Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Включват Хисаря и римските терми в международен туристически продукт

Снимка: Венета Николова

Хисаря и региона ще бъдат включени в туристически проект, в който ще участват общо 10 европейски страни като Италия, Румъния, Германия, Чехия и Унгария. Експерти в бранша ще изготвят няколко дневни туристически пакети, които ще включват, както посещение на спа центровете и хотелите в Хисаря, така и на известните термални римски бани в региона. Пакетите ще бъдат презентирани в различни страни като Китай и САЩ. Това разкри в Пловдив Сийка Кацарова - зам. председател на Българския съюз по балнеология и спа туризъм по време на представянето на първия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и спа туризъм, който ще се проведе на 28-и и  29-ти май в гр. Хисаря. 

България трябва да се превърне в целогодишна туристическа дестинацация, а пътят към това е развитието на балнео, спа и културния туризъм, заяви от своя страна Мария Иванова - директор „Туристическа политика” в Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), която също беше в Пловдив заради провеждането на конгреса.

Като продукт от общото предлагане в страната, балнео и спа туризмът се нарежда на второ място сред специализираните видове туризъм и представлява 6.6% от общото предлагане на туристически продукт  в страната, каза още тя. За сравнение - летния морски туризъм съставлява  53%, зимния -17% , а  културно - историческия 11%. Някои от най-предпочитаните от туристи дестинации в страната са Велинград, Хисаря, Девин, Хисаря, Св. Константин и Елена и Сандански.

„ Пловдив е отправна точка за всички туристи, които посещават региона и областта”, заяви от своя страна директорът на ОП „Туризъм” в Община Пловдив Петър  Лазаров. По думите му, за да се задържат туристите за повече от 2,3 дни, е нужно точно развитие на региона като туристическа дестинация.

От своя страна, кметът на Хисаря Пенка Ганева разкри, че освен с минералните си извори и спа центрове, градът ще се развива и като голф дестинация. 

На конгреса в Хисаря, провеждащ се под мотото „Балнео и СПА туризмът – Стратегически потенциал на България”, ще присъства и Талеб Рифай, Генерален Секретар на Световната Организация по Туризъм. В рамките на събитието български и европейски кметове ще обменят ноу-хау в развитието на балнео и спа туризма, а за лектори са поканени водещи професионалисти и експерти от Европа и България в съответните области. По време на конгреса ще бъдат връчени за първи път и Наградите на Български съюз по балнеология и спа туризъм за иновации в областта на медикъл СПА и СПА сектора. Събитието се осъществява в партньорство с Министерство на икономиката и енергетиката, Община Хисаря и Европейската СПА Асоциация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жители на Войводиново отново на протест

Жителите на Войводиново ще протестират отново на 13 октомври, неделя, заради транспортните си проблеми. Пред Радио Пловдив Дамян Янков, който живее в селото, припомни, че автобус 15 спря да пътува до селото заради подновения ремонт на "Брезовско шосе". В същото време, според него, осигуреният от община "Марица" заместващ транспорт не е редовен...

публикувано на 09.10.24 в 15:55

Кампанията "Усмихни сърце" започва за 5-ти път в Пазарджик

Благотворителната кръводарителска кампания „Усмихни сърце“ стартира за пети път в Отделението по трансфузионна хематология в МБАЛ – Пазарджик. "Стартирахме тази кампания преди 5 години, малко след като загубихме нашия приятел  Георги Арнаудов, който почина от Сарком на Юинг. Миналата година я продължихме и в памет на жестоко убития Ангел..

публикувано на 09.10.24 в 14:06

Трилистник протестира заради недовършен жп надлез

В събота жителите на село Трилистник, община "Марица", излизат на протест заради безкрайното, по думите им, протакане на изграждането на новия жп надлез край селото. Протестът е насрочен за 12 октомври от 11.00 ч. край строящото се съоръжение.   Хората обвиняват НКЖИ за огромното забавяне, а срокът за завършването на надлеза, по думите..

обновено на 09.10.24 в 14:03
Светозар Гледачев

3% дефицит ще се постигне с по-малко пари за пътища и заеми

Политиците ако решат да постигнат 3% дефицит в бюджет 2025 ще го направят като орежат парите от капиталовата програма за пътища и като теглят нов заем. Това прогнозира икономическият анализатор Светозар Гледачев  след като от думите на служебния финансов министър стана ясно, че дефицитът в  бюджет 2025 се очертава да бъде около18 млрд. лв.,..

публикувано на 09.10.24 в 11:29

Недостиг на приемни родители в Асеновград

Намалява интересът към приемната грижа у нас. Сериозен е недостигът на приемни родители и в Асеновград. През последните години те са намалели наполовина. Към момента  са само 4. За сравнение само преди няколко години приемните семейства са били 11. С цел повишаване броя им Центърът за обществена подкрепа в Асеновград провежда седмица на..

публикувано на 09.10.24 в 10:27