Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Буря изви в Пловдив, градушка като череша унищожи реколтата в няколко пазарджишки села

| обновено на 14.05.14 в 16:00

16 сигнала за паднали клони са получени в Противопожарната служба след разразилата се около 16 часа буря в Пловдив. Няма пострадали и поражения. Силният вятър събори маси и столове от заведенията на Главната улица и ги завлачи на метри от първоначалните им позиции. После вятърът утихна, последван от дъжд.

Втора градушка удари с размери на череша удари Пазарджишко през отминалата нощ. В няколко села продукция е унищожена. 

Засегнати са селата Гелеменово, Добровница, Пищигово, Черногорово, Щърково, но пораженията са най-големи в село Гелеменово. Градовите зърна с били с размери на череша са били съпроводени и със силен вятър, което допълнително е усложнило ситуацията. 

Според стопаните продукцията им е унищожена. Комисия ще установява размерите на щетите, но към момента заради наводнените от дъжда ниви и плодни градини, не може да се извърши проверката. Констатациите ще станат ясни след дни, ако няма нови дъждове.

 Директорът на полигона за борба с градушките в Гелеменово Дияна Илкова съобщи, че мощния процес е навлязъл през село Славовица и още там градоносният облак е бил обстрелян като с това са предотвратени много по-големи щети, тъй като градушката е можела да стигне размерите на орех. 

Според Диана Илкова днес не се очакват силни градушки в региона. Предупрежденията за силни процеси са за Северна България. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Променят достъпа до Спешното отделение на УМБАЛ "Св. Георги"

Временно от 27 юни се променя достъпът на пациенти до Спешното отделение на УМБАЛ “Свети Георги”- Пловдив, съобщават от лечебното заведение.  Промяната се налага заради строителни дейности, свързани с изграждането на многоетажния паркинг с хеликоптерна площадка към УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив. За да достигнат Спешното отделение, всички..

публикувано на 26.06.24 в 09:23

Всички коловози на Централна гара ще бъдат обновени

П родължава ремонтът на Централната гара в Пловдив. Сега влаковете се движат по гаровите коловози от 5-ти, частично,  до 8-ми включително,  както и по челните коловози – от 1-ви до 4-ти. Това съобщи за Радио Пловдив директорът на пловдивското „Управление на влаковото движение и гарова дейност“ към Национална компания „Железопътна..

публикувано на 26.06.24 в 08:47

Предиобед слънчево, следобед - дъжд и гръмотевици

Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури, ще има условия за градушки, съобщават от НИМХ.  В планинските райони явленията ще са интензивни. Ще продължи да духа до умерен вятър от изток-североизток...

публикувано на 26.06.24 в 08:36

Продължава делото "Дебора"

В Пловдивския районен съд с разпит на свидетели продължава делото срещу Георги Георгиев, пребил и обезобразил ученичката тогава Дебора Михайлова от Стара Загора.  "Очаквам справедлива, но тежка присъда", заяви самата Дебора.  Освен днешното, предстоят още две заседания, на които ще бъдат изслушани вещите лица, изготвили експертизите.  Обвиненията..

публикувано на 26.06.24 в 07:55

Пламнали треви до помпена станция "Север" задимиха града

Три противопожарни екипа гасят пламнали сухи треви близо до помпена станция на Рогошко шосе в Пловдив.  Гъсти облаци дим се издигат нависоко и се виждат от всички точки на града, кото задимяването в северните части на града е най- сериозно. Гъстият дим е видим и от центъра на града.  Засега няма данни за обгазяване на района и опасност за..

обновено на 25.06.24 в 17:08