Сто-лица култура

Снимка

"Сто–лица култура“ – така се нарича създаденото специално за домакинството на Пловдив, като Европейска столица на културата през 2019-а година, съвместно предаване на програма „Хоризонт“ на БНР и Радио Пловдив.

"Сто-лица култура" се излъчва от студиото на БНР – Радио Пловдив в понеделник от 10.00 до 12.00 часа веднъж или два месечно, в зависимост от календара на културните събития. 


Водещ на предаването „Сто–лица култура“  е журналистът Ирина Недева.

Предаването звучи в два ефира – на програма „Хоризонт“ и на БНР – Радио Пловдив, като посланието на предаването е свързано с разбирането, че изкуството не е само за артисти и творци с тапия в ръце. Изкуството и културата са едновременно жизнена среда и инструмент за промяна на самата среда. Радиопредаването ще цели разрастване на аудиторията от чистите ценители, към тези, които не подозират, че ... сцената дебне отвсякъде.

Амбицията на БНР , като обществена медия,  е да направим нашите слушатели и читатели свидетели на множеството културни събития и факти, които ще изпълнят календара на Пловдив ЕСК 2019.

Благодарение на съвместния ефир с програма „Хоризонт“ на БНР, както на сайта на БНР и фактът, че програмите на БНР звучат на живо в интернет, всеки който има интерес към случващото се в Пловдив през знаковата не само за града, а и за България година, може да бъде информиран. 

Отправната точка е Пловдив, а хоризонтът - цялата страна и всяко кътче на света, където има поне един обичащ града си пловдивчанин.

Вибрации от Бодо в Норвегия и спомен от Пловдив 2019

Норвежкият град Бодо до Северния полярен кръг е най-северната европейска столица на културата в историята на програмата на ЕС, който откри годаната на домакинството си пред дни. артистичният директор на "Пловдив 2019", когато градът ни бе Европейска..

публикувано на 08.02.24 в 11:31

Държавата се погрижи за родителите в неплатен отпуск

Родителите, които са в неплатен отпуск, поради Ковид кризата ще получат целева помощ от държавата при съответни условия, това каза Надя Танева, директор на дирекция „Социално подпомагане“ Пловдив. Уточнението е за родители в неплатен отпуск,..

публикувано на 30.11.20 в 11:04

Продължават даренията за Голямата базилика

Археолозите продължават да работят на терена на Голямата базилика. Официалното откриване се отлага за пролетта на следващата година, това каза Катя Стайкова, изп. директор на фондация „Приятели на базиликата“.   Фондацията е създадена в..

публикувано на 07.11.19 в 11:18

"Сто-лица култура" - от "Медея" до шамански джаз

А ето и темите – бури, мълнии, рок, метал и антична разстърстваща драма – изключителна концентрация на стихии и емоции в Пловдив който днес отваря очи след един наистина интересен уикенд. "Да убиеш децата си: Медея" - спектакъл пълен с риск и..

обновено на 01.07.19 в 11:32

От Пловдив до Варна и от „Капана“ до „Таляна“

Проект от Пловдив до Варна и от „Капана“ до „Таляна“ се реализира в Европейската столица на културата и Морската ни столица. Идеята представиха в съвместното предаване на програма „Хоризонт“ и Радио Пловдив "Сто-лица култура" Гина Кафеджиян от..

обновено на 22.04.19 в 15:10
Проф. Ева Волицер

Езикът „ладино“ и сефарадските песни оживяват в Пловдив

Преподавателят по актьорско майсторство в НБУ проф. Ева Волицер създава спектакъл, основан на древния език „ладино” и сефарадски песни. Чрез изкуство проектът обогатява познанието за миграцията на евреите през XV век и хвърля допълнителна..

обновено на 22.04.19 в 15:09

"Сто-лица култура" - през "Лумикс" от "Капана" до Толедо

Поредно издание на съвместното предаване на програма "Хоризонт" на БНР и Радио Пловдив "Сто-лица култура" - в понеделник, 22 септември, от 10 до 12 часа. Ето и акцентите в аванс: - Светлината в мрачно време - Лумикс 2019 - от Цар Симеоновата градинка..

обновено на 22.04.19 в 09:23

"Премълчаното разказано" на доц. Вихърова - част от Пловдив 2019

„Премълчаното разказано​“ е спектакълът на театралната режисьорка доц. Възкресия Вихърова. Неговите премиерни спектакли са на 12 и 13 април в Пловдив. В предаването „Сто-лица култура“ по "Хоризонт" и Радио Пловдив тя разказа: „Това е един проект,..

публикувано на 04.04.19 в 14:04

Oткриват една от най-мащабните изложби в рамките на Пловдив - ЕСК

Днес се открива една от най-мащабните изложби в рамките на Европейската столица на културата „Пловдив 2019“. Тя е озаглавена „Чуйте ни – артистичен интелект“ и включва над 80 произведения от колекциите на „Дойче телеком“ с участието на множество..

публикувано на 04.04.19 в 13:46

ЕСК дава посоката за по-дългосрочна културна политика

„Избирането на Пловдив за европейска столица на културата го разглеждам и като знак от страна на ЕС за това, че трябва да се дава шанс и на регионите да покажат своите възможности и потенциал“ . Това каза пред БНР Мариана Чолакова – почетен консул на..

публикувано на 04.04.19 в 13:40