Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 15 май се открива Вторият пролетен панаир на занаятите в Пловдив

96 майстори от Молдова, Македония, Събия, Румъния, Косово и  Турция и България събира четвъртото издание на Балканския панаира на занаятите в Пловдив. 25 са участниците от чужбина, а останалите от страната, съобщи председателят на Регионалната занаятчийска камара (РЗК) Тони Симидчиева. 70 шатри ще бъдат разположени на Малката главна в града от 15 до 18 май, включително. Във всяка от тях ще се демонстрират и представят традиционни занаяти като дърворезба, тъкачество, плъстене, грънчарство, ковано желязо, ножарство, пачуърк, сарачество, стъклодухане, свещарство, изработка на художестевна керамика, народни носии, накити и бродерия, старинни оръжия, звънчарство и калоферска дантела. 

„Чрез Панаира искаме да покажем на гостите на събитието, сред които ще има и  туроператори от цял свят,  че духът на българина е жив.  Посетителите ще видят Пловдив като интересна и прилекателна туристическа дестинация, а самите майстори-участници  ще са облечени в атрактивни носии”, заяви  Симидчиева. По думите й,  точно българските занаяти и нашата храна са нещата,  които впечатляват чуждите туристи и гости на града, защото в много страни точно този тип занятчийство вече загубен и модернизиран. В панаира на занаятите ще участват и деца от Куклен.  

В рамките на 4-дни те ще творят и показват уменията си, които са усвоили в кръжока по грънчарство,  който посещават в родния си град. Четвъртото издание на Балканкия панаир на занаятите ще бъде открито на 15 май в 17 часа  на импровизирана сцена на Римския стадион. Половин час преди това атрактивно шествие, в което освен ансамбъл „Тракия”, ще  участват и самите майстори, ще мине по Главната улица. 

Събитието тази година ще вземе участие и в Европейската нощ на музеите и галериите, като за целта шатрите на различните занаяти ще бъдат отворени за посетители до 24 часа на 18 май.  Като част от Панаира  Бакаловата къща в Стария град също ще представи няколко традиционни занаяти като тъкане, резба, керамика, бижута и  предмети, изработени от царевична шума. Организатори на събитието са Община Пловдив, ОП "Туризъм", РЗК  и Балканското бюро за подпомагане на средното съсловие. Балканския панаир на занаятите ще подрепи и  кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата 2019.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ДПС - Пловдив свали доверието си от ветерана Рамадан Аталай

Областният съвет на ДПС в Пловдив свали доверието си от депутата Рамадан Аталай, който беше водач на листата на партията на последните парламентарни избори в Пловдив област. Причината за това решение, са слабите резултати на ДПС в областта, като тенденцията за понижаване на броя на гласовете за партията, се наблюдава на всички избори през..

обновено на 30.06.24 в 13:36

Даниил е новият български патриарх

Новият български патриарх е видинският митрополит Даниил . Той беше избран на втори тур с 69 гласа. Митрополит Григорий получи 66 гласа. 3 бяха недействителните бюлетини.  "Благопожелаваме му да е здрав и Бог да му помага, и всички ние да бъдем единни! Амин!", каза митрополит Киприан, след като обяви официално името на новия ни духовен баща.  Предстои..

публикувано на 30.06.24 в 13:35

Избираме новия български патриарх

Новият български патриарх ще бъде избран днес от четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който започна рано сутринта. Гласуването трябва да приключи на обяд, а в 14.30 часа се очаква да бъде обявено името на новия глава на Българската православна църква. Новият български патриарх и Софийски митрополит ще бъде избран с тайно..

обновено на 30.06.24 в 10:27

Бетонният мост отиде в историята

Предсрочно започна демонтажът на Бетонния мост в Пловдив. Началото бе обявено за събота сутрин, но дейностите стартираха още в късния следобед в петък.  Премахнато е съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока.   Разрушителните дейности ще продължат три..

обновено на 30.06.24 в 10:27

Фармацевтите заплашиха да спрат работа по Здравната каса

Собственици на аптеки предупредиха, че част от обектите ще преустановят работа по Здравна каса, ако от 4 юли влязат в сила готвените промени в нормативната база.  В сряда в Ямбол ще се проведе символичен протест на фармацевтите, а към протестните действия се очаква да се присъединят и други градове, стана ясно по време на първи..

публикувано на 29.06.24 в 12:25