Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янина Танева от "Фабрика за идеи": Право на култура, кой и защо няма достъп у нас?

| обновено на 15.04.24 в 12:59
Снимка: Красимир Мартинов

Във връзка с Международния ден на културата разговорът с Янина Танева от "Фабрика за идеи" изяснява важността на свободата на участие в културния живот на обществото, както и необходимостта от зачитане на правото на всеки човек да се наслаждава на изкуствата и да участва в научния напредък.

В ефира на "Нашият ден" Янина Танева подчертава значението на културата, като основен аспект на човешките права, и нейната роля във формирането на идентичността на обществото. Тя разглежда културата в нейния широк спектър, включително самодейността и всякаква творческа изява, като подчертава, че те са съществен елемент от колективната идентичност.

Проблемът с липсата на финансиране на културата, особено в малките населени места, беше изтъкнат като резултат от общата липса на политика за обезлюдяване. Танева подчертава и устойчивостта на малките населени места и техните традиции, които се опитват да оцелеят в условия на ограничени ресурси.

Относно достъпа до културата в България, се посочва, че над 70% от хората нямат такъв достъп, което противоречи на идеалите, залегнали в Декларацията за правата на човека от 1948 година.

Танева критикува липсата на анализи и стратегии от Министерството на културата, подчертавайки, че от 2008 година няма отдел по анализи и прогнози. Тя призовава за по-голямо внимание към културата, особено по време на политически кризи.

По мнението на Танева, читалищата трябва да останат отворени, защото представляват важно място за културен живот и обмен на идеи. Тя подчертава необходимостта от инвестиции в тези институции и национална стратегия за култура, която да се основава на реални данни и анализи.

Нейният опит в Исландия ѝ дава увереност да акцентира върху важността на културната политика и инвестициите в културния сектор за развитието на обществото. Танева обещава да публикува резултатите от тазгодишното изследване и да сподели с обществото нови данни за състоянието на културата в България.

Чуйте в разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сезон 2024 – под въпрос заради липса на кадри. Какво пречи да се внесе работна сила?

Липсата на кадри се превръща в още по-голям проблем на българската икономика по време на началото на новия туристически сезон. Законодателните промени се очертават като нещо неизбежно, за да се улесни вносът на работна сила от трети страни. Това подчертава Елена Възлева, директор на "Трудова заетост" към Обединени бизнес клубове  в рубриката..

публикувано на 02.05.24 в 11:20

Каква е философията на футболния фен?

Каква е философията на футболния фен – емоциите ли са най-важното, за да бъдеш истински фен, или връзката с един отбор е нещо повече? Разговаряме с двама души, които истински съпреживяват победите и загубите на любимите си отбори – Емилия Николова , маркетинг специалист, и Христо Раянов , журналист. Николова се превръща във фен на "Арсенал"..

публикувано на 02.05.24 в 10:33
Проф. Донка Байкова

Храносмилателната система е много важна при заетия човек в трудоспособна възраст

По повод Световния ден за безопасност и работа, отбелязан миналата седмица (28 април), в "Нашият ден" проф. Донка Байкова споделя своите съвети за хранене в забързаното работно ежедневие. Климатичните промени тази година са акцент в обществения разговор за трудовата безопасност. В тази връзка проф. Байкова казва: "През последните години има..

публикувано на 01.05.24 в 13:45
Ангел Иванов

Ангел Иванов: Саможертва е да преодолеем желанието да ни е комфортно, леко и приятно

В седмицата на Христовите страдания в "Нашият ден" писателят и журналист Ангел Иванов разсъждава за саможертвеното поведение на човека .  Иванов вярва, че любовта и доброто са иманентни качества на човека , вменени от божествения първообраз. Чрез тяхната проява е възможно душата да достигне своята крайна дестинация, която всъщност е едно..

публикувано на 01.05.24 в 12:17

Безопасността при работа е и лична отговорност

На 28 април беше отбелязан Световният ден за безопасност и здраве при работа, посветен на значимостта на създаването на безопасна и здравословна работна среда за всички. В тазгодишната светлина фокусът е върху въздействието на изменението на климата върху безопасността и здравето при работа (БЗР). Защо работим, или работата като житейски и..

обновено на 01.05.24 в 12:03