Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медици и работещи в Спешната помощ отново излизат на протест

Милена Атанасова, синдикат “Защита“: Спешната помощ в страната е застрашена

Снимка: БГНЕС

Медици и работещи в спешни центрове се обединяват в национален протест, който има за цел подобрение на условията на труд и увеличение на заплатите. Организиран от синдикат “Защита“, протестът ще се проведе в центъра на София, като участниците ще изразят своите искания пред сградата на парламента.

Основните искания на протестиращите са свързани с подобрение на заплатите, по-добри условия на труд и промяна на категорията на техния труд от трета към първа. Медиците и персоналът в спешните центрове са на предния фронт на борбата с медицинските спешни ситуации и здравни проблеми, което прави техните искания още по-важни за здравето и безопасността на нацията.

Основните искания са: по-добри условия на труд, увеличение на заплатите, увеличение на месечната издръжка на центровете, първа категория труд и други.
Сборният пункт е на паркинга на "Княз Ал. Батенберг" в 10:30 часа. 

Вчера, депутатите от бюджетната комисия одобриха допълнителни средства за увеличение с 20% на фонд "Работна заплата" в Спешната помощ и в регионалните здравни инспекции. Този ход от страна на властта може да бъде разглеждан като стъпка в посока на отговарянето на някои от исканията на протестиращите, но медиците остават настоятелни в своите искания за по-висок бюджет и подобрение на условията на труд.

Заместник-председателят на Национален синдикат "Защита" Милена Атанасова заяви в ефира на “Нашият ден“, че целта на демонстрацията е да се отправи “официално искане до президента на републиката за свикване на Консултативния съвет по национална сигурност“. Тя подчерта, че има огромна вероятност Спешната помощ в страната да бъде застрашена, ако не се предприемат конкретни действия за подобрение на условията на труд и здравни грижи.

Тя обясни също, че протестиращите ще преминават през Министерството на здравеопазването, тъй като центровете за Спешна помощ са второстепенен разпоредител с бюджет и изцяло зависят от бюджета на Здравното министерство. Синдикатът иска да бъде гарантирано увеличение на бюджета с около 25 млн. до края на тази година, за да се осигурят по-добри условия за спешните медици и здравни работници.

Представителност на протеста…

“Ще има протестиращи от цялата страна. Току що пристигнаха колегите от Варна, за което ги приветствам. За да бъдат в 9:00 часа в София, може да си представим в колко са тръгнали да пътуват. Тези, които не могат да присъстват поради служебна ангажираност, защото и те трябва да се грижат за българските граждани, ще се включат по места – с включени сирени на обяд“, каза още Атанасова в интервю за БНР.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Искаме ли Христос в живота си?

Като избягваме да се взираме в злото на този свят, рядко си задаваме въпроса за неговата причина. Случили ни се нещо неприятно, достигне ли ни нещастие, сме склонни да припишем вината на хората, които са около нас, но трудно я търсим в себе си. Вгледаме ли се в своите постъпки ще разберем, че и на нас ни се случва нерядко да грешим. Понякога..

публикувано на 20.10.24 в 10:05

Възрастните хора и дигиталните медии и обучение

По-уязвими ли са поколенията, израснали преди интернет, към фалшиви новини, пропаганда, конспиративни теории и здравна дезинформация?  Конференцията "Информацията има значение: Практики за повишаване на дигиталната и медийна грамотност на възрастните", организирана от фондация "Глобални библиотеки" - България , беше посветена на..

публикувано на 19.10.24 в 16:54

Религията и религиозните войни

Религията е универсален и всеобхватен факт. Няма период в историческото развитие, когато човекът да не е бил религиозен. Науката не познава съвременна или древна нерелигиозна култура. Предвид всеобщността на религията несъмнено причината за нейното пораждане трябва да бъде обща за цялото човечество. Когато нещо е всеобщо и универсално, то..

публикувано на 19.10.24 в 12:35

Рабиша, селото в което се живее трудно

Село Рабиша се намира в община Белоградчик, област Видин и е известно с пещерата "Магура", която се намира на 3 километра от селото и с най-голямото по площ вътрешно езеро у нас – Рабишкото езеро. Според последното преброяване в Рабиша живеят 245 човека. Преди 90 години жителите на селото били 1296. Църквата "Свети пророк Илия" е построена..

публикувано на 19.10.24 в 08:15
д-р Орлин Колев и Анелия Торошанова

За дискриминацията – тормоз, преследване, подбуждане

В рубриката "Съветите на адвоката" на юридическото предаване "Законът и Темида" д-р Орлин Колев – експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация, дългогодишен консултант на предаването, отговаря в ефир на слушателски въпроси. Петър Ненов, София: С оглед на обстоятелството,..

публикувано на 18.10.24 в 15:00