Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудомировите празници в Казанлък започват

Снимка: Kazanlak.com

"Най-празният ден от нашите дни е оня, в който не сме се смели нито веднъж." – Чудомир

Днес се навършват 133 години от рождението на Димитър Чорбаджийски, по-известен като Чудомир. Роден в село Турия, област Стара Загора, Димитър завършва Държавното художествено училище в София, а след това специализира в Париж. Творческия си път Чудомир започва като карикатурист, а наследството, което оставя след себе си, е обичано и ценено до ден-днешен.

Започват Чудомировите празници в град Казанлък, посветени на живота и творчеството на хумориста. Те ще продължат с богата програма до Деня на хумора и шегата – 1 април. Директорът на литературно-художествения музей "Чудомир" Добрина Матова разказва в "Нашият ден" за предстоящите събития – едно от тях е връчването на литературната награда "Чудомир".

Жителите и гостите на Казанлък ще могат да се насладят на цели 29 събития в рамките на 8-те празнични дни. По думите на Матова програмата е разнообразна, направена с много любов с общите усилия на Музея и Община Казанлък.

"Чудомир става все по-модерен и по-игран", заявява организаторът и изрежда спектаклите по текстове на хумориста, които ще бъдат част от театралната програма на празника – "Министрите идат" на Драматичен театър "Невена Коканова" в Ямбол, "Провинциални истории", моноспектакълът на Мариус Куркински "Нашенец", "Провинциалисти" на Самодеен театър "Пейо Яворов" в град Сандански и постановката "За чудо и мир" на театър при НБУ. Изброените спектакли, заедно с други постановки, ще се борят за наградата "Комедиен хит на сезона".

Матова съобщава, че предстоят и изкушаващи литературни представяния на заглавията "Светулки зад решетките" (Мира Добрева), "Когато големите станат малки" (Алберт Бенбасат), "Несвършващо време" (Петър Стоянович) и книгата на Георги Тошев, посветена на Татяна Лолова, заедно с филма "Последният спектакъл". Младият автор Боян Боев също ще представи своето нашумяло творчество.

Класически концерти, включващи творби на Брамс и Шуман в изпълнение на световно изявени музиканти, са още един акцент в програмата, споделя Матова.  

Изложбата "Нашенци" ще представи творбите, подбрани от Чудомир за неговата последна изложба. По повод 130-годишнината от рождението на Мара Чорбаджийска е организирана изложба, проследяваща нейния творчески път. Проф. Марин Добрев ще изнесе публична лекция за живота и творчеството на съпругата на Чудомир.

Най-важното събитие в днешната програма е връчването на наградата "Чудомир" за къс хумористичен разказ. Това е най-старият литературен конкурс у нас, който се провежда вече за 55-и път. Матова съобщава и името на новия лауреат – Калин Василев.

"Една лъжа може да обиколи света, докато истината си връзва обувките" – Чудомир 

"Да пазим паметта на нашите творци, историята, защото народ, който няма история, няма и бъдеще", призовава Добрина Матова и кани слушателите да станат част от Чудомировите празници в Казанлък. 

Повече по те,мата чуйте в звуковия файл:
По публикацията работи: Бисерка Граматикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Град Елена – възрожденски дух и вековни традиции

В деня на Светите равноапостоли Константин и Елена предаването "Нашият ден" пренася своите слушатели в град Елена – място, съхранило възрожденския дух и вековните традиции.  Светослав Петров , главен уредник в Музей на Възраждането, разказва за забележителностите, които биха развълнували посетителите на града. В Елена се намира вграденият в..

публикувано на 21.05.24 в 10:15

Милен Хальов с продължение на "Общежитие за чудовища"

Писателят и учител Милен Хальов написа продължение на фентъзи романа си "Общежитие за чудовища". Година след началото на историята вече е налице втората част на фантастичното приключение. Тя разказва за "Мракът на вампира" и запраща читателите от сърцето на винаги разноликия Студентски град към дълбоките гори на мистичните Родопи. Според автора..

публикувано на 21.05.24 в 08:05

Петър Русев с черно-бял дебют в киното

Един градски филм, който да представя драмата на интелигентния, чувствителен човек в България – това представлява дебютът в игралното кино на режисьора Петър Русев. "Апостол: един нежен рицар в Бруталия" е черно-бялата история на талантлив млад мъж, който от дълго време страда от главоболие и това го прави неработоспособен. Напътстван в кратките си..

публикувано на 20.05.24 в 16:15

Българите Woomb подгряват пост-пънк легендите Whispering Sons

Макар да съществуват отскоро, това лято за българската формация Woomb ще е, меко казано, натоварено. Предстоят им серия от концерти и фестивали.  Още тази седмица Woomb ще свирят на шоукейс конференцията Spike  в Пловдив, а преди това в София, във вторник, 21 май, ще подгряват белгийците Whispering Sons . В сърцето на Woomb стоят..

публикувано на 20.05.24 в 16:10

"Рисуващите артисти" – микс от индивидуалности

Изложбата "Рисуващи артисти" в софийската галерия "Финес" обединява десет български актьори в любовта им към изобразителното изкуство. Организирана е от Олег Чернев, който вече има три самостоятелни експозиции на фотопейзажи, а идеята е заимствана от инициативата на Игор Марковски "Пеещи артисти". "Трябваха 18 месеца, за да се стигне до..

публикувано на 20.05.24 в 14:20