Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всичко за образованието

Как да мотивираме тийнейджърите да учат

Авторката на "Пътеводител на независимия тийнейджър" съветва

Снимка: prepodavame.bg

Едва ли има родител или учител, който да не се е сблъскал с директния отказ или поне с безразличието на порасналите деца към ученето. Принудата и външният натиск не просто не вършат работа, но често имат обратния ефект. Това, което специалистите наричат "саморегулирано учене", изглежда непостижим идеал, а наборът от средства за мотивиране е изчерпан.

Има ли все пак начин младите личности да видят смисъл да вложат усилие и постоянство в усвояването на знания. В рубриката "Всичко за образованието" психоложката Нели Цветкова, авторка на наръчника "Пътеводител на независимия тийнейджър" в сайта prepodavame.bg  дава полезни идеи и посоки за размисъл.

"Ние в този наръчник за саморегулирано учене сложихме много голям акцент не само върху начините, по които да учат, което между другото е също много важна тема, но най-вече върху това да си поставят цели, които за тях самите са смислени. Има отделна глава за това да формулират ценностите, които имат, така че да могат на база на тях да си изберат цели, за интересите си…

Много често учениците са в ситуация, в която те по цял ден трябва да работят за целите на някой друг – трябва да работят за целите на родителите си, на учителите си, трябва да полагат усилия, така че да са горе-долу наравно с връстниците си и реално погледнато често се случва, че много малка част от енергията им отива за неща, които истински са важни за тях, което пък е един от основните фактори за мотивацията. Всъщност, за да е човек мотивиран, той трябва да работи по цел, която сам е избрал, т.е. да има някакво ниво на автономност и да чувства, че може да я постигне…"

Дигиталното издание е структурирано като шестседмичен дневник, в който учениците стъпка по стъпка осмислят ценностите и желанията си, получават идеи за различни стратегии за действие и начини за справяне с несполуките и отчитане на успехите си.

Предполага се индивидуална и независима работа на младия човек, макар че за по-малките е препоръчително родителите или учителите да се включат с напътствия и подкрепа.

Възрастните, загрижени за развитието на младите, също могат да получат ценни посоки за размисъл и подход към тях. Остава и немаловажният въпрос как да предложим на неприемащите съвети тийнейджъри да разгледат наръчника и евентуално да го ползват… Тук начините са индивидуални, но някои общи насоки от специалиста могат да бъдат полезни.

Разговора с Нели Цветкова можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – prepodavame.bg
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Еврика! Успешни българи: Баян Гечев

Баян Гечев е ученик от 12 клас на Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски". Носител е на множество медали – златни, сребърни и бронзови от международни олимпиади по астрономия и астрофизика. Последният от тях е от олимпиадата в Япония през 2023 г. Екипът ни беше впечатлен от името му – Баян. Рядко се намират хора, които да нарекат сина..

публикувано на 13.05.24 в 17:05
доц. Ваня Мичева

Да бъдем великоразумни, великонравни и великодействени, но не велеречиви и велехвалени

В средновековните писмени паметници от IX – XI век се срещат поредица от сложни думи, образувани с прилагателните "велик" и "велии" (със същото значение). Те са се отнасяли до нравствени и духовни качества на човека, най-вече положителни, но и отрицателни като "велеречив", т.е. който говори надменно или "велехвален" – който много се хвали...

публикувано на 13.05.24 в 16:07

Фолклорните области на България: Епизод 2 – Странджа

Втория епизод от поредицата "Фолклорните области на България" посвещаваме на Странджа. Странджанската област заема най-югоизточния край на България. На запад тя се простира до селата Факия, Желязово и Горно Ябълково. На север – до град Царево, на изток – до Черно море, а на юг достига до турската граница. За музикалния фолклор и неговото..

публикувано на 13.05.24 в 15:10

Дешка Кротева – за живота с чувство за хумор

За живота в малките населени места и за радостта сам да произвеждаш храната си, за радостта от общуването с другите и за битката да се съхранят старите местни рецепти – за това ни разказва Дешка Кротева от село Горно Драглище. Тя е майсторка, която се опитва да съхрани старите местни рецепти, които са напът да загубим. Жена с чувство за хумор, която..

публикувано на 12.05.24 в 08:45

Ученици събират семейни спомени за историята на родния си край

Разкази за паметни събития, местни легенди, стари снимки, книги и тефтери… всички те са малки парченца от "голямата" история. Има ги във всяко семейство и селище. Много от тях си отиват заедно с хората, които ги помнят, и изоставените сгради, които се рушат. Могат да имат и по-щастлива съдба, ако попаднат в добри ръце и не просто бъдат опазени, но и..

публикувано на 11.05.24 в 10:25