Срещи

Снимка

Това е едно предаване за малко известни факти, събития, гледни точки и личности на ХХ - тото столетие. 

Тематичната му насоченост обхваща история, култура, народопсихология, Балканите и Балканския човек, Обединена Европа.
“Срещи с ХХ век” има амбицията да прибавя по още нещо към вечните въпроси, идващи отпреди Сократ - “Кой сме ние, откъде идваме, накъде отиваме?”


Предаването е в ефир всяка събота от 9.00 до 10.00 часа, както и от 22.00 до 23.00 в петък.

Автор и водещ: Людмила СугареваВ "Срещите" - за изкуствения интелект и Бог

Ще има ли диалог между Бог и изкуствения интелект?. С Николай Генов, автор на книгата "Виртуалният човек", тръгваме от фантастиката.  Още като тънко ручейче в традиционната литература фантастиката си позволява да отрече онова от Вечните книги:..

обновено на 17.02.24 в 10:15

В "Срещите" - за виното и любовта

В месеца на виното и любовта в "Срещите" ще говорим за нещата, които пробиват бронята на делник ни.  За любовта и виното - разговор с писателката Неда Антонова и литератора проф. Валери Стефанов.

обновено на 10.02.24 в 10:25

В "Срещите" - за бързите технологии и бавното живеене

С психиатъра д-р Венелина Динчева ще говорим за влиянието на скоростта на технологиите, самотата и бързото живеене върху психиката на човека. Слушайте ни, ще бъде интересно. В събота след новините в 9 часа. 

обновено на 03.02.24 в 08:54

В "Срещите" за завръщането на империите

Не кой да е, а Роберт Каплан го каза: "Ние сме били в имперска фаза през по-голямата част от човешката история. И мисля, че това ще продължи."  Така се роди питането на "Срещите": "Завръщат ли се империите"? А погледът, как е било през времето, ще е..

обновено на 27.01.24 в 10:28

В "Срещите" за страстта да колекционираш

За живота отвъд стените на времето, т.е. за колекционерството ще говорим с Тони Николов, видният философ, публицист, главен редактор на Портал "Курлтура". Тони Николов, който сам е колекционер на стари книги.  Бъдете с Радио Пловдив, ще е..

обновено на 20.01.24 в 10:18

В "Срещите" за чудото Йордан Радичков

В "Срещите" ще си спомним за самотния бегач на дълги разстояния - мъдрецът Йордан Радичков.  Навършват се 20 г от онзи януарски ден на 2004-та година когато ни напусна. Напуснал ли ни е всъщност? Професорите Инна Пелева, Георги Каприев и..

обновено на 06.01.24 в 09:14

В "Срещите" за бащата на Българското радио

В последната събота на 2023 година "Срещите" ви срещат с първия директор на Българското радио Сирак Скитник, могъщият интелектуалец, наречен от Петър Увалиев "многогранен български брилянт."  Кой е Сирак Скитник?  Навършват се 140 г от рождението и..

обновено на 30.12.23 в 11:20

В "Срещите" за езика на мозайките

В "Срещите" отново ще говорим за езика на мозайките. Наш събеседник ще е проф. Славик Табаков, защото именно т ой разкодира 50 нови символа от езика на мозайките в Епископската базилика на Пловдив.  Какво ни казва това артистично..

обновено на 02.12.23 в 10:11

Тази събота гост на "Срещите" е отец Радослав Паскалев

Тази събота гост на "Срещите" е отец Радослав Паскалев.  В дните преди Рождество се питаме наистина ли метаморфозата на библейската религия е жизненоважният въпрос на идващото време....  И защо Радичков казва: "Християнството 2000 години върви..

обновено на 25.11.23 в 10:35

В "Срещите" за емблематичните пловдивски кметове

Оказа се, че за кметове и кметската институция в България се говори още в "Закон соудний люде" от времето на княз Борис, 852 - 889г. Тази събота с историка Стефан Шивачев си спомням за някои интересни имена от дългата броеница кметове на..

обновено на 18.11.23 в 10:14