Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 2 април

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 67 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Александър Янев

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Елинка Величкова

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Афробийт и уърлд от Западна Африка и най-западната част на Стария Континент.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Владимир Владимиров, Дамян Димов, Мария Стефанова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Хитрият охлюв", немска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Трите предачки", бретонска приказка

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Василена Мирчева
• Епизоди от живота
• Темите на деня: Как се променя разпределението на полетите и терминалите след въздушния Шенген - отговаря Хесус Кабайеро, изпълнителен директор на летище София.
Очакваме и коментар от представители на Гранична полиция.
• Темата на деня – в Деня на детската книга разговаряме и за детската психика по повод преиздаването на трудовете на Франсоаз Долто у нас.
• Разговорът: проф. Светлана Стойчева-Андерсон - как се променя детската книга в условията на дигитализация и навлизане на изкуствен интелект.
• Времето на редактора
• Време за наука
- "Ало, Слънце", Дни на отворените врати във Физическия факултет на Софийския университет и навлизането на теми от теоретичната физика в попкултурата - за всичко това разговаряме с доц. д-р Владимир Божилов - един от най-изявените комуникатори на науката у нас.
- Науката не спи: Никола Кереков представя съвсем не фантастичната хипотеза континентът Африка да се разцепи на две.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Велин Манов
• "Походът на книгата" – разговор за инициативата с Десислава Алексиева, председател на Управителния съвет на Асоциация Българска книга;
• "Пролет на улица "Черешова" – разговор за детската книга с редактора Десислава Желева;
• "Путин, войната и ние" – разговор с автора на книгата журналиста Огнян Стефанов;
• Филми от Синема Политика – разговор със Светлана Дамянова от организаторите на София Филм Фест;
• Берлиоз и Прокопиев под диригентската палка на Марто Летоня – разговор с Кремена Флор от организаторите на концерта;
• "Новините в джаза" – разговор за концертите с автора на проекта Михаил Йосифов.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музика хисторика
водещ: Калина Томова
Представяне на най-новия компактдиск на Cappella Mariana с ръководител Войтех Семерад, с произведения от франко-фламандски композитори от XV век, достигнали до нас в централноевропейски ръкописи като кодексите "Специалник", "Страхов" и "Вроцлав".

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водещ: Венета Гаврилова
• Думите, с които в европейските езици се назовава емоцията отвращение – етимологически мотиви – доц. Биляна Михайлова.
• 30 години "За думите": избрано от фонда на предаването – Радой Ралин за думите.
• Игрословица: игра със слушателите с въпроси от областта на езика.
• Всичко за образованието: Смехотерапия в часа на класа и други оригинални практики за работа в ОУ "Братя Миладинови", Сливен – Рая Попова, училищна психоложка.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Роза Дамянова
Популярните методи за борба със стареенето и стремежа към дълголетие. Кои са стълбовете на модерното движение "антиейджинг" и дали всеки може да си го позволи. Проф. Христо Мермерски разглежда лечебните и противоракови храни. В предаването участва и проф. Донка Байкова, преподавател в Медицинския университет в София и председател на Българското научно дружество по хранене и диететика.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
• Как въвеждаме читателя в европейското сравнително литературознание? Разговор с проф. Румяна Л. Станчева, доктор хонорис кауза на Университета на Артоа и автор на книгата "Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за романа".
• Моята история, моята тема: Пирина Воденичарова и нейният "Книгозавър" – разговор за предизвикателствата пред новосъздаденото детско издателство с основателката на най-голямата общност за детско четене "Нито ден без книжки".

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
водещ: Ивайло Маджаров
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио "Музика"
водещ: Мария Вълчанова
Спомен за незабравимия Антон Диков
В две поредни издания предаването "Студио музика" отдава почит към личността и делото на един от най-ярките български музиканти от втората половина на отминалото столетие. Това е изпълнителят, педагогът, активно концертиращ артист и не на последно място човек с ясна и принципна гражданска позиция и музикален общественик – пианистът Антон Диков. Възпитал поколения български интерпретатори, много от тях понастоящем също активно концертиращи артисти и педагози по света, днес Антон Диков щеше да бъде на 85 години, но трагичната му гибел през 2004 г., когато е на 66 години, прекъсва жизнения му път във време, когато той продължаваше да гради творчески проекти и да работи за тяхното осъществяване. Антон Диков ни завеща изключително голямо звукозаписно наследство, съхранявано както в националното ни радио, така и в личния архив на неговата дъщеря и основен изследовател и пропагандатор на изпълнителското му изкуство проф. д-р Елена Дикова. Заедно със своя брат и също музикант Венцислав Диков, тя ще бъде наш основен събеседник и пътеводител в музикалния свят на проф. Диков в първото издание, в което звучи и неговия глас, съхраняван в Златния ни радиофонд, а във второто към тяхната компания ще се присъединят, макар и по телефона, трима от възпитаниците на Антон Диков, днес успешно реализирани професионални музиканти в Европа и Америка: Асен Бояджиев, Евгения Радославова и Екатерина Тангърова.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ася Чанева
• С журналистката Мария Василева – водещ на предаването "Брандовете на България" и предприемача Иван Тихов разговаряме за това защо според тях на България предстоят златни години и скоро ще бъдем свидетели на българско икономическо чудо. ТВ предаването "Брандовете на България" раздава на 4 април годишните си награди с фокус върху младите хора в бизнеса, които успяват с нови идеи.
• Документалният филм "Отвъд завесата", посветен на Бургаския театър "Адриана Будевска" – с премиера в София. Със сценаристите на филма Христо Димитров (оператор) и Слави Георгиев (режисьор) разговаря Ани Костова.
• Инди рок певицата Луси Крюгер за първия си концерт в България, на 4 април в София.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Животът в джаз
водещ: Михаела Колева
Основна тема в предаването е женският глас, а гостът, който ще разкаже от първо лице за неговите специфики е българската джаз певица Весела Морова. Тя ще сподели някои любопитни моменти от нейното кариерно израстване като изпълнител, за отношението си и към други жанрове, за нейното участие в единствената а капелна формация в България Спектрум, а заедно с това, от своята гледна точка на вокален педагог тя ще отправи някои полезни съвети към младите слушатели, желаещи да се насочат към вокалното джаз изкуство. Ще чуем както познати на публиката изпълнения на Весела, така и съвсем наскоро излезли песни, в които тя заема участие.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 20 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Продължението на бразилската тематика е с концерт на Жакоб де Бандолим, Елизет Кардозо и Зимбо трио, наречен "Златната епоха". Годината е 1989, а няколко месеца по-рано, Мишел Петручани, в..

публикувано на 19.05.24 в 08:35

Неделя, 19 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Изложба на рози" от Ищван Йоркени от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 18.05.24 в 07:15

Събота, 18 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Прогресив рок: Отправяме се на междузвездно пътешествие с албум номер девет от фантазната поредица на "Ayreon" - "The Source". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 17.05.24 в 18:11

Петък, 17 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Когато си на прозореца", разказ от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Бойко Ламбовски, Михайлина Павлова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 16.05.24 в 08:05

Четвъртък, 16 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Приказка за неволята", разказ от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Нови китарни хубости с Джулиан Лейдж от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 15.05.24 в 08:10