Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветниците дадоха мандат на кмета да преговаря за 12 милиона лева за довършване на Колодрума

С 28 гласа „за” на мнозинството, но без участието на БСП, Пловдивският общински съвет даде мандат на кмета Иван Тотев да преговаря с финансовото министерство за отпускането на 12 милиона лева за довършване на Колодрума. 

Пред съветниците Иван Тотев каза, че няма диалог с финансовото министерство по въпроса за спортната зала в Пловдив. Кметът заяви, че има подробни разчети за всяка изпълнена вече дейност по строежа. Всички фактури са във финансовото ведомство – потвърди Тотев, отговаряйки на опозицията, че такива разчети липсват. 

По - рано приемането на дневния ред на днешната сесия предизвика разгорещени политически дебати. Предложение за отлагане на точката за увеличаване на целевата субсидия за изграждане на Колодрума постъпи от две от групите в местния парламент. 

Николай Радев от БСП обясни, че те настояват за отлагане, защото не са запознати с финансовите параметри. Георги Търновалийски също от БСП пък поясни, че Постановление 31 на МС е от 2013 г и не може да действа за 2014. Отпускането на средствата за спортната зала ще стане само след ново решение на Министерски съвет, уточни още той. 

Славчо Атанасов от НИЕ пък обясни, че настояват да се сформира комисия от всички политически сили, която да преговаря за целевата субсидия пред финансовото министерство. 

Заместник-кметът Димитър Кацарски съобщи, че те са предоставили в МФ подробни разчети за оползотворените до момента средства. Това са 12 млн. лева от миналата година и нови 2 млн. по последни фактури от консорциума за извършени дейности. Кацарски поясни, че от МФ са поискали да има нарочно решение на Общински съвет Пловдив за разходване на отпуснатите средства.

След гласуване съветниците от мнозинството с 30 гласа приеха точката за Колодрума да остане за гласуване на днешната сесия.

По нея кметът Иван Тотев ще иска мандат да преговаря с Министерството на финансите за получаване на 12 милиона лева за довършване на Колодрума. В документите е посочено, че Министерски съвет през 2011г. приема решение да отпусне 15 млн. лв. за строежа на многофункционална спортна зала, като тогава са получени 12 млн. лв. Общината поиска през 2013 г. да се отпуснат и част от останалите 12 млн. лв., но към 31 декември 2013 г. средства не са постъпили. 

Също днес, съветниците ще дадат разрешение Общината да кандидатства за проекта по облагородяването на Небет тепе. Там по раздела „Културно наследство и съвременни изкуства” на т.нар. Норвежка програма ще се искат 4 млн. лв. за възстановяване на крепостни стени, 14-метрова квадратна кула и разкриване на Тракийско светилищеПо същата програма бе възстановен и Римския стадион. 

Съветниците следва днес да прегласуват и върнатата от областния управител бюджетна прогноза на Пловдив. Там са допуснати технически нередности при гласуването на предишните сесии. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ограничават движението по част от „Васил Априлов“ заради ВиК ремонт

С повишено внимание да пътуват шофьорите по бул. „Васил Априлов“, в отсечката от кръстовището с бул. „Шести Септември“ до моста на река Марица, предупреждават от ОП „Организация и контрол на транспорта“ в Община Пловдив. Причината е въвеждането на временна организация на движението заради подмяна на част от водопроводната мрежа и..

публикувано на 08.07.24 в 16:43

С 2 мил. лв. подменят уличното осветление в три района в Пловдив

Община Пловдив спечели проект за рехабилитация и модернизация на уличното осветление в районите „Източен“, „Западен“ и „Южен”, съобщи заместник-кметът по дигитализация, европейски политики, бизнес развитие и образование Владимир Темелков. Проектът е на стойност  1 994 853 с ДДС, като той ще бъде реализиран изцяло с европейско финансиране по..

обновено на 08.07.24 в 15:59

Петима се борят за едно място в ТУ- Пловдив

20 % повече в сравнение с миналата година са  кандидатите за инженери,  подали документи за кандидтстване в пловдивския Филиал на Технически университет. Най-голям е интересът към специалност „Компютърни системи и технологии“ , където за едно място се борят по петима кандидати. Там е и най-високият бал, като голяма част от кандидатите са само на..

публикувано на 08.07.24 в 15:40

Лидерът на НД "Русофили" в Пловдив е в ареста за разгласяване на държавна тайна

Председателят на Национално движение "Русофили" в Пловдив Златомир Дьовленски е арестуван от ДАНС тази сутрин.  "Арестът е бил извършен по брутален начин с разбиване на врата на жилището му в кв. Коматево в 5:30 часа тази сутрин", това разказа пред Радио Пловдив депутатът от "БСП за България" Иван Петков, като се позова на разказ на майката..

публикувано на 08.07.24 в 14:29

Започват проучвания на некропола под Бетонния мост

Започва проучване на откритата археология под Бетонния мост, реши междуведомствената комисия, изпратена на място. Предстои на база на нейния доклад министърът на културата да разпореди продължаване на проучването и да формира екип от специалисти, които да работят на обекта.  Археологът Петър Зидаров, който бе на място от самото..

публикувано на 08.07.24 в 13:08