бъде основата на разговора за съставяне на правителство, не знам?! Надявам се, че това ще се превърне в опит тези политики да бъдат превърнати в основа на някакво смислено партньорство преди следващите избори“, казва още той и коментира поведението на “Да, България!“:

“Те все още са на етап – ние не искаме да направим правителство с ГЕРБ, защото това ще бъде прието зле от нашите гласоподаватели, но не искаме да носим и отговорността. Предпочитаме да не ни дадат мандата на нас, за да не се налага да се обясняваме, но нека изглежда сякаш имаме желание да направим някакъв опит“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изпитите след 7 клас: какво всъщност измерват?

Изпитите след 7 клас са важна част от образователната система, но наистина ли те измерват знанията на учениците? Или по-скоро отразяват успехите и провалите на самата система и материалните възможности на родителите? За кого всъщност е полезно Националното външно оценяване (НВО) в сегашния си вид? На тези въпроси отговаря Ирина Манушева, автор на..

обновено на 18.06.24 в 11:26

Показват в изложба религиозното монументално изкуство на Дечко Узунов

В столичната Художествена галерия "Дечко Узунов", филиал на Софийската градска художествена галерия (СГХГ), е открита изложбата "Дечко Узунов. Религиозно монументално изкуство". Експозицията, която отбелязва 125 години от рождението на художника, представлява документален визуален разказ, съставен от архивни снимки, подготвителни проекти и творби...

обновено на 18.06.24 в 09:55
Кадър от протеста

Съюзът на българските журналисти в съдебен спор за имот

Защо Съюзът на българските журналисти вече 4 години не може да влезе във владение на собствен имот , даден под наем – разговор в "Нашият ден" със Снежана Тодорова , председател на СБЖ, и с Христо Дионисиев , представител на фирмата наемател. Членовете на СБЖ излязоха на протест, мотивиран от неправомерните действия на фирмата наемател. По..

публикувано на 18.06.24 в 09:26
Дуранкулашкото езеро е в списъка на влажните зони с международно значение.

Снимат филми за влажните зони от Дуранкулак до Казашко

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" се обсъжда новият проект "Непознатият рай", който включва пет късометражни филма за влажните зони по северното ни Черноморие – "Езеро Дуранкулак", "Шабла-Езерец", "Казашко" и "Ятата". Филмите ще представят устойчивите практики за икономическо развитие на тези райони. Свилена Велчева от..

обновено на 18.06.24 в 09:07

Борбите за паметта – тема на новия градски форум на КОЙ

" Който владее миналото, той владее и бъдещето. Който владее настоящето, владее миналото. "  Тази фраза сме чували безкрайно често, до втръсване. Но няма как да му се отрече на Оруел, уви, прав е. И в този ред на мисли, не са учудващи многобройните спорове за това как трябва да пазим, показваме и осмисляме миналото си. В града конфликтите около..

публикувано на 18.06.24 в 08:55