Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Деня на психолога:

Психологията у нас – от 90-те години до днес

Росен Йорданов
Снимка: БГНЕС

През 1991 година студенти по психология от втори курс в Софийския университет решават да основат професионален празник на психолозите. Идеята е подкрепена и от други техни колеги. През 1995 година на 4 април е организирано първото официално честване на празника. В ресторант "Яйцето" се събират студенти и преподаватели и така традицията е започната. Създадено е и Сдружение на младите психолози в България.

В Деня на психолога в "Нашият ден" говори психологът Росен Йорданов – магистър по "Социална психология" в Софийския университет, бивш заместник-директор на Института по психология в МВР и един от най-известните специалисти по криминална психология у нас. Йорданов е професионалист с над 24-годишен опит като криминален психолог, индивидуален и групов психотерапевт, научен изследовател и анализатор, бизнес консултант и специалист по управление на персонала.

Гостът разказва: "През 1991 година БНР е първата медия, в която колегата Емилиян Крумов гласно заявява, че ние, студентите по психология, искаме да имаме празник. Това, което ни отличаваше като випуск може би, беше, че тази голяма промяна – социална и политическа – се отрази в кулоарите на Софийския университет. Мога да кажа, че много от моите колеги продължиха професионалния си път и си вадят хляба с психология."

В своята професионална практика Йорданов се е сблъсквал с най-тъмната страна на човешката природа. Той признава, че хуманизмът му е бил подлаган на изпитание, но вярва, че с позитивна нагласа пълноценният живот е възможен.

"Когато ние започнахме, професията на психолога нямаше много висок статут. Под психолог се разбираше човек, който говори в някаква лудница, или човек, който преподава психология в училище", разказва Йорданов за първите си стъпки в науката.

Психологът, като професионалист, има за цел да подпомага всички сфери в живота, винаги когато човек е изправен пред вземането на житейско решение. По думите на госта психологията не е свързана само с психичното здраве, а с намирането на изход в различни ситуации и предприемането на ходове – в социалната среда, в семейството, в работата.

Когато Йорданов постъпва на работа в МВР, в България все още няма криминална психология. Влиза в институцията с известни резерви, но бързо осъзнава, че се намира в интересна ситуация и започва да развива криминалната психология у нас. Йорданов е и един от първите хора, които показват каква може да е ролята на психолога в корпоративна среда – при вземането на фирмени решения, изготвянето на стратегии, назначаването на хора, управлението на служители. Според Йорданов вече в компаниите има по-голямо доверие към хората, завършили психология, открили са се повече позиции, но все още не е съвсем развито приложението на науката у нас.

Психологът разказва накратко как се е развила психологията до днес. Все още е проблем, че повечето специалисти се опитват да уловят общите тенденции, вместо да се фокусират върху индивидуалните личностни белези, смята той. 

Йорданов споделя и за своята практика по овладяване на критични инциденти. Това не е масово явление, но преди години е имало много кризисни случаи в София – заявки за самоубийства и разширени самоубийства.

Когато човек има проблем, страда от поредица неуспехи или лоши взаимоотношения с околните, е добре да потърси психологическа помощ, съветва Йорданов. Психолозите най-често работят с хора, които са психически здрави, но имат екзистенциални проблеми. Психологията би могла да упъти човек в собствената му същност, изградена от светлина и тъмнина – това е първата важна крачка към себеопознаването.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стара семейна рецепта за козунак от село Габра

В софийското село Габра тази събота навсякъде мирише на козунак, защото тамошното Народно читалище "Стоян Богданлийски 1931" организира кулинарният конкурс "Най-вкусен домашен козунак". Целта му е съхраняване и насърчаване на традицията за домашно приготвяне на празничните хлябове. 83-годишната баба Гергана споделя стара рецепта за козунак,..

обновено на 04.05.24 в 16:03

Храна за нечовеци

Храните за животни са също толкова важни, колкото храните за човеци – не само защото кучето е най-добрият приятел на човека, а и защото човекът може да направи избор в полза на своите четирикраки питомци. Иван Бенин от Банско е потомък на Неофит Рилски и цял живот е обичал животните. Някак естествено е той да започне да се занимава с храни за..

публикувано на 03.05.24 в 15:22

Спомен за Иван Андонов

Снимки: Уикипедия, БНТ

публикувано на 03.05.24 в 13:21

Богословът Мария Касабова: Бог е с нас, ако ние сме с него!

В един от най-вълнуващите епизоди на предаването "Нашият ден" гостува богословът Мария Касабова, чиято родова линия се свързва с братя Миладинови, а нейните деди са свещеници. Тя представя в разговора своето семейство, неговите корени и ценности, които го определят. Мария споделя, че нейният съпругът, Андрей, е диригент на Църковния мъжки..

обновено на 03.05.24 в 13:14

Светлина и символика: Вярата през погледа на иконите с доц. Стефка Попова

В предаването "Нашият ден" на Разпети петък, наш гост е доц. д-р Стефка Попова , известен иконописец и преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. В разговор за вярата, духовността и изобразителното изкуство, тя сподели дълбоки мисли и вълнения от своята художествена практика и преподавателска дейност...

обновено на 03.05.24 в 11:46